Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Генпрокуратура вважає, що замах КамАЗом на Ющенка – це несерйозно

Понеділок, 16 серпня 2004, 17:58
Версія про спробу замаху на життя кандидата у президенти Віктора Ющенка з боку водія КамАЗа не має підстав для серйозного обговорення.

Про це заявив керівник прес-служби Генпрокуратури Сергій Руденко, коментуючи інцидент, який стався у п'ятницю.

"З нашого погляду, штучно створений галас в даному випадку – це продовження дій, якими створюється якийсь політичний антураж коло подій, які не мають жодного відношення до політики", - зазначив Руденко.

За словами Руденка, "особи, які супроводжувли кандидата в президенти Ющенка", вели мову про "майже замах на життя кандидата в президенти України".

Однак після того як водія показали по телебаченню і "народ подивився, про кого йде мова", то на сьогоднішній день "цю версію, мабуть, на серйозному рівні обговорювати навіть немає ніякої потреби".

Руденко зазначив, що водій КамАЗа "є водієм сільгосппідприємства "Салют", яке розташоване у тому районі, де відбулася подія".

"Відповідно, ця людина перевозила зерно до Новотроїцького елеватора, і жодних підстав навіть уявити собі не можна, щоб цей водій там навмисно скоював якісь дії, направлені на те, щоб створити комусь перешкоди у рухові", - додав речник Генпрокуратури.

Руденко зазанчив, що попередня перевірка засвідчила, що "якісь там події зі створення перепон для подальшого руху (Ющенка) мали місце в зв'язку з тим, що КамАЗ оминав двох громадян, які у попутному напрямку їхали на велосипедах".

Ці громадяни, за словами речника Генпрокуратури, встановлені і опитані, і "вони повністю підтверджують свідчення водія, що дійсно, для того щоб їх об'їхати і не створити загрози їх життю і здоров'ю, водій змушений був маневрувати".

Як відомо, прес-служба штабу Ющенка повідомила, що "в результаті раптової зупинки вантажівки водій ударився підборіддям об кермо".

За словами ж Руденка, співробітники міліції, які "буквально одразу ж з'явилися на місці (інциденту), дають свідчення, що зупинитися їх змусив сам факт групового побиття водія КамАЗа".

Як повідомив Руденко, міліціонери "чітко бачили", що водія била "група людей, яка вийшла з припаркованих авто", і з їхнього опису це є автомобілі "якраз того кортежу, разом з яким пересувався кандидат у президенти".

"Тобто це на сьогоднішній день можна вважати встановленим", - підкреслив речник Генпрокуратури.

За словами Руденка, "ані факту побиття, ані факту примусової зупинки КамАЗа не могло бути в природі взагалі, якщо б люди, які це створили і це зробили, хоч трохи поважали закон і були обізнані з елементарними нормами поведінки на дорозі".

Руденко наголосив, що "якщо створюється перешкода для продовження руху, то, відповідно до Правил дорожнього руху, людина має зменшити швидкість руху або ж зупинитися, для того щоб не створювати ні собі, ані іншим людям ніяких проблем".

До того ж, підкреслив речник Генпрокуратури, правом примусової зупинки автотранспротного засобу володіють "певні служби", а просто громадяни, так само як і "народні депутатати, навіть якщо вони і супроводжують кандидата в президенти, не мають права на примусову зупинку транспортних засобів".

За його словами, "люди порушили Правила дорожнього руху, люди скоїли злочин, і люди мають за це відповідати".

Як повідомлялося, правоохоронними органами Херсонської області порушено кримінальну справу за фактом побиття водія КамАЗа, який перешкоджав рухові автомобіля Ющенка.

Що стосується стеження за Ющенком, то, зазначив Руденко, "є дві полярні точки зору – є висновки МВС про те, що це не стеження, а забезпечення безпеки кандидата у президенти, і є звернення Ющенка про те, що за ним велося стеження і він просить порушити кримінальну справу".

Речник Генпрокуратури проінформував, що "на сьогоднішіній день триває перевірка як за тим зверненням, так і за іншим".

"На відміну від МВС і на відміну від кандидата у президенти, в цій ситуації нам не все зрозуміло, і тому треба виконувати низку дій і добувати документи, які б слугували підставою для належного законного висновку", - додав Руденко

"Українська правда"

Читайте також:

Ющенка здивували знання Конституції водія КамАЗа, яким його хотіли злякати

Міліція звинувачує оточення Ющенка в побитті водія

ЮЩЕНКА НАМАГАЛИСЯ НАЛЯКАТИ КАМАЗОМ?

Стеження за Ющенком: український вотергейт, якого не буде

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування