Бурштинська ТЕС – новий подарунок Кучми Росії?

Вівторок, 17 серпня 2004, 19:16
Член "Нашої України" Олекса Гудима попереджає про намір Кабміну здати в довготривалу оренду російським компаніям енергоблоки Бурштинської ТЕС.

Документи, які оприлюднив Гудима – лист секретаря комітету з питань ПЕК парламенту Владислава Литвина від 21 липня 2004 року.

Він пропонує передати в оренду енергоблоки Бурштинської ТЕС декільком американським компаніям та російським енергетичним компаніям "Мосенергомонтаж" та "Міжрегіонкомплект" в обмін на інвестиції 80 млн. дол. для проведення технічного переобладнання Бурштинської ТЕС.

Лист підтверджений резолюцією віце-прем'єра Андрія Клюєва з дорученням Дубині (глава Національної енергокомпанії) та Тулубу (міністр ПЕК) "визначитися з порушеного питання".

"Ми є свідками відверто цинічного лобіювання інтересів російських енергетичних компаній", – зазначив Гудима.

Він висловив припущення, що йдеться про можливість віддання в довготривалу оренду, до 30 років, блоку Бурштинської ТЕС, яка входить до енергетичного острова, який інтегрований у Європейські енергетичні системи і через який відбувається експорт української електроенергії в Європу.

Саме експортні можливості "бурштинського острова" є причиною агресивних зазіхань росіян, а саме – компаній сателітів РАТ ЄЕС під протекцією Чубайса, які зможуть проводити транзит своєї електроенергії до Європи через Бурштин.

Україна може втратити єдиний шлях експорту своєї електроенергії у Європу, від якого зараз має 120 млн. дол. в рік, зазначив Гудима.

Гудима вважає, що такі "інвестиції" є протизаконними, оскільки "інвестиції в частку державної власності означають приховану приватизацію, як це трапилося у випадку з Донбасенерго".

Така довгострокова оренда також не виправдовує строку окупності інвестицій, які, на переконання Гудими, насправді відбудуться у поставці неякісного російського обладнання на станцію, тоді як від оренди надходитимуть реальні кошти.

"Згадані американські компанії – це так, салом груди помастити, щоби ніхто не казав, що йдеться про росіян, але можу вам сказати, що уряд уже погодився на цю пропозицію", - каже нардеп.

Як стверджує Гудима, з конфіденційних джерел йому стало відомо, що незабаром у Львові відбудеться нарада з представниками згаданих московських компаній щодо оренди. Він також сказав, що все відбувається в умовах серйозної конспірації.

Він також зазначив, що на керівництво "Західенерго" чиниться тиск.

"Це стратегічний енергетичний об’єкт, над яким наша держава працює декілька років. На розширення і реконструкцію Бурштинського острова освоєно десятки мільйонів доларів, щоб привести рівень автоматики системи управління "бурштинського острова" у відповідність до вимог ЄС".

"Сьогодні ми маємо унікальну частину, яка працює паралельно з Європою і дає сигнали, що, якщо українці будуть послідовними і здійснюватимуть політику євроінтеграції, то в найближчі 5 років вся енергосистема України буде працювати паралельно з енергосистемами Європи. Тому ми не можемо допустити такої плати росіянам за міфічну за підтримку на виборах", – заявив Гудима.

Як відомо, Бурштинський енергетичний острів як частина енергосистеми України працює паралельно з енергосистемами Європейського Союзу. Через Бурштинський енергетичний острів Україна щороку експортує до країн Європи понад 4 млрд. кВт. год. електроенергії.

Документи, оприлюднені Гудимою, розміщені на сайті Української народної партії, до якої входить депутат.

"Українська Правда"

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування