Сенаторам США наскаржились, що Васильєв забирає бізнес американців

Середа, 18 серпня 2004, 10:47
Делегація сенаторів США може підняти під час переговорів у Києві проблеми, з якими стикаються американські бізнесмени в Україні.

Як повідомляє радіо "Свобода", перед приїздом до України група сенаторів на чолі з Джоном МакКейном зустрілася з керівником компанії "СігмаБлейзер" Майклом Блейзером.

"СігмаБлейзер" працює в Україні більше десяти років. Найбільшим з її проектів стала телекомунікаційна компанія "Воля". Зараз Генпрокуратурою проти неї порушена кримінальна справа за звинуваченнями у діяльності без ліцензії, відмиванні грошей та поширенні порнографії.

Майкл Блейзер переконував сенаторів, що усі звинувачення проти компанії були сфабриковані.

Сенатори дізналися, що справжніми причинами тиску, за версією компанії, стало поєднання ділових та політичних інтересів високих українських посадовців.

З одного боку, бізнес-інтереси, що стоять за Генпрокуратурою, ніби-то хочуть перехопити перспективний кабельний бізнес, який має монопольне становище в українській столиці. У цьому нібито особисто зацікавлений генпрокурор Васильєв.

З іншого боку, політичні інтереси підштовхують прокуратуру перешкодити можливості трансляції у Києві опозиційного "5 каналу", стверджує американський інвестор.

Раніше на міжнародних бізнес-форумах Блейзер активно пропагував Україну, як один з найперспективніших ринків Східної Європи. Гаслом компанії стала фраза "Україна приречена на успіх!".

Під час "політичної кризи" взимку 2001 року Блейзер зустрівся із майже ізольованим президентом Кучмою у Києві та виступив на його підтримку у Вашингтоні.

Він був неодноразовим гостем українського посольства у США за часів керівництва Костянтина Грищенка, чинного міністра закордонних справ.

Однак тепер він констатує, що весь його бізнес в Україні, який за обсягами капіталовкладень сягає 150 мільйонів доларів, став жертвою нападу з боку української влади.

Хоча Блейзер не називає імен головних замовників, в інформаційному повідомленні для сенаторів відповідальність покладається на осіб, які "не поділяють принципів демократії та верховенства права".

Делегація сенаторів прибуває до Києва у середу. Перед цим Джону МакКейну було відмовлено у в'їздній візі до Білорусі.

Читайте також:

До Києва їдуть сенатори США без Хілларі Клінтон

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:06
На Полтавщині ТЦК звернулися в поліцію: просять доставити близько 30 тисяч людей до військкоматів
17:05
"Спроба покращити імідж": Комісію ООН з прав жінок очолила Саудівська Аравія
16:36
У Херсоні росіяни обстріляли таксі: водій загинув, ще 2 людей поранено
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
Усі новини...