Кучма їде до Путіна, якого він підвів

Середа, 18 серпня 2004, 10:59
Президент Леонід Кучма прибув до Сочі, де він зустрінеться з президентом Росії Володимиром Путіним в його резиденції "Бочаров ручей".

Як повідомляє прес-служба Кучми, темами зустрічі стануть економічні питання, взаємодія в рамках СНД та ЄЕП, міжнародна проблематика.

Очікується, що Кучма і Путін зустрінуться "віч-на-віч". Відбудеться також зустріч у розширеному складі за участю прем’єрі Віктора Януковича та Михайла Фрадкова.

Передбачено підписання угоди між урядами України та Росії про транзит нафти територією України та про засоби забезпечення стратегічного співробітництва у нафтовій галузі.

Цього літа Кучма зустрічався з Путіним уже двічі: в Москві та в Криму.

Коментуючи переговори президентів, політолог Вадим Карасьов в інтерв’ю радіо "Свобода" сказав: "Я не казав би дуже категорично, що Кремль однозначно орієнтуються на Януковича як спадкоємця влади".

На його думку, на зустрічі Кучми і Путіна буде обговорюватися післявиборча конфігурації елітних груп.

"Ситуація може скластися в Україні, коли президентом буде обраний нинішній прем’єр, але реальний вплив нинішнього президента буде збережений. І тоді для владного групування постане дуже серйозне питання: співвідношення оцих владних, формальних і неформальних механізмів впливу", - зазначив Карасьов.

Політолог Олександр Дергачов сказав натомість, що "Кучма поїхав порадитись, що є більш виграшним і надійним, оскільки відчуває, що підвів свого колегу в Москві тим, що довів країну до такої невизначеності, коли опозиція має шанси на перемогу".

"В Москві цього не розуміють. Вони дуже вправно впоралися зі своєю опозицією, і, мабуть, дуже незадоволені такою непередбачуваністю подій. Думаю, що в Москві будуть відносно обережні щодо українських виборів".

Радник глави адміністрації президента Михайло Погребинський висловив таке припущення:

"Я думаю, що це давно запланована зустріч для вирішення питань, пов’язаних зі статусом Кучми, по-перше, як діючого президента української держави, по-друге, як голови СНД".

Також Погребинський назвав "дуже важливими" договори, які планується підписати.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News