Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США хочуть переконати Саакашвілі не шкодити Ющенку?

Середа, 18 серпня 2004, 13:48
США мають закликати Михайла Саакашвілі і Віктора Ющенка "зайняти більш тверезу і надійну позицію щодо Росії на словах і на ділі".

Таку думку висловила американський координатор Комітету НАТО по Східній Європі і Росії Айра Строс у статті "Грузія, Україна і США", розповсюдженій каналами "United Press International".

У матеріалі Саакашвілі і Ющенко названі "фаворитами США". На думку політолога, Америка має "дати Росії зрозуміти, що якщо Ющенко буде обраний, США будуть діяти також, щоб забезпечити його співробітництво з Росією".

"Сказати, щиро, що двері НАТО залишаються відкритими як для України, так і для Росії, а не тільки для України. Пояснити Ющенку, що підтримка США залежить від того, чи буде він надалі уникати антиросійських заяв".

Саме тому, переконана американський експерт, результат конфлікту між Росією і Грузією визначить не тільки відносини між двома цими країнами, але і ставлення США до виборів в Україні.

"Грузинську "революцію троянд" часто зображують як модель або джерело натхнення для інших колишніх радянських республік, особливо для України", пише вона в статті.

На думку американського аналітика, росіяни дивляться на цю модель інакше – "чим краще грузинська революція буде еволюціонувати на практиці й у відносинах з Росією, тим краще росіяни будуть ставитися до Ющенка, якому звично приписують роль українського Саакашвілі".

Однак, якщо "грузинський президент продовжить конфронтацію і поглиблення націоналізму,... він налаштує Росію не тільки проти себе, але і проти Ющенка", а також налаштує проти Ющенка "мільйони українців, що не захочуть подібного погіршення відносин з Росією".

На думку політолога, "США зацікавлені в тому, щоб події розвивалися за позитивним сценарієм: щоб Грузія побудувала здорові відносини з Росією, а Росія і проросійська Україна поклали більше надій на Ющенка".

"США багато поставили на Ющенка і Саакашвілі. Але в Росії в США теж є ставки, причому набагато більші".

Зараз ці три ставки Америки, вважає координатор НАТО, швидко стають несумісними. "США доведеться щось почати, щоб не допустити вибуху в себе під носом. Якщо ж вони цього не зроблять, то неприємна реальність зрештою змусить них усвідомити, що основна ставка була все-таки в Росії".

Переклад Іносмі

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування