Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Сенатори США хочуть бачити не тільки бігборди Януковича. Інакше не візьмуть в СОТ і НАТО

Середа, 18 серпня 2004, 14:59
Американські сенатори звертають увагу на приклади нечесного ведення виборчої кампанії в Україні.

На прес-конференції в Києві Джон МакКейн заявив, що метою візиту делегації сенаторів є "увага, прикута до виборів-2004 в Україні".

"Ми вважаємо, що це життєво важливий момент в історії України. Не тільки народ США, але і весь світ буде спостерігати за виборами в Україні", - сказав МакКейн, який очолює комітет з торгівлі, науки і транспорту Сенату США.

"У нас є глибоке переконання, що українці мають право обрати президента на чесних виборах", - додав МакКейн. "Важливо те, що відбуватиметься у день голосування, але не менш важливе провести виборчу кампанію без тиску".

На питання, чи є приклади, що вибори відбуваються нечесно, МакКейн сказав: "Було чимало повідомлень преси та громадських організацій, що відбуваються порушення. Є ознаки серйозного обмеження ЗМІ. Ми сподіваємося, що так не буде продовжуватися".

На питання щодо засилля бігбордів Януковича МакКейн сказав, що "сподівається, що українці побачать всіх кандидатів у президенти".

Коментуючи можливі санкції в разі нечесних виборів в Україні, МакКейн сказав, що у світі уже було кілька таких прикладів – "зменшення іноземних інвестицій, неможливість приєднатися до міжнародних організацій".

"У найбільш кричущих випадках є санкції ООН. Але я не вірю, що подібне станеться з Україною".

В свою чергу сенатор Джон Сунуну повідомив, що проведення недемократичних виборів президента може завадити вступу України до Світової організації торгівлі та НАТО.

"Якщо Україна і її влада хочуть, щоб їх продовжували розглядати як серйозних партнерів – то вони мають підтримувати імідж демократичної країни. Участь України у міжнародних організаціях торгівлі або спільної оборони вимагає мати імідж країни з чесною політикою", - сказав Сунуну.

На уточнююче питання він відповів, що критерії демократії є серед вимог в тому числі СОТ та НАТО. "Це також умови членства в ЄС", - додав він.

Ще один сенатор Ліндсі Грем попередив, що участь України в Іраку "за жодних умов не дозволяє проводити недемократичні процеси в Україні".

На питання преси МакКейн також повідомив, що їх візит відбувається не за запрошенням зятя Кучми Віктора Пінчука, а за сприяння Держдепартаменту США.

"Українська Правда"

Читайте також:

Сенаторам США наскаржились, що Васильєв забирає бізнес американців

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування