Кучма й Путін уклали нафтодоговір на 15 років. З реверсом "Одеса-Броди"

Середа, 18 серпня 2004, 16:44
Україна щорічно пропускатиме через свою територію до 85 млн. тонн російської нафти.

Це передбачено угодою "Про транзит нафти територією України", яку підписали в середу в Сочі глави урядів України і Росії Віктор Янукович та Михайло Фрадков в присутності президентів двох країн Леоніда Кучми й Володимира Путіна.

У документах передбачається, що у випадку, якщо обсяги нафти будуть більшими, ніж заявлено, "Укртранснафта" (Україна) і "Транснефть" (Росія) працюватимуть над створенням додаткових потужностей.

Дана угода розрахована на 15 років і пролонгується автоматично на наступні п'ятирічні періоди, якщо сторони не заявляють про її припинення.

Передбачається, що щорічні обсяги, напрями і тарифи будуть уточнюватися Міністерством палива і енергетики України та Міністерством промисловості й енергетики Росії окремими протоколами.

Крім того, документ регламентує, що сторони забезпечать оптимальну роботу нафтопроводу "Одеса - Броди".

У документі підкреслюється, що угода підписується з метою "розвитку і поглиблення подальшої взаємовигідної співпраці двох країн в області транзиту нафти територією України".

Відповідно до угоди, українська сторона забезпечує транзит нафти системою своїх магістральних нафтопроводів з урахуванням їх пропускної спроможності. При цьому Україна щорічно інформує Росію про пропускні спроможності своїх нафтопроводів.

Як підкреслюється в угоді, "у випадку, якщо для транзиту заявлена кількість нафти, що перевищує можливості існуючих потужностей систем трубопровідного транспорту РФ і України, уповноважені організації сторін погоджують умови створення додаткових потужностей".

В угоді Росія та Україна беруть на себе зобов'язання "взаємодіяти в розробці та здійсненні перспективних проектів транспортування нафти у нових транзитних напрямах".

При цьому, як підкреслюється в документі, уповноважені організації сторін повинні забезпечити "оптимальну роботу нафтопроводу Одеса-Броди, включаючи постачання російської нафти у напрямку Броди-Одеса-морський нафтовий термінал "Південний".

В угоді підкреслюється, що "транспортні тарифи на транзит нафти територією України визначаються на недискримінаційній основі по відношенню до всіх користувачів системи трубопровідного транспорту України".

При цьому українська сторона зобов'язується повідомляти Росії про передбачувані зміни транспортних тарифів на транзит нафти своєю територією за три місяці до введення такої зміни.

Право власності на нафту, що транспортується трубопровідним транспортом, зберігається за вантажовідправниками на період транзиту нафти територією України, сказано в угоді.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...