Орендований Януковичем технолог Медведчука попереджає про "грузинський сценарій"

Четвер, 19 серпня 2004, 13:21
Українська опозиція переходить до реалізації сценарію опротестування результатів президентських виборів, вважає президент російського Фонду ефективної політики Гліб Павловський.

В інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер він зазначив, що "при програші голосування опозиція має намір звинуватити владу у використанні незаконних методів ведення кампанії - з перспективою переходу до "грузинського сценарію".

"Ющенка, з якого не виходить тріумфального переможця, тепер гарячково готують до статусу жертви "нелегітимних виборів", - сказав політолог.

Павловський вважає, що в листопаді може бути реалізована спроба "вивести прихильників на вулиці, при мовчазному схваленні США і Європи", оскільки, з його слів, "політичну поразку легше усього приховати в зриві виборів".

До цього висновку він дійшов, аналізуючи тактику дій опозиції, зокрема, подачу численних скарг "в прокуратуру, в міліцію, у виборчкоми".

Як правило, скарга не вважається сильним пропагандистським прийомом на виборах, оскільки вона - знак слабкості. За одним винятком - якщо кампанію вести вже не на виграш, а на поразку, перетворювану в загальнонаціональну кризу", - сказав Павловський.

На його думку, "відповіддю на опозиційну "драматургію кризи" стане успіх Віктора Януковича, котрий домігся від Росії нульової ставки ПДВ на нафту й газ, що поставляються в Україну".

Тим самим, сказав політолог, "зустріч українського і російського президентів у Сочі набула рис "венчурної геополітики стабільності".

Причиною такої тактики опозиції, на думку політолога, є зростання рейтингу прем'єр-міністра України Віктора Януковича.

Він посилається при цьому на дані опитування, проведеного в першій половині серпня Фондом "Громадська думка". За даними опитування, за Януковича в першому турі мають намір проголосувати 23% від загального числа виборців, за Ющенка - 27%.

Всеукраїнське опитування було проведене в 111 населених пунктах у всіх областях країни й АР Крим, за вибіркою з 2000 чоловік. Статистична погрішність не перевищує 3,4%.

Павловський зазначає, що "серйозно зміцнилися позиції прем'єра і у випадку голосування другого туру".

При виборі з двох кандидатів - Януковича і Ющенка, - за прем'єра готові проголосувати 34%.

І тут випередження кандадата від опозиції (38%) скорочується, якщо врахувати, що ще в липні відрив кандидата від опозиції становив не менше 8 - 10%, сказав він.

При цьому рейтинги найближчих переслідувачів - соціаліста Олександра Мороза і комуніста Петра Симоненка - в 3-4 рази нижчі від показників лідерів кампанії.

"Незважаючи на помітний занепад популярності лівих, стратегічна цінність їхнього поля зросла. Саме лівий виборець, вирішивши, до кого приєднатися у другому турі, тим самим визначить переможця", - вважає російський політолог.

Як відомо, Павловський є політтехнологом, який працював на СДПУ(о). У даний час його делеговано для підтримки Януковича.

Читайте також:

Перед 31 жовтня частина рейтингу Януковича перейде до Симоненка

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування