Ківалов не задоволений, що Януковича показують більше, ніж Ющенка?

П'ятниця, 20 серпня 2004, 14:23
Голова Центвиборчкому Сергій Ківалов розкритикував провідні ЗМІ, у першу чергу електронні, за нерівномірне висвітлення діяльності кандидатів у президенти.

У п'ятницю в Центвиборчкомі відбулася нарада за участю керівників провідних і центральних засобів масової інформації.

Ківалов навів дані моніторингу Академії української преси та Інституту соціології Національної академії наук щодо рейтингів уваги до кандидатів з боку ЗМІ.

Відповідно до цього моніторингу, висвітленню діяльності кандидатів у президенти - Віктора Януковича приділяється 24,6%, Віктора Ющенка - 8%, Олександра Мороза - 5,2%, Олександра Базилюка - 4,3%, Олександра Ржавського - 4,1%, Петра Симоненка - 3,7%, Наталії Вітренко - 3,1%, Анатолія Кінаха - 2,3 %.

Іншим кандидатам у президенти уваги приділяється "дуже мало або взагалі не приділяється". "Ми хотіли б, щоб не було такого великого розриву", - заявив Ківалов.

Він також повідомив, що до ЦВК надійшли "сотні скарг на дії ЗМІ". Деякі скарги уже розглядаються у Верховному суді. "Ми вас зібрали, щоб ви нам допомогли, і щоб не було такого перекосу", - звернувся Ківалов до представників ЗМІ.

Разом з тим, з боку керівників центральних телеканалів пролунали побоювання, що вони "забудуть свої функції заробляти гроші" у зв'язку з тим, що телеканали не мають право відмовляти в трансляції агітаційних роликів кандидатів за кошти їхнього виборчого бюджету.

Ківалов запропонував керівникам телеканалів подати свої пропозиції для того, щоб ЦВК узагальнив їх і подав до Верховної Ради для внесення відповідних змін до закону про вибори президента.

У той же час Ківалов повідомив, що ЦВК готує проект внесення змін до закону про вибори президента, що врегулює ряд проблем у ході організації і підготовки виборчого процесу.

За його словами, ЦВК, зокрема, готує зміни до закону для того, щоб на виборах президента представники громадських організацій були допущені як спостерігачі.

"Сьогодні міжнародні організації і журналісти мають право бути спостерігачами, громадські організації - ні", - підкреслив Ківалов.

Зміни, сказав він, також стосуються проблем голосування за кордоном, зокрема, процедури підрахунку голосів.

Очікується, що поправки до закону будуть винесені на розгляд Верховної Ради вже на початку вересня.

Ківалов також висловив упевненість, що, "якщо будуть запропоновані розумні норми" щодо змін до закону про вибори президента, то за них проголосує як більшість, так і меншість.

Разом з тим, журналіст Дмитро Кисельов (ICTV) відзначив, що "для міжнародного іміджу України це буде жахливо", якщо внесення змін до закону про вибори президента будуть внесені за півтора місяці до самих виборів.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування