Таджикистан і Білорусія побачили "грузинський сценарій" в Україні

П'ятниця, 20 серпня 2004, 17:11
Місія спостерігачів від СНД із занепокоєнням констатує, що в Україні деякі західні спостерігачі почали публічну кампанію з дискредитації майбутніх президентських виборів.

Про це говориться в пресі-релізі, який поширили представники місії спостерігачів від СНД (CIS EMO).

"Ряд спостерігачів коментує передвиборну ситуацію, виходячи з презумпції винуватості української держави - деякі з них вже зараз готові оголосити результати майбутніх виборів незаконними і нелегітимними", - відзначається в заяві.

"Місія CIS EMO вважає таку позицію неприйнятною і такою, що завдає шкоди демократичному процесу в Україні", - говориться в заяві.

Зі слів глави місії, спостерігача від країн СНД Олексія Кочеткова, західні спостерігачі в Україні намагаються нав'язати певну точку зору українським виборцям певними методами.

"Перше, що кинулося в очі - це серйозний тиск з боку саме західних спостерігачів. Ми працюємо в багатьох країнах і практично скрізь. Не тільки на території СНД, наприклад, спостерігачі ОБСЄ поводяться завжди некоректно", - сказав він.

Зі слів Кочеткова, така ж ситуація спостерігалася під час виборів в Югославії, Вірменії, Грузії. "Той же самий сценарій намагаються розіграти зараз в Україні", - відзначив він.

На його думку, втручання західних представників може дестабілізувати обстановку в Україні якщо результати основних кандидатів в президенти будуть близькі (в цифровому плані).

Тоді вони зможуть заявити про фальсифікацію виборів і піддати сумніву легітимність того або іншого кандидата, який отримає перемогу.

Кочетков повідомив, що в Україну для спостереження за виборами вже приїхали представники Таджикистану, Росії, Казахстану і Білорусії. Планується, що до них приєднаються колеги з Латвії, Грузії і Азербайджану.

Спостерігачі від CIS EMO планують здійснювати регулярні інспекційні поїздки по всіх регіонах України, під час яких проведуть зустрічі з представниками виборчих комісій і регіональних передвиборних штабів кандидатів в президенти.

Також планується провести ряд прес-конференцій для ЗМІ і незалежний моніторинг ходу агітаційної кампанії.

Як повідомив представник місії по Україні Олег Верник, за підсумками спостережень місії будуть видаватися рекомендаційні бюлетені, в яких будуть фіксуватися всі порушення.

Зі слів Кочеткова, попередні висновки щодо демократичності виборчої кампанії в Україні будуть оголошені вже на початку вересня.

Однак вже зараз місія відзначає низку порушень - це стосується так званого фальстарту. А також зокрема, поширення друкованих матеріалів агітаційного плану, в яких не вказуються вихідні дані.

"У нас до таких речей ставляться досить суворо. У нас за такі речі знімають", - додав Кочетков.

Місія спостерігачів від країн СНД подала документи для акредитації в ЦВК 16 серпня, тим самим заявивши про початок роботи як спостерігачі за виборами в Україні.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування