Сенатори США попередили Кучму

П'ятниця, 20 серпня 2004, 18:34
Сполучені Штати Америки не підтримуватимуть якогось з кандидатів на майбутніх виборах президента України.

Про це в п'ятницю в міжнародному аеропорту Сімферополя перед відльотом з України заявив керівник делегації американських сенаторів, сенатор від штату Арізона Джон МакКейн.

Американські сенатори перебували в Україні з триденним візитом, в Сімферополі вони дали підсумкову прес-конференцію.

"Ми не займаємо позиції на підтримку того чи іншого кандидата", - заявив МакКейн.

У свою чергу сенатор від штату Мен Сьюзан Коллінз зазначила, що одним із завдань делегації було висловити стурбованість, і в той же час надію на те, що вибори в Україні в цьому році були чесними, справедливими і рівними.

За словами Коллінз, це важливо, передусім, для народу України, щоб він був переконаний, що саме він обирає нового лідера країни.

Вона підкреслила, що це важливо і для всього регіону, і для всього світу загалом. "Можна сказати, що погляди всього світу прикуті до України, де проходитимуть президентські вибори", - зауважила вона.

Сенатор від штату Нью-Гемпшир Джон Сунуну зазначив, що, зокрема, його турбують деякі повідомлення і прогнози про те, що перед виборами можуть бути порушення в процесі підрахунку голосів, що може свідчити про можливу фальсифікацію виборів.

Крім того Сунуну стурбований тим, що в останній момент можуть бути внесені якісь зміни до закону про вибори, або до Конституції, що може поставити деяких кандидатів у нерівне і невигідне становище, а також може серйозно вплинути на результати виборів.

Сенатор від штату Південна Кароліна Ліндси Грем відмітив дуже важливе значення свободи ЗМІ на виборах.

Зокрема, Грем висловив надію, що радіо "Свобода" отримає більш широкі можливості і права для того, щоб поширювати свій сигнал в період, що залишився до президентських виборів.

"Я стурбований, тому що ситуація з радіо "Свобода" це тільки один приклад тих порушень, тих проблемних моментів, які виникають по мірі наближення виборів", - відмітив він.

Він також зазначив, що стурбований тим, що інші приклади порушень, пов'язані із ЗМІ навіть більш серйозні, ніж ситуація з радіо "Свобода".

Тому що, за його словамі, зокрема, мають місце приклади залякування і сплановані зусилля з відмови кандидатам в рівному доступі до ЗМІ.

"Якщо це продовжуватиметься, то Україна зіткнеться з дуже серйозними наслідками для себе з боку міжнародного співтовариства", - зазначив Грем.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Сенатори США зрозуміли, що з Кучмою в Україні стало краще

Ющенко попросив американських сенаторів про допомогу

Сенатори США хочуть бачити не тільки бігборди Януковича. Інакше не візьмуть в СОТ і НАТО

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News