"Ринкові" стратегії по-сорочинськи

Неділя, 22 серпня 2004, 22:08
На під"їзді до Сорочинського ярмарку авто з журналістами зупинили працівники Державтоінспекції: далі їхати не можна, ідіть пішки. Іти було, заради об'єктивності, не так уже й далеко, але все ж співак Дмитро Гнатюк викликався "поговорити" зі стражами порядку на дорогах. Небезуспішно – нам дозволили поставити машину на іншій стоянці - метрів на 30 ближче від попередньої.

Проте, як виявилося через кілька десятків кроків, транспортні засоби стояли навіть обабіч від входу на ярмаркову територію, і місце там ще було. Але більше дивувало навіть інше – табличка, прикріплена тут же, повідомляла, що стоянку дозволено до… 14-ої години. Це при тому, що програма ярмаркових заходів розпочалася о 10-й, а закінчувалася о 22-й годині…

Хлопці у жовтих футболках з надписом "За Ющенка", які на підходах до ярмарку роздавали агітматеріали, одразу прояснили ситуацію – "стоянкою" це місце стало з останньої ночі – з середи на четвер. Більше того, з того ж моменту, вочевидь, ця територія із зовнішнього боку огорожі почала вважатися також площею ярмарку.

В усякому разі, саме тому поставити намети "За Ющенка!" для роздачі агітматеріалів тут не дозволили, а на місці, де планувалося встановити сцену, з ночі мирно стояли дві вантажівки з довгими причепами. Про те, що розмістити будь-яку наочну агітацію, включно з тими ж наметами, "з внутрішнього боку" від ярмаркової огорожі керівництво ярмарку категорично заборонило, розказувати, мабуть, зайве. І зробило цим, того не бажаючи, Ющенкові послугу.

Але про це нижче. Наразі ж пояснимо тим, у кого виникають питання щодо мотивації відмови: Генеральний директор ТОВ "Сорочинський ярмарок" Світлана Свищева, яка й керує організацією ярмарку, є головою Полтавської обласної організації Народно-демократичної партії. Очевидно, цим також пояснюється, чому керівництво ярмарку відмовило кандидату у президенти в проведенні короткої прес-конференції у абсолютно порожньому – принаймні, в ці години – прес-центрі на території ярмарку.

Через те відповідати на запитання журналістів – переважно, полтавських, які терпляче ходили слідом – Ющенкові довелося "попідтинню" (в прямому значенні, бо огорожею служив плетений з лози тин – між торгівлею овочами, з одного боку, і закладом громадського харчування, з іншого).

І все ж незримий подих близьких президентських виборів де-де та й матеріалізовувався – то газетку за "відому незнайомку" (за назвою статті) Наталію Вітренко дадуть, то "маніфест третьої сили" за Анатолія Кінаха на клітках з шиншилами знайдеш, а то й навіть листівки за "лікаря, юриста, нашого президента" Юрія Збітнєва просто під ногами побачиш. Не кажучи вже про рештки агітматеріалів за Віктора Януковича у згадуваному прес-центрі та подекуди прапорці й футболки партії "Трудова Україна" на торгових місцях.

Але повернемося до входу на наш ярмарок. Кожного "входящего" туди зустрічав великий усміхнений "ТОМУ ЩО надійний" Віктор Янукович на бігборді. Так само як кожного, хто покидав ринок, проводжав прем'єр "ТОМУ ЩО справедливий".

(Забігаючи наперед, можна сказати, що пройшовшись по ярмарку, вдалося налічити на 16 га його території принаймні десяток таких зображень чинного прем'єр-міністра України).

Навряд чи була в тому якась технологічна задумка, - скажімо, переконати потенційних покупців, що їм не слід боятися бути обрахованими чи обкраденими на ярмарку під таким захистом прем'єра, але оголошень про крадіжки по гучномовцю не довелося почути жодного разу.

Натомість лунали оголошення про знахідки, про культурно-мистецькі заходи ярмарку, але чи не найчастіше – про те що ярмарок проводиться "за підтримки Кабінету міністрів України та особисто прем'єр-міністра Віктора Януковича".

З такою ж невтомністю невидима "радіотьотя" нагадувала хіба що про "щирі вітання від президента нашої держави Леоніда Кучми", причому прізвище президента вимовлялося протяжно, подібно до оголошення прізвищ боксерів-"профі" перед поєдинком: "Ку-у-у-чма".

Відвідини у цей день Сорочинського ярмарку спікером парламенту та водночас головою Народної аграрної партії Володимиром Литвином пройшли швидко й тому не надто обтяжили продавців та покупців. Володимир Михайлович, приїхавши близько одинадцятої, пройшовся зі шлейфом охорони та міліціонерів центральною алеєю в напрямку до великої надувної кулі своєї партії, котра проголошувала: "З любов'ю до землі, з повагою до людей", і вже через годину поїхав. А ще через годину ярмарок відвідав інший парламентар, а крім того й кандидат у президенти.

Про те, що Ющенко уже десь тут, на території ярмарку, стало зрозуміло з розмови двох чоловіків: "От що мені подобається – він як людина прийшов. А то ті (лайливе слово) перекривають, розганяють!" Надалі саме це порівняння – з уточненням, що під "тими" мався на увазі в першу чергу Янукович – довелося почути від людей ще багато-багато разів.

Та й не дивно – прем'єр-міністр побував на відкритті Сорочинського ярмарку всього лиш два дні тому, у четвер, і пам'ять про той візит у ярмаркуючих була ще дуже живою. Передусім - через купу міліції, яка тоді поперекривала доріжки і паралізувала на довший час рух центральною ярмарковою алеєю.

Задумано так було чи ні, але саме тому візит на ярмарок Ющенка дуже добре демонстрував контраст: він з малими доньками та дружиною, кілька охоронців, Зінченко та Червоненко – і рій людей, які перекочувалися з ним від одного до іншого пункту зупинки, щоби послухати, сфотографувати або вивернутися й у проміжках між розмовами з учасниками ярмарку взяти якось автограф.

То ж навіть "група підтримки", яка ходила за ним слідом, скандуючи час-від-часу "Ющенко!", була зайвою. Система бездротової передачі інформації "Бі-Бі-Сі" (Баба Бабі Сказала) за тієї щільності люду, яка тільки й буває на базарі чи ярмарку, функціонувала бездоганно – Ющенко ще був на початку ярмарку, а далеко попереду "старший" точки з презентацією одного лікеро-горілчаного виробника напучував своїх співробітниць: як Ющенко проходитиме, то його, мовляв, потрібно запросити до нашої палатки і почастувати нашою продукцією.

І ця інформаційна хвиля (і що важливо – позитивна), без сумніву, котилася поперед Ющенка й далі. Таким чином, за якихось три години перебування на ярмарку про його візит знали якщо й не всі, то переважна більшість. Без біг-бордів, без оголошень по гучномовцю, без перекритих міліцією торгових рядів тощо.

Зрозуміло, що Ющенко приїжджав у Великі Сорочинці в іншому, ніж Янукович, статусі. Бо коли б на відкриття ярмарку в ролі прем'єра замість нинішнього Віктора Федоровича приїхав Віктор Андрійович, та ще й у супроводі керівників міністерств і відомств, послів і торгових аташе іноземних країн - не факт, що не було б тих же перекритих рядів і армії міліціонерів.

Але факт, що в даному випадку "непрем'єрський" статус Ющенка і, відповідно, приватний статус його візиту на ярмарок дали йому тільки переваги, не змусивши чортихатися людей через "тимчасові незручності", традиційно створювані простим смертним під час візитів високих урядовців.

І не страшно, що не було перед ярмарком сцени. Звичайно, шкода, що людям не дали послухати хорошу музику у виконанні гурту "Мандри". Але й добре, що не потрібно було на тій сцені виступати Ющенкові, хай і недовго.

Бо хоч лідер "Нашої України" потім і заявив журналістам, що йому не хочеться "брати слово на концертній площадці, щоб говорити політичні промови" і що "ярмарок – це не місце для політики", короткий виступ його таки планувався. І навряд чи вдалося б Віктору Андрієвичу цілковито уникнути виборчої теми і відповідної риторики.

Адміністрація ж ярмарку допомогла не ламати таким чином цілісний характер того приватного візиту, на якому наголошувала прес-служба кандидата у президенти.

А чого ж – приїхав собі чоловік на ярмарок, купив килим і гребінець, пообідав, кавуном почастував довколишніх.
І поїхав на мітинг у Лубни.

Читайте також:

Ющенко купив гребінець і пообіцяв забрати заводи

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News