Вибір України

Вівторок, 24 серпня 2004, 00:00
Київ – Сьогодні виповнюється 13 років з того дня, коли Верховна Рада України оголосила незалежність нашої держави від Радянського Союзу. Цей історичний вибір, пізніше підтверджений на національному референдумі 90% громадян, назавжди змінив геополітичну карту Європи.

Тоді ми думали, що прагнення нашої країни до свободи було реалізовано, і на місце тоталітаризму прийде демократія. Ми вірили, що наш народ буде процвітати, завдяки нашим природним багатствам і працьовитості.

Ми довірили нашим обраним лідерам мандат на керівництво Україною та її інтеграцію до міжнародного співтовариства.

Сьогодні переважна більшість моїх співвітчизників – 77% – вважають, що Україна рухається в хибному напрямку. Мільйони людей живуть у бідності. Корупція охопила всі соціальні інститути, від освіти й охорони здоров'я до уряду.

Журналісти й усі, хто насмілюється сказати правду, піддаються переслідуванням. Незаконні обшуки й арешти стали звичайною справою. Середньостатистичний українець не може сподіватися ні на захист із боку правоохоронних органів, ні на відкритий і чесний розгляд у суді.

Економічні показники росту цього року не призвели до поліпшення рівня життя. За перші сім місяців зростання ВВП склало 13,5%, але доходи бюджету збільшилися лише на 1,8%. Люди сприймають витрати, що уряд раніш ховав, а тепер направляє на соціальні виплати, як хабар виборцям за підтримку кандидатів від правлячого режиму.

Сьогодні режим президента Леоніда Кучми перетворився на беззаконня. Стеження, яке влада нещодавно установили за мною і моєю родиною, – це прояв тоталітаризму. У демократичній державі це викликало би скандал, але в Україні уряд називає це загальноприйнятою практикою.

Цією осені українцям доведеться зробити ще один історичний вибір – на президентських виборах 31 жовтня. Демократичні сили об'єднали провідних політиків, бізнесменів і рядових громадян для боротьби за реальні зміни в українському суспільстві.

Нещодавно я висунув свою кандидатуру на посаду президента, тому що вважаю, що моя політика допоможе згуртувати моїх співгромадян і запровадити в життя необхідні зміни, щоб поліпшити життя 48–мільйонного населення країни.

Вибір, який стоїть перед виборцями, зрозумілий. З одного боку – моє бачення України, яке пропонує систему, засновану на демократичних європейських цінностях, що дадуть можливість кожному громадянину реалізувати свій соціо–економічний потенціал у країні, де править закон.

З іншого боку – представники правлячого режиму, які пропонують збереження нинішньої автократії, яка керує конкуруючими фінансово–промисловими групами. Їхні корумповані бюрократи провадять у життя непопулярну політику, зневажаючи індивідуальні свободи й елементарні права людини.

Сьогодні не може бути жодних сумнівів у тому, що українці хочуть змін – мирних і демократичних – так само, як хотіли їх 13 років тому. Вони хочуть покласти край урядовій корупції, одержати гідні роботу і зарплати, і президента, якому можна довіряти. Українці поділяють європейські цінності і прагнуть до демократії.

За час свого перебування на посаді прем'єр–міністра я зміг домогтися економічного росту після десяти років депресії. Мій уряд припинив бартерні угоди між бізнесом і державою, що повернуло гроші в економіку.

Були погашені заборгованості із зарплат і пенсій. Припинилося відключення електрики, оскільки ми ввели прозору енергетичну політику. Будучи головою Центробанку України, я ввів першу стабільну валюту країни, гривню.

Минулого місяця я оприлюднив свій план перетворень під назвою "Десять кроків назустріч людям". У центрі цього плану – бачення більш світлого економічного майбутнього для родин, де буде більше робочих місць, стабільності цін і зарплат, наполегливості у боротьбі з корупцією на всіх рівнях влади.

Ця політика створить мільйони нових робочих місць, скасувавши податкові пільги. Уряд зосередиться на скороченні податків і стимулюванні підприємницької діяльності. Податок на фонд заробітної плати буде знижений до 20%.

Бюрократична тяганина, нормативні перешкоди і непотрібні урядові органи будуть скасовані. Репресивна податкова поліція буде скасована. Податкові надходження від цих заходів будуть спрямовані на здійснення необхідних соціальних програм.

Що стосується керівництва, мало оплачуваний бюрократ–хабарник обходиться суспільству дорожче, ніж високо оплачуваний урядовий чиновник. На всі урядові посади на всіх рівнях будуть призначені чесні професіонали, які будуть одержувати добру зарплату.

Усі без винятку державні службовці будуть підписувати кодекс честі і дотримуватися його. Винні в розкраданні суспільних засобів і хабарництві будуть притягнуті до відповідальності. Довіра до уряду і судів буде відновлено. Головним критерієм оцінки влади на всіх рівнях буде створення нових робочих місць з гідними зарплатами.

Я упевнений, що українці проголосують так, як підказує їм совість, і цією осені виберуть не автократичне правління, а демократичні цінності. Однак нещодавнє минуле навчило нас, що важливішим є той, хто підраховує голоси, а не той, хто їх віддає.

У цій кампанії режим Кучми створює монополії ЗМІ, здійснює тиск на демократичні опозиційні партії, порушує право людей на збори і зловживає своєю владою на всіх рівнях.

Оскільки кандидати, виставлені правлячим режимом, не можуть перемогти на вільних і чесних виборах, уся виконавча влада мобілізувалася для використання шахрайства і залякування в підтримку свого кандидата, прем'єр–міністра Віктора Януковича. Виборці побачать цей примус і залишаться в опозиції до режиму.

Пустопорожнім деклараціям офіційного Києва, який обіцяє вільні й чесні вибори в Україні, повинна бути протиставлена мобілізація тисяч вітчизняних і міжнародних спостерігачів.

Моя передвиборна коаліція навчила понад 100 тисяч громадян для роботи в місцевих виборчих комісіях, щоб забезпечити контроль над виборчими дільницями і запобігти фальсифікації виборів.

Ми вітаємо участь іноземних оглядачів з європейських країн і міжнародних організацій. Ми забезпечимо вільні вибори і будемо прагнути, щоб вони стали останніми виборами, які потребуватимуть міжнародного спостереження.

Я упевнений, що майбутні президентські вибори в Україні стануть важливою віхою в історії нашої молодої демократії, і що за ними будуть спостерігати наші сусіди в Москві, Варшаві і Брюсселі.

Залишаючись на демократичному шляху, обраному 13 років тому, Україна забезпечить, щоб потенційна нова розподільча лінія, яка пояснюється різними системами цінностей, не з'явилася на її західному кордоні. Демократичні сили України готові зробити все, щоб у державі укоренилися європейські цінності. Це може стати прикладом і для інших країн СНД.

Я вірю, що нинішньої осені Україна зможе відновити довіру до уряду, скористатися з економічних можливостей і здобути демократичну перемогу.

Автор: Віктор Ющенко – кандидат у президенти України і лідер найбільшої фракції парламенту, "Наша Україна"


Переклад ІноЗМІ


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...