Адміністрація Буша долучилася до критики України

Середа, 25 серпня 2004, 10:38
Американська влада розкритикувала Україну за будівництво суперечливого каналу в дельті Дунаю попри міжнародну стурбованість щодо можливого негативного впливу цього проекту на довкілля.

Речник Держдепартаменту Адам Ерелі відзначив у Вашингтоні, що Київ фактично проігнорував застереження з боку США, Євросоюзу, Румунії та міжнародних природоохоронних організацій.

"Ми і надалі глибоко стурбовані впливом цього будівельного проекту на довкілля і браком дій з боку уряду України щодо виконання своїх зобов'язань за міжнародними угодами, а також у відповідь на застереження міжнародної спільноти", - сказав Ерелі.

У понеділок Румунія звернулась до ООН з проханням призначити комісію для вивчення екологічних наслідків проекту, повідомляє Бі-Бі-Сі.

В свою чергу президент Румунії Іон Ілієску сказав, що Україна не спромоглася поставити Бухарест до відома, якої екологічної шкоди може завдати цей канал.

Він додав, що Румунія звернулася до міжнародних організацій із закликом втрутитися, проте їхня реакція була "неадекватною".

"Українська сторона зобов'язана надавати інформацію заздалегідь і представляти проекти та дослідження екологічних наслідків будівництва, а також його вплив на воду, рослинний та тваринний світ", - сказав Ілієску.

"Проте цього не сталося. Тому ми висловили своє незадоволення та звернулися до міжнародної громадськості. На жаль, відповіді, які ми отримали, були неадекватними".

ЮНЕСКО визнало дельту Дунаю всесвітнім природнім заповідником, де живуть рідкісні птахи, а також види, яким загрожує повне вимирання.

Кореспондент Бі-Бі-Сі у Бухаресті раніше повідомляв, що деякі румунські часописи почали роздумувати над альтернативним, румунським каналом, який завадив би українському і який потім можна було б "засипати".

Тим часом в Бухаресті близько 300 осіб провели демонстрацію перед українським посольством у проти спорудження каналу.

Демонстранти закидають українському урядові завдання тяжкої шкоди екосистемі дельти Дунаю.

Проти будівництва каналу вже виступали канцлер Німеччини Гергард Шредер, Європейський союз, численні екологочні організації. Канал, у спорудженні якого брала участь і німецька фірма, планується здати в експлуатацію 1 вересня нинішнього року, повідомляє "Німецька хвиля".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування