Щоб виїхати з України, "державний рекет" бере 100 доларів

Середа, 25 серпня 2004, 18:45
Українські міліціонери на українсько-польському кордоні займаються здирництвом з польських туристів.

Про це йдеться у матеріалі польської "Газети виборчої", присвяченому здирництву на українсько-польському кордоні, повідомляє "Українсько-польський інформаційний проект".

Матеріал підготував журналіст газети Мартін Ковальський, котрий перетинав кордон з української сторони на переході "Краковець-Корчова".

Журналіст пише, що українські міліціонери вимагають від польських туристів необґрунтованих виплат, а на самому кордоні українці пропонують за 30 -140 доларів оминути чергу.

Перший раз журналіст, який подорожував на власному авто разом з фотографом, зіткнувся з необхідністю платити ще не доїжджаючи кордону. Міліціонер вимагав 12 гривень "на екологію", погрожуючи штрафом. "Плати або поїдеш до міліції, а не на екскурсію. Не нервуй мене...", - цитує його слова газета. При цьому, стверджує журналіст, він не отримав жодної квитанції.

Потім через півкілометра з журналіста міліціонер вимагав плату за страхування.

За словами Ковальського, "страхувальники", котрі працювали разом з міліціонером, вимагали 190 гривень плати за авто, але йому вдалося сторгуватися до 130 гривень. Журналіст зауважує, що ні квитанції, ні страховки він не отримав. Більше того, коли він запитав про страховку, йому відповіли, що вона додатково коштуватиме 50 гривень.

Журналіст також описав автомобільні черги з українського боку кордону та як "українські підприємці" пропонують доїхати одразу до перетину за додаткову плату.

"До авто підходить коротко стрижений брюнет із золотими зубами, котрий питає: хочете чекати два дні? Тут нема туалету, магазину з харчами... Ви згинете... А коли стемніє, то я сам себе боюся", - наводить його слова журналіст.

Ковальський пише, що українець запропонував їм за 500 злотих (майже 140 доларів) оминути чергу. Польському журналісту вдалося сторгуватися за 300 злотих та 60 гривень (95 доларів), після чого "проводир" сів в автомобіль і поїхав до перетину.

"Стартує із виском коліс, одночасно телефонуючи по мобілці. За брамою платимо йому на очах в усміхненого українського прикордонника... До нас підходить митник, який навіть не дивиться в багажник автомобіля і вже через мить ми на польській стороні", - описує журналіст.

За його даними, кожен, хто перетинає українсько-польський кордон, змушений оплачувати подібні витрати. Середня ставка складає 50 доларів, а щороку через "Краковець-Корчова" проїжджає близько одного мільйона автомобілів.

Журналіст відзначив, що польська сторона неодноразово зверталася до української з проханням розібратися в ситуації, однак досі нічого не зроблено.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування