Тимошенко може розпочати революцію, але проведе її лише Ющенко

Четвер, 26 серпня 2004, 09:47
Акції непокори на зразок грузинської трояндової революції є реальними в Україні лише за участі Віктора Ющенка.

Такого висновку дійшли експерти американського центру Стратфор, повідомляє радіо "Свобода".

Посилаючись на недавню заяву лідера опозиції Юлії Тимошенко - "якщо влада піде на фальсифікації (президентських виборів), ми почнемо велике народне повстання" - експерти "Стратфор" дійшли висновку, що Тимошенко ймовірно була б спроможною розпочати народне повстання в Україні на зразок грузинської трояндової революції.

Однак, як зауважують американські експерти, Тимошенко, як лідер, ймовірно не зможе довести до успішного завершення такий заклик до громадської непокори в Україні.

Згідно з аналізом "Стратфор", на перешкоді цьому є її репутація: з одного боку, як друга олігархів, а з іншого, несприятливими для неї є численні, хоча й політично мотивовані, але можливо обґрунтовані, обвинувачення у корупції.

В аналізі "Стратфор" доходять висновку, що навіть якщо Тимошенко закликала б до проведення акції масових протестів, то ймовірно за нею люди не пішли б.

А єдиним шансом до реалізації заходу всенародної непокори та революції є Віктор Ющенко.

"Якщо Віктор Ющенко програє президентські вибори або побачить, що він не зможе перемогти, то в такому випадку він може об’єднати сили із Тимошенко", - вважають експерти.

На їх думку, велика популярність Ющенка створює передумови того, що він може бути більш ефективним лідером у таких заходах, як повстання проти української влади.

Проте, як зауважують дослідники "Стратфора", альянс Тимошенко-Ющенко має свої ліміти.

За їхніми висновками, між цими опозиційними лідерами немає повного довір’я, а в їхніх передвиборчих командах є представники бізнесових груп, котрі конкурують між собою.

Партнерство Тимошенко-Ющенко може бути короткотривалим. Крім того, Тимошенко заявляє, що до акцій непокори можна закликати найближчим часом, тоді як інші опозиційні лідери, передусім Ющенко, вважають, що до народного повстання слід закликати після виборів, в разі фальсифікації голосування, зазначають експерти.

У стратегічному прогнозі "Стратфор" зазначено також, що у випадку, якщо опозиція дійде висновку, що програє вибори, то демонстрації після виборів можуть привести до неспокою в Україні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування