МЗС, СБУ і відомство Чечетова не знають законодавства

Четвер, 26 серпня 2004, 11:57
Більшість нормативно-правових актів центральних органів виконавчої влади не відповідають законодавству.

Про це йдеться в прес-релізі Мін'юсту, поширеному у четвер.

За даними Мін'юсту, дві третини проектів нормативно-правових актів міністерств та інших органів центральної виконавчої влади, що були подані з початку року на правову експертизу до Мін'юсту, не відповідали Конституції та іншим актам законодавства.

За словами заступника Міністра юстиції Лідії Горбунової, із цієї причини у першому півріччі 2004 року Мін′юст відправив на доопрацювання 100% актів Держкоменергозбереження, Держкомрелігій, Держкомісії ринків фінансових послуг та Державтодору.

Також не відповідають законодавству понад 90% актів МНС, МЗС та Держжитлокомунгоспу; понад 80% - Держкомзему, СБУ, ФДМУ, Мінприроди, Мінпаливенерго та Пенсійного фонду; понад 70% -Держкомзв′язку, Мінагропрому, Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку.

Не відповідають законодавству понад 60% Мінсім′ї, Міносвіти, Мінфіну, Мінтрансу та Мінекономіки.

Горбунова відзначила, що навіть в таких установах як Державна судова адміністрація та Міністерство внутрішніх справ, більшість спеціалістів у яких мають юридичну освіту, близько 60% проектів нормативно-правових актів суперечать Конституції та чинному законодавству.

За словами заступника Мін'юсту, незважаючи на постійну перепідготовку та навчання спеціалістів юридичних служб центральних органів виконавчої влади на спеціальних семінарах-навчаннях, тенденція до підвищення якості нормативно-правових актів відсутня.

Крім того, взагалі не передбачено юридичних служб у Вищій атестаційній комісії, Держкомприроді, Держкомветеранів. В Мінкультутрі юридична служба об′єднана з кадровим управлінням. Брак юридичних працівників у центральних органах влади складає близько 15%.

Лише в чотирьох центральних органах виконавчої влади, як зазначила Горбунова, нормативно-правові акти у 2004 році були погоджені без зауважень. Це Національна комісія регулювання енергетики, Державна служба експортного контролю України, Держводгосп та Головне контрольно-ревізійне управління.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування