За кордоном голосувати за президента можна буде не лише в посольствах

П'ятниця, 27 серпня 2004, 17:31
Центральна виборча комісія створить іноземні виборчі дільниці для голосування українських громадян під час президентських виборів за межами дипломатичних і консульських установ України.

Таке рішення ухвалене на засіданні ЦВК України в п'ятницю, повідомляє Інтерфакс-Україна.

У рекомендаціях з питань створення виборчих дільниць за кордоном йдеться, що у виняткових випадках, до яких, зокрема, належить наявність місць компактного проживання, перебування і роботи українських громадян за кордоном, нові виборчі дільниці можуть бути створені не пізніше, ніж за сім днів до початку виборів.

Також додаткові дільниці мають створюватися на прохання Міністерства закордонних справ України. МЗС має обгрунтувати необхідність створення виборчих дільниць у винятковому порядку в місцях компактного проживання, перебування або роботи українських громадян.

Також МЗС зобов'язаний надати письмову згоду від органів влади в країнах перебування для створення цих дільниць. Відомо, що такі країни, як Німеччина і Греція такого дозволу не дають.

Як зазначив член ЦВК Юрій Данилевський, таке рішення дозволить проголосувати за кордоном більшій кількості українських громадян.

"Відомо, що багато наших громадяни живуть або перебувають за кордоном. Якщо створювати дільниці тільки при дипломатичних і інших офіційних представництвах і в консульських установах, то багато хто з них не зможе проголосувати", - сказав він.

Разом з тим, Данилевський підкреслив, що ЦВК зобов'язаний забезпечити конституційні виборчі права громадян України, які перебувають за кордоном. Саме з цією метою і було ухвалено рішення про можливість створення додаткових дільниць за межами дипломатичних і інших офіційних представництв і консульських установ України за кордоном.

Данилевський повідомив, що в посольствах, консульствах і інших офіційних представництвах і військових частинах України за кордоном буде створено 115 дільниць.

Він також пояснив, що для створення дільниць в місцях компактного проживання, перебування або роботи українських громадян не менше ніж 20 чоловік мають перебувати на консульському обліку.

"Це пов'язано з тим, що первинний список виборців укладається на підставі відомостей, які подаються керівникам дипломатичних установ. Вони, в свою чергу, подають ці відомості на підставі консульського обліку. Тому, якщо в тому місці, де планується створити дільницю, ніхто не перебуватиме на консульському обліку, консул або посол не зможе подати відомості в комісію виборчої дільниці, первинний список не буде складений і значення створення дільниці втрачається взагалі", - сказав він.

Також прийняті рекомендації зі створення іноземних виборчих дільниць для виборів президента містять норму про те, що комісія на іноземній виборчій дільниці має складатися з не менш ніж 13 осіб. Якщо ж кількість виборців не перевищує 50 чоловік, то комісія може складатися тільки з голови, секретаря і 2-4 членів.

Кожний кандидат на пост президента України має право на пропорційну частину посад голови комісії, заступників голови і секретарів у виборчих комісіях за кордоном.

У разі створення виборчої дільниці у виняткових випадках, списки виборців мають бути складені не менш ніж за чотири дні до виборів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування