Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ДЕТЕКТИВИ КРОЛЛУ МАЛИ ДОКАЗИ ПРИЧЕТНОСТІ КУЧМИ ДО СПРАВИ ГОНГАДЗЕ

Вівторок, 31 серпня 2004, 10:10
Справа журналіста Георгія Гонгадзе в Україні була "однією з найстрашніших" для американського детективного агентства "Кролл", вважає президент цього агентства Майкл Черкаський.

Про це він розповів в інтерв’ю газеті "Нью-Йорк Таймс".

"Одним із найстрашніших завдань було запрошення з України провести розслідування щодо того, чи президент Леонід Кучма наказував убити журналіста. Без незалежного розслідування уряд не отримав би 2-х мільярдів західної допомоги", - сказав Черкаський.

"Я зіткнувся з людьми зі зброєю, колишніми хлопцями з КДБ. Там було справжнє напруження ситуації, коли я почував себе дуже незахищеним. Хоча ми виявили деякі докази, що вказують на причетність Кучми, вони не були чіткі й переконливі", - заявив Майкл Черкаський.

Радіо "Свобода", яке повідомило про це інтерв’ю, звертає увагу на те, що ці його слова дещо суперечать тому, про що мовилося у звіті "Кролл" 2001 року: "Немає жодних переконливих підстав вважати, що президент Кучма "замовив" вбивство журналіста Гонгадзе чи взагалі будь-яким чином був до нього причетний."

Американське детективне агентство "Кролл" було найняте очолюваною Сергієм Тігіпком партією "Трудова Україна" для перевірки заяв про те, чи справді президент України причетний до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

Тоді американські детективи (яких одразу ж звинуватили в упередженості через те, що вони працювали на замовлення політиків, близьких до Леоніда Кучми) таких доказів не знайшли, нагадує радіо "Свобода".

Міжнародна організація "Репортери без кордонів" свого часу назвала звіт "Кролл" про справу Гонгадзе поверховим і непереконливим.

Американське детективне агентство "Кролл" у різні роки наймали для проведення розслідувань багатьох справ найвищого рівня, що торкалися корупції, організованої злочинності, шахрайства.

"Кролл" провів кілька розслідувань для кількох іноземних урядів, у тому числі й для уряду Гаїті 1986 року щодо долі мільйонів доларів, привласнених колишнім диктатором Жан-Клодом Дювальє; уряду Кувейту 1990-91 рр. у справі фінансової мережі, використаної диктатором Іраку Саддамом Хусейном для приховування майна на Заході; Бразильського конгресу1992 року щодо розслідування звинувачень у корупції, висунутих проти президента Фернандо Коллода де Мелло та директора його кампанії.

У самих Сполучених Штатах агентство "Кролл" також залучали до розслідування гучних скандалів. Президент Майкл Черкаський до приходу у "Кролл" тривалий час працював у правоохоронних органах. Зокрема, він був начальником слідчого відділу окружної прокуратури Нью-Йорка.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування