ЯНУКОВИЧ ЗАЯВЛЯЄ, ЩО УКРАЇНА ПОКИ ВИРІШИЛА НЕ ПРОСИТИСЯ ДО ЄС

П'ятниця, 10 вересня 2004, 10:18
Прем'єр Віктор Янукович заявляє, що Київ вирішив відмовитися від попередніх вимог щодо бодай якихось обіцянок надання Україні членства у ЄС.

Про це Янукович сказав у розмові з кореспондентом "Файненшнл Таймс", про що ця британська газета повідомляє у п'ятницю.

За словами Януковича, Україна запропонувала виробити зв'язки за посередництвом короткотермінових угод про практичне співробітництво.

"Файненшнл Таймс" повідомляє, що Янукович заявив, що Україна нібито була глибоко ображена відкиданням прагнення Києва бути сприйнятим як потенційним кандидатом на членство у ЄС.

Відтак українське керівництво вирішило побудувати свої майбутні стосунки з Брюселем саме у формі дво-трирічних угод, що покриватимуть специфічну низку питань, на зразок торгівлі та вільного пересування людей.

"Пан Янукович, президентський кандидат на виборах, який тішиться підтримкою нинішнього президента Леоніда Кучми, сказав у розмові з кореспондентом "ФТ", що у минулому ідею щодо потенційного членства України у Євросоюзі було неодноразово висловлено, проте нічого конкретного у цьому плані не було здійснено", - пише газета.

"Прем'єр додав, що як на нього, подекуди виникало враження, що Україна ломилася у двері ЄС, а Брюсель щосили тримав ті двері замкнутими для Києва".

"Водночас пан Янукович додав, що зрештою новий, більш уповільнений підхід, на його думку, може одного дня привести таки до членства України у Євросоюзі", - зазначає "Файненшнл Таймс".

Газета пише, що підсумковий позитивний погляд пана Януковича на Європейський Союз постає доволі визначальним моментом, бо ж його широко розглядають як менш прозахідного і більш проросійського політика, аніж його головного суперника на виборах президента - Віктора Ющенка.

"Файненшнл Таймс" додає, що заява пана Януковича з'явилась тоді, як у самому Європейському Союзі точаться доволі жваві дебати щодо подальшого розширення ЄС.

Після надання членства у ЄС десяти новим, в основному східно-європейським державам, ЄС ,напевно, дозволить Болгарії та Румунії стати членами Євросоюзу 2007 року і наступного року розпочне переговори про надання членства Хорватії.

На додаток у грудні Брюсель має вирішити чи розпочинати переговори про членство Туреччини у ЄС.

"Офіційна позиція Євросоюзу полягає у тому, що Київ не має жодних шансів долучитися до ЄС найближчим часом, відтак Україна має концентруватися на укладенні більш обмежених за обсягом угод з Євросоюзом", - зазначає газета.

"ЄС сподівається завершити низку подібних угод зі своїми сусідами вже наступного місяця, з тим аби заохотити економічні та політичні реформи за рахунок ширшого допуску тих країн-сусідів на ринки Європейського Союзу".

"Водночас деякі з представників Європейської комісії є досить скептичними щодо переваг подібної політики "Ближніх сусідів до ЄС" і вважають, що двері для України мають залишатися відкритими у разі, як Київ досягне помітного поступу у здійсненні реформ", - пише видання.

Лише цього місяця президент Польщі Александр Квасьнєвський заявив, що Україна заслуговує на місце у Європейському Союзі.

"Файненшнл Таймс" завершується словами, що українська економіка демонструє одні з найдинамічніших темпів зростання у світі.

Часопис насамкінець наводить слова міністра фінансів Миколи Азарова, який каже, що український уряд покращить умови для закордонних інвесторів, занизивши податки від прибутків і вступивши наступного року до Всесвітньої орґанізації торгівлі.

Українська служба Бі-Бі-Сі


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування