Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КУЧМУ ВІДБІЛИЛИ – НА ЗАПИСАХ МЕЛЬНИЧЕНКА НЕЗРОЗУМІЛІ ГОЛОСИ. ДЕ ВЗЯЛИ ПЛІВКИ - НЕВІДОМО

П'ятниця, 10 вересня 2004, 16:27
Експертиза записів, зроблених екс-майором Миколою Мельниченком показала, що ці записи є змонтованою копією, й ідентифікувати голоси на них неможливо.

Про це на прес-конференції в Києві повідомив директор Київського НДІ судових експертиз Міністерства юстиції Олександр Круть.

За його словами, для проведення судово-фоноскопічної експертизи, до якої були залучені міжнародні експерти (у комісію входили 5 осіб), було виділено 850 тис. грн. на закупівлю обладнання.

Була досліджена 31 фонограма в цифровому й аналоговому вигляді тривалістю понад 36 годин.

"Відновити всі етапи було неможливо, усі розмови на тому або іншому етапі піддавалися компресії", - сказав Круть, повідомляє
Інтерфакс-Україна.

"Мовні сигнали, зафіксовані на носіях, були піддані таким викривленням, які не дозволили установити, кому конкретно вони належать", - сказав начальник відділу фоноскопічних експертиз Експертно-криміналістичного центру МВС Росії Владислав Хуртилов.

За його словами, сигнали піддавалися обробці.

"Ці записи - не оригінал, а копія", - заявив він.

Відповідаючи на питання про те, чи знали експерти з самого початку, що надані слідчим Генпрокуратури записи є копіями, Хуртилов сказав: "Про те, що це копії ми довідалися тільки в ході проведення експертизи".

Відповідаючи на питання журналістів, заступник начальника відділу фоноскопічних експертиз Експертно-криміналістичного центру МВС РФ Олена Галяшина відзначила, що слідство поставило експертам понад 20 питань.

Експертиза повинна була, по-перше, дати теоретичну характеристику - відповісти на запитання, наскільки методи експертизи достатні для встановлення автентичності "плівок Мельниченка".

Вони також повинні були з'ясувати, чи є записи копією або оригіналом. "Саме проведена робота дозволила однозначно установити, що це копія з вихідними перекручуваннями", - сказала Галяшина.

Третя група питань стосувалася ідентифікації безпосередньо тих, хто говорить, і "ми науково обґрунтували - чому не можемо ідентифікувати" голоси. Крім того, був проведений лінгвістичний аналіз записів.

Однак, через те, що фонограми піддавалися монтажу, цей аналіз не можна було провести - лінгвістична інформація спотворювалася і фонетично, і синтаксично.

На питання журналістів про те, по чиїх голосах експерти проводили ідентифікацію, Круть сказав, що їм були надані зразки голосів президента Леоніда Кучми, екс-керівників адміністрації президента Володимира Литвина, МВС Юрія Кравченка і СБУ Леоніда Деркача.

Записи досліджувалися, за словами експертів, у Києві, Москві і Вільнюсі.

У експертизі брали участь 5 міжнародних експертів: старший науковий співробітник Київського НДІ судових експертиз Мін'юсту Юрій Попов, завлабораторією комп'ютерних досліджень цього ж НДІ Кирило Усков, заступник начальника відділу фоноскопічних експертиз Експертно-криміналістичного центру МВС Росії Олена Галяшина, начальник відділу фоноскопічних експертиз цього ж центра Владислав Хуртилов і заввідділом фоноскопічних експертиз Центру судових експертиз Мін'юсту Литви Шална Бернардас.

Оцінку результатів самої експертизи, за словами фахівців, дасть слідство.

***

Сам Микола Мельниченко неодноразово закликав не довіряти даній експертизі, оскільки він не передавав для неї ні оригіналів записів, ні записуючі пристрої, ні методику запису.

Генпрокуратура так і не повідомила, де були узяті записи Мельниченка, передані на експертизу.


Читайте також про попередні експертизи записів Мельниченка:

Навіщо уряд виділив 850 000 на плівки Мельниченка?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування