СПУ хоче, щоб Смєшко та Білоконь розповіли про "ополіцейщення"

Понеділок, 13 вересня 2004, 11:21
Фракція Соцпартії вимагає звіту в парламенті генпрокурора, голови СБУ і міністра внутрішніх справ щодо "ополіцейщення і підготовки до силового варіанту виборчої кампанії".

Про це йдеться в заяві фракції СПУ, поширеній в понеділок.

Фракція вимагає поясненням мотивів, які змушують силовиків іти на порушення Конституції і законодавства.

А також поставити на обговорення звіт слідчої комісії зі справи Георгія Гонгадзе.

"Це необхідно для того, щоб суспільство усвідомило небезпеку скочування влади до кримінальних методів політичної боротьби, не допустити криміналізації виборчого процесу і посилення тоталітарних тенденцій у політичному житті", - пояснюється у заяві.

Також депутати вважають необхідним створити спеціальну комісію Верховної Ради для розслідування обставин, що привели до "підтасовки результатів призначення на керівні посади в окружних виборчих комісіях та для розгляду інших порушень виборчого законодавства в ході нинішньої кампанії".

Як відомо, опозиційні сили не отримали керівні посади у тих областях, де вони рекомендували своїх людей – зокрема, у східній та центральній Україні.

"Закликаємо Верховну Раду України використати свій демократичний і законодавчий потенціал для проведення чесних і прозорих президентських виборів, запобігання посиленню поліцейських і кримінальних методів політичної боротьби", - ідеться у заяві СПУ.

Фракція стверджує, що "з наближенням президентських виборів в Україні посилюються кримінальні і силові методи політичної боротьби влади з опозицією".

"Теракт на Троєщинському ринку Києва правоохоронні органи з дивовижною оперативністю списали на політичні сили, які протистоять правлячому режиму, що дуже нагадує ситуацію з провокацією в жовтні 1999 року проти лідера соціалістів у Кривому Розі", - йдеться у заяві.

"В ряді областей правоохоронці вдаються до залякування і переслідування довірених осіб і агітаторів за кандидатів у президенти від опозиції. Як надзвичайно серйозний сигнал до розгортання фізичних методів боротьби з конкурентами на виборах за президентський пост сприймаються провокації проти них в Криму і на Херсонщині", - стверджують депутати.

"Місцеві органи влади за розпорядженням з Банкової вилучають опозиційну пресу з місць громадського користування, залякують і збирають не дозволені законом дані про передплатників газет "Сільські вісті", "Вечерние вести", "Товариш", - пояснюють депутати свої вимоги.

"Українська правда"

Читайте також розділ "Української правди", присвячений виборам президента: як Мороз може перемогти на виборах президента, що сказала Ющенку його мама, за що Зінченко пропонує дякувати Медведчуку, що найбільше не подобається Тігіпку в Ющенку, як Мороз став "паханом".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування