Осліплені бюджетом чи Копійчана популярність

Вівторок, 14 вересня 2004, 00:00
У суботу, 11 вересня, Кабмін остаточно визначився з параметрами головного фінансового документа країни на наступний рік, що буде запропонований на затвердження Верховній Раді. Дохідна частина бюджету-2005 передбачена в обсязі 110 мільярдів грн., видаткова складе 115 мільярдів грн.

Микола Азаров особливо підкреслив той факт, що бюджет перевалив за "психологічно важливу" межу в 100 мільярдів. Правду кажуть, - круглі цифри благозвучні і запам'ятовуються добре, що зовсім незайве для нового витка реклами соціальної політики уряду, яка й так вже заполонила всі провладні ЗМІ.

Представлення бюджету своїми гучними формулюваннями, більше схожими на слогани, нагадувало агітку. Фінансування медицини збільшується в 5 разів, освіти – у 3 рази, науки – у 2,5 рази в порівнянні з 2000 роком. Ще б 1913-й згадали!

Безперечно, по ідеї, зростання відрахувань ознака гарна, але так і залишилося незрозумілим – чи відповідають виділені кошти потребам галузей? Тільки на цій підставі можна було б судити, наскільки ефективна робота уряду, і чи дійсно бюджет наступного року є бюджетом розвитку, як це зараз подається.

З переконаністю, покликаною замінити переконливість, головний фінансист охарактеризував кошторис майбутніх державних витрат як документ не просто соціально спрямований, а яскраво соціальний.

Пройдемося з лупою по основних соціальних стандартах - виявляється, що збільшений в півтора рази бюджет зовсім не припускає аналогічного їхнього збільшення.

Мінімальна зарплата "потовщає" у наступному році на 10%, і складе цілих 64% від прожиткового мінімуму.

Потворне породження чиновницького словоблудства за назвою гарантований рівень забезпечення прожиткового мінімуму, що не складає зараз і чверті від цього самого мінімуму, збільшиться аж на 5 (п'ять!) гривень.

І, нарешті, - верх цинізму - суми, що будуть виплачені пенсіонерам до 9 травня, виросли в порівнянні з нинішнім роком на десятку, хоча заявлено, що кошти, виділені в бюджеті на такі цілі, подвоїлися. Що, невже за рік ветеранів стало більше? Гарна соціальна спрямованість...

Поєднавши статус кандидата в президенти з повноваженнями прем'єра, Віктор Янукович поставив себе у вкрай вразливе положення. Його слова, на відміну від обіцянок інших кандидатів, можуть бути безпосередньо звірені з діями керованої ним структури, і тільки сліпий не помітить результату цієї перевірки, що насторожує.

Нестиковки в проекті бюджету – тільки одне зі свідчень щирого рівня найбільш, кажучи мовою заангажованих аналітиків, професійного уряду України.

Справжньою перлиною стала вистава, розіграна прем'єром із приводу неповної виплати тридцятигривневої надбавки до пенсій. Але ж нічого крамольного не відбулося – просто при кожнім підвищенні пенсій заново визначається базовий місяць для проведення їхніх індексацій.

Однак розрахунки, що цілком відповідають законові, зменшили довіру до заяв прем'єра, що не раз озвучував саме цифру 30. Кращого способу для реабілітації він не вигидав, як при великому зібранні преси дати розпорядження всіх причетних до відрахувань звільнити.

Звільнити, по суті, за дотримання букви закону. Правда, наводить на міркування? Що це - неуцтво чи лицемірство? Невідомо, що гірше для кандидата в президенти...

Щоб повернути пенсіонерам нібито відібрані в них гривні, і тим самим підтвердити вагомість слів Януковича і його здатність наводити порядок, і помахом руки відновлювати справедливість, урядові довелося негайно приймати спеціальну постанову, якою затверджується, що введена із серпня доплата не вважається збільшенням грошового доходу. От така казуїстика...

Що ж, нічого страшного не трапилося, якщо пенсіонерам доплатять ті утримані копійки... Тільки як же дешево оцінює свій електорат кандидат від влади, якщо за ці копійки намагається купити собі популярність...

Чому судимості Януковича більше не повинні лякати людей, що спільного між Катериною Чумаченко та Миколою Мельниченком, хто з кандидатів збирається забрати в Порошенка "5 канал", що сказала Ющенку його мама, за що Зінченко пропонує дякувати Медведчуку - читайте про це у розділі "Української правди", присвяченому виборам президента.



"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування