За провал євроінтеграції має звітувати дипломат Х з АП

Вівторок, 14 вересня 2004, 12:53
Щодо провалу євроінтеграції України має звітувати не лише Міністерство зовнішніх справ, але й Адміністрація президента.

Про це заявив у вівторок представник фракції НДП-ПППУ Валерій Шевчук
під час Дня уряду, присвяченого новим напрямкам співробітництва України і ЄС у зв'язку з його розширенням.

За його словами, АП замінила МЗС і визначає зовнішній курс держави. "Тому разом із представниками міністерства має звітувати дипломат Х з адміністрації президента, який відповідає за провал політики євроінтеграції України", - зазначив депутат.

Представник СПУ Іван Бокий заявив із трибуни, що "українська корова ніколи не потрапить до ЄС", а його колега Микола Рудьковський зазначив, що шлях України в Європу має починатися зі зміни влади.

Депутат від "Нашої України" Ігор Осташ зазначив, що Україна відмовилась від послідовної євроінтеграції "на догоду кланам і окремим політикам".

Як приклад він навів долю нафтогону "Одеса-Броди", де вирішувалося, "чи підемо ми на європейський ринок, чи його як "Криворіжсталь" приватизує один клан".

Він порівняв стан в Україні з карикатурою на розпродажі у м'ясній лавці і закликав зробити в ній "євроремонт". Він також наголосив на необхідності просити ЄС сприяти створенню можливості проголосувати всім громадянам України, які знаходяться на його території, а не тільки 200 тисячам.

На Дні уряду були відсутні міністри профільних міністерств. Їх замінили
заступник міністра економіки з питань європейської інтеграції Валерій П'ятницькій та заступник міністра зовнішніх справ Олександр Моцик.

Зокрема П'ятницький повідомив, що прогнозованого спаду в торгово-економічних відносинах України і Євросоюзу після розширення ЄС не відбулося та відзначив прорив на європейські ринки українського текстилю.

Моцик повідомив, що базовим документом, який регулює відносини України і ЄС, має стати Посилена угода про партнерство й співробітництво, параметри якого будуть визначені за результатами виконання Плану дій, узгодження якого знаходиться на завершальній стадії.

Він також наголосив на тому, що принципово важливим моментом для створення зони вільної торгівлі України і ЄС є українське членство у Світовій організації торгівлі.


"Українська правда"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...