Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Скажи, кому ти довіряєш...

Вівторок, 14 вересня 2004, 17:08
В Україні, попри поширене уявлення, немає виборчої компанії. Є змагання двох титанів – за одним із яких стоїть "їхнє" минуле, за іншим – хотілося б вірити, "наше" майбутнє.

Решта з двох "чортових дюжин" кандидатів у тій чи іншій формі просто "плутаються під ногами". Частина з них, безсумнівно, є ідеологічними висуванцями – мова про соціаліста Мороза, ще більш прогресивну соціалістку Вітренко і комуніста Симоненко. Для них неучасть у перегонах – це програш в очах немолодих уже виборців, не дуже вигідна стартова позиція напередодні парламентських виборів, неможливість учергове заявити про незмінність орієнтирів – політреформа для СПУ, влада Рад – для КПУ, оновлений союз слов"янських держав – для ПСПУ.

Осібно стоять Анатолій Кінах і Олександр Омельченко. Балотування першого – гідний пошани громадянський вчинок, зроблений, щоправда, теж із прицілом на електоральну весну 2006 року. Але на відміну від більшості інших кандидатів у президенти, екс-прем"єрові у випадку програшу буде непереливки – він щонайменше втратить посаду в УСПП.

Вже зараз донецькі і луганські "червоні директори" намагаються виставити його за двері впливового об"єднання. Столичний мер теж грає в гру без правил з прицілом на збільшення можливої підтримки у регіонах, бо розуміє, що будь-яка реінкарнація Медведчука-Кучми на Банковій після виборів призведе до його відставки. З особистих міркувань він не міг йти в ногу з есдеками, тому й іде окремо. Шкутильгаючи... Бо як кажуть, не політик Сан Санич, а господарник.

І практично всі інші – це так звані "електоральні карлики". З рейтингом у нуль цілих хрін десятих і такими ж шансами на його покращення. Їх ще називають "технологічними" кандидатами – причому, якщо Бродського та, меншою мірою, Комісаренка та Черновецького можна записати до "людей Ющенка", то решта "батьків української демократії" з різною ступенню цинізму та акторського таланту відпрацьовують владні гроші і освоюють небачені ще вчора медійні можливості.

За логікою кожен із кандидатів – і гіганти, і пігмеї – мали би мати однаковий джентльменсько-передвиборчий набір – програму, штаб, розрахунковий рахунок, коло довірених осіб etc. Ось із останніми і спробуємо познайомитись.

ЛІНА КОСТЕНКО І ІНШІ "ТИМЧАСОВО НЕ ПРАЦЮЮЧІ"

Офіційний сайт Центрвиборчкому дає можливість познайомитись із тими, кого можна вважати серцевиною президентських "команд" де-юре. Йдеться про уповноважених представників претендентів у ЦВК (за законом це 1 особа), довірених осіб кандидата в єдиному загальнодержавному виборчому окрузі (може бути до 5-ти людей ) та довірених осіб в територіальних виборчих округах (їх може бути аж 225 – за кількістю цих самих ТВО). Саме з цих осіб майбутній президент має черпати керівний склад нової владної вертикалі.

Обидва фаворити Віктор Ющенко та Віктор Янукович вирішили довірити своє представництво в ЦВК депутатам Юрію Ключковському та Степану Гавришу. Інтереси Кінаха, Симоненка, Омельченка та Мороза представлятимуть теж нардепи – Оніщук, Пономаренко, Сташевський і Вінський. Це і логічно, і симптоматично: їхній мандат означає більший доступ до будь-яких приміщень і документів.

Цікавий вибір зробив депутат Володимир Нечипорук. Відомий своїми екстравагантними заявами – зокрема й антисемітського змісту, обрав собі за репрезентанта представницю українсько-...ізраїльської фірми Світлану Шапіро. А інтереси Дмитра Корчинського представляє безробітний 1978 року народження.

Решта імен відомі і цікаві хіба близьким родичам кандидатів.

Довірених осіб більше. І тут значно ширший простір для фантазії. Михайло Бродський, як з"ясувалося, може спертись тільки на своїх підлеглих – головного бухгалтера партії "Яблуко" і менеджера українсько-італійської фірми "Венето", що торгує матрацами і меблями.

Симоненківські представники теж перевірені часом – це головний партійний "орговик" ще із допутчівських часів Валентин Матвеєв, голова Об"єднання ветеранів України і депутат-комуніст Іван Герасимов.

Олександр Мороз довіряє тільки нардепам-соціалістам: Йосипу Вінському, Юрію Луценку, Галині Гармаш та Михайлу Мельничуку. За мера Омельченка агітує колишній кандидат у президенти-1991 Петро Таланчук, нині президент Відкритого міжнародного університету розвитку людини "Україна".

Юрій Збітнєв має у поході у владу підтримку дружини, лікара-офтальмолога за фахом. Також йому допомагає Микола Сенченко, директор Книжкової палати України, людина відома як автор конспірологічних праць про масонів, які нібито "керують світом".

Анатолій Кінах включив у команду колишнього об"єднаного соціал-демократа і відомого композитора Юрія Рибчинського. Щоправда, він проходить у паперах відомства Сергія Ківалова як "письменник".

Володар автомобіля "Майбах" ціною у півмільйона євро і практикуючий християнин Леонід Черновецький заручився підтримкою Софії Жукотанської – активістки однієї з нових євангелічних церков. Політика їй цікава – під час останніх парламентських виборів вона і сама балотувалася в депутати і агітувала за Блок Юлії Тимошенко.

У Наталі Вітренко поки що є лише три довірені особи – двоє "тимчасово не працюючих" колишніх нардепів (Павло Баулін і, звичайно ж, незабутній Володимир Романович Марченко – куди ж без нього!) і журналістка партійної газети "Досвітні вогні".

Перелік довірених Андрія Чорновола – наче з пісні Альони Апіної. "Я тебя слепила из того, что было…": студентка, менеджер УНІАН, докер-механізатор і двоє "тимчасово не працюючих".

Дивує незбагненно велика кількість людей, які за паперами нібито ніде не працюють. Складається враження, що якби не виборча кампанія, колони цих людей тинялися десь біля найближчої біржі праці.

У Романа Козака з кадрами, вибачте, теж настільки зле – що двох із п"яти довірених осіб уже довелося замінити. Очевидно, що коло кандидатів у довірені особи лідера ОУНвУ є таким широким, що він вирішив всіх пропустити через реєстрацію у Центрвиборчкомі. Головне ж для технологічного кандидата-олімпійця, як відомо, не перемога у виборах, а участь.

"Темна конячка" перегонів Рогожинський, який був зареєстрований в останній момент, ставить на найближчих родичів – пенсіонера та менеджера ТОВ.

Дмитро Корчинський, натомість, має повний боєкомплект довірених осіб. Це два дрібні підприємці, спеціаліст якогось "Центру діагностики і навчання", головний редактор партійної газети "Братство" і директор ТОВ "Управлінська розпорядна агенція" Рябоконь Оксана Іванівна. Остання організація, як відомо, і була офіційним замовником ще нещодавно дуже популярної телепрограми "Проте".

Віктор Ющенко чомусь "гальмує", і знайшов час зареєструвати лише трьох своїх репрезентантів. Якщо з Миколою Катеринчуком все ясно – молодий енергійний депутат, успішний адвокат і таке інше. Ліна Костенко – це послання, не хочеться казати "месидж", усім недобиткам справжньої української інтелігенції. Хто знає про місце Ліни Василівни в українській культурі, той розуміє.

А ось із видатним хірургом, академіком Олександром Шалімовим, вийшов скандал. Його портрет із досі незрозумілих причин прикрашає агітки... Януковича.

І найкращий зірковий іконостас зібрав чинний прем"єр. Тут і президент Національної Академії Наук Борис Патон, і головний банкір країни Сергій Тігіпко, який щоправда, вже забув, коли востаннє ходив на роботу, і гендиректор "Мотор-Січі" В"ячеслав Богуслаєв, і донецька "пасіонарія" Раїса Богатирьова.

А щоб зайвий раз не гукати вголос "з ким ви, майстри культури?", довіреною особою зареєстрували і художнього керівника Національного академічного театру російської драми ім. Л.Українки Михайла Ієрухімовича Резніковича (за сумісництвом, він є роботодавцем дружини "культурного" віце-прем"єра Дмитра Табачника Тетяни Назарової, яка служить Мельпомені саме "у Лесі").

"ХТО Є ХУ" ВІД СЯНУ ДО ДОНУ

Кожен кандидат у президенти має повне законне право зареєструвати у кожному територіальному виборчому окрузі, яких є 225, по одній людині. Цією можливістю наразі скористалися лише Мороз, Симоненко, Черновецький і Янукович. У двох округах немає представників Омельченка, у 4 – Ющенка, у 8 – Ржавського, у 10 – Кінаха.

З іншого боку, лише у 8 тервиборчкомах є хтось від Кононова, у 4 – Грабара, у 2 – Рогожинського. Слов"янофіл Базилюк і ліберальний демократ Душин спромоглися знайти лише по одному (!) бажаючому представляти їхні інтереси.

І вершиною зневаги до виборів, виборців і здорового, хоч би і передвиборчого, глузду є той факт, що кандидати Яковенко, Нечипорук, Кривобоков і Комісаренко не спромоглися висунути своїх представників хоч би в одну комісію. І це при тому, що перші троє представляють, за їхніми ж словами, чисельні політичні партії. Щоправда, формально закон ці кандидати не порушили – хоча реєстрація довірених осіб розпочалася ще 4 липня, вона триває до 30 жовтня.

Члени ТВО – це якраз ті люди, які й будуть нести політичну та юридичну відповідальність за результати виборів. Тому зрозуміло, що кандидати у президенти мали б бути зацікавлені у тому, щоб ці люди мали достатній фах і громадянську зрілість, щоб відстоювати демократію. Щоб було не як у Мукачевому, а по закону.

Отже, кому довірив цю місію Віктор Янукович? Це здебільшого головні лікарі, директори шкіл і ректори вузів, керівники державних установ і комунальних підприємств, депутати від парламентської більшості.

Прикметно, що з 23 округів Донеччини у 20 його інтереси представляють народні депутати з "Регіонів України": Звягільский, Ландик, Рибак, Янковський, Лещинський, Коновалюк, Олександр Васильєв (брат-2 генпрокурора) тощо. І тільки в трьох випадках це люди "з народу" – директор державного ВАТ "Шахтоуправління Донбас", директор Старобешівської ТЕС і головний лікар Артемівської центральної райлікарні. Аналогіччна ситуація на Луганщині. Взяти максимум голосів допомагатимуть нардепи з "Союзу" (колишній "Народний вибір") – з дюжини представників прем"єра лише двоє не мають депутатських мандатів.

Схожою є ситуація і на Харківщині. Влада хоче витиснути з Східної України максимум голосів. Бо на заході, приміром, на бандерівській Івано-Франківщині "ТОМУ ЩО патріоту" Януковичу мало що світить, то це і видно за складом довірених – редактор райгазети, директор сільської школи, керівники невеликих державних компаній.

З львівських януковичців щось говорить лише прізвище Михайла Мацялка, народного артиста, художнього керівника гурту "Соколи". Колись, на світанку незалежності, вони активно популяризували повстанські і стрілецькі пісні. А що буде тепер? Ввімкніть уяву. Сільський клюб десь у Карпатах. Біліє оголошення – виступають "Соколи", концерт за заявками: "Мурка, ты мой муреночек…", "Голуби летят над нашей зоной...".

У Шевченківському краю адмінресурсні надії покладено на тих, хто мав би сіяти "розумне, добре, вічне". Агітацією Януковича підніматимуть престиж освіти ректори Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького, Черкаського медичного коледжу, Черкаського державного технологічного університету, Уманського державного аграрного університету, Уманського державного педагогічного університету ім. П.Г.Тичини.

"Хто є ху" зрозуміло і в Сумах. У тамтешньому окрузі № 161 – довіреним предсатвником Януковича є ректор-есдек Олександр Царенко. Це навіть і добре. Принаймні, студенти та їхні батьки пам"ятатимуть про недавні революційні події... Показовим є і той факт, що в комісії №70 засідає виконувач обов’язків ректора Ужгородського національного університету Василь Русин. І це при тому, що ректор головного закарпатського вишу Володимир Сливка нещодавно наклав на себе руки, протестуючи, на думку багатьох, хто його знав, проти тиску місцевої соціал-демократичної влади, що тісно переплелася із голомозими "отморозками" у шкірянках.

Серед довірених осіб Віктора Ющенка теж чимало відомих прізвищ. Але іхній "калібр", звичайно ж, менший. Люди бояться відкрито стати на сторону фаворита перегонів. І чимдалі на схід, від Сяну до Дону, тим важче знаходити авторитетних людей.

Цікаве спостереження – у Ющенка більше заступників, а не начальників, якщо у Януковича – ректори, то у Ющенка – професори, доценти і звичайні вчителі, у влади – головлікарі, у опозиції – просто лікарі.

У Донбас довелося відрядити кількох депутатів, зокрема, кандидата у президенти-1999 і члена Верховного суду Василя Онопенка. В одному ТВО з Юхимом Звягільским працюватиме його візаві Анатолій Коломієць, голова Незалежної профспілки гірників України шахти ім. Засядько. І ще один "інтересант" – такий собі юрист донецького ТОВ "ФК "Металург" Сергій Осика. Він цікавий не пропискою, а тим, що 2003 року він засвітився як адвокат генерала "наружки" МВС Пукача. Він звинувачувався Генпрокуратурою у знищенні документів стеження за Георгієм Гонгадзе, а згодом був випущений судом. За матеріалами допитів у справі Гонгадзе, Пукач особисто контролював стеження за Гонгадзе і навіть виходив на чергування.

Нинішні ж "акули пера" підтримують Ющенка не тільки мовчанкою. В якості довірених осіб подибуємо імена полтавського кореспондента "України молодої" Василя Неїжмака, головних редакторів буковинської незалежної газети "Час" Петра Кобевка та одеської газети "Юг" Володимира Куренного. Засновники "Львівської газети", яка мало не була закрита братом глави АП Сергієм Медведчуком, Ярослав Рущишин і Маркіян Іващищин, легендарні члени Студентського братства часів "революції на граніті", не стали чекати "як воно буде" і зареєстровані довіреними особами у Львові.

І ще кілька знакових імен. У Києві – екс-посол у Росії Володимир Крижанівський, у Мукачевому – "тимчасово не працюючий" Василь Петьовка. Аж у Херсонську область занесло Олександра Мосіюка, в.о. мера Києва у 1990-1991 роках, який свого часу дав дозвіл на підняття синьо-жовтого прапора над столицею і не дозволив знести табір голодуючих студентів. У Черкасах працює на перемогу колишній член канівської четвірки Володимир Олійник.

ОПОЗИЦІОНЕРКА У ДЕКРЕТІ ПІДТРИМУЄ... ВЛАДУ

Але не всі кандидати на найвищу посаду мали проблеми із формуванням корпусу агітаторів і представників. Так, Леонід Черновецький "стройными колоннами" загнав у ЦВК своїх колишніх підлеглих. І вийшло, що у 224 округах з 225-ти довіреними особами є штатні співробітники АКБ "Правекс-Банк". У Києві, приміром, це директори і бухгалтери Борщагівського, Старокиївського, Дніпровського, Солом"янського, Святошинського та інших відділень. І тільки в одному випадку було проявлено дещицю оригінальності – трудова одного "довіреного" лежить в Охтирській філії ТОВ "Правекс-Брок"...

Наталя Вітренко під прапор боротьби з Морозом, Пинзеником і МВФ залучила більше 70 ідейних пенсіонерів і понад 20 "тимчасово не працюючих". Її команда має і ноу-хау – зареєстровано і 15 осіб які, згідно посвідчень, є кореспондентами партійної газети ПСПУ.

Росіяни кажуть: "чем багаты – тем и рады". Ось Богдан Бойко десь розжився молоддю (або, як кажуть злі язики, грішми на оплату їхньої праці). Скажімо, на Львівщині з 11 перекритих його людьми округів – 5 студіозусів і 5 не працюючих. Роману Козаку підкинули фінанси тільки на телерекламу, тож довелося залучати всіх, всіх, всіх... Наприклад, офіціантку з кафе "Робін Гуд" Олену Х. (ТВО № 146).

У Андрія Чорновола, ще одного робінгуда-"націоналіста", теж кепськи з кадрами. Далі no comment. Кіровоградщина – моторист, двоє різноробочих і двоє пенсіонерів. Житомирщина – вантажник міського базару (у документах ЦВК його роботу чомусь обізвали "грузчиком") та двоє будівельників. Вінничина – четверо "тимчасово не працюючих" і один водій. Луганщина – троє безробітних, різноробочий з ринку, продавець і водій. Київ – набір професій той самий: продавець, водій, троє не працюючих і (оце диво!) директор ТОВ.

Дмитро Корчинський. Людей за ним мало, але вони ду-у-уже непрОсті, як сказав би Тарас Прохасько. Це, по-перше, продюсер телеканалу "Інтер" Єгор Андрійович Бенкендорф, який запам"ятався глядачам як автор програми "Объегорки от Егорки".

По-друге, приватний підприємець Юрій Уманський, прізвище якого можуть пригадати уважні читачі "Української правди" після публікації темника від 2 липня 2004 року:

"...18. В 11.00 в г. Керчь возле проходной завода "Залив" начнется акция протеста работников завода и активистов БРАТСТВА против невыплаты зарплаты на заводе.
Конт. лица: Юрий Уманский 8 (050) 469...
Середюк Алексей 8 (067) 502...
Комментарий. Событие важное и актуальное. Аналитики считают, что СМИ акцентируют внимание на лозунгах акции, символике БРАТСТВА (видеоряд), композиции акции (стратегический для Керчи мост, баррикада, работники завода, прикованные к корабельной цепи и т.п.)".

Ну, і по-третє. Дмитро Белянський, людина, яка в останніх прес-релізах кандидата значиться як "прес-секретар", але в ЦВК значиться заступником директора з інформаційного забезпечення ТОВ "Управлінська розпорядна агенція". До відома: ця "УРА" і була офіційним виробником програми "Проте", про що сповіщалося в її титрах.

І нарешті, про прекрасне – про наше жіноцтво і материнство. Довіреною особою Богдана Бойка в окрузі № 99 є громадянка Тетяна Шеремет. Місце роботи: Верховна Рада України, помічник народного депутата Дмитра Чобота, яка наразі де-юре перебуває в оплачуваній державою... декретній відпустці (про цей факт радісно повідомляє офіційний сайт Центрвиборчкому). Цікаво, чи знає пан Чобіт про те, що робить його колишня помічниця? Він бореться у судах із позовами Медведчука, а вона працює на креатуру "Нарциса"...

Інші статті автора на сайті http://kipiani.org

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування