Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Майбутній держсекретар США обіцяє Україні швидкий вступ до НАТО?

Середа, 15 вересня 2004, 10:47
Колишній посол США при ООН Ричард Голбрук припускає, що Україна може приєднатися до НАТО вже за кілька років, незважаючи на опозицію деяких країн, і зокрема Росії.

Про це заявив на п’ятій щорічній конференції "Україна на шляху до зрілої національної державності", повідомляє Голос Америки.

Однак, зазначив Голбрук, перед вирішенням майбутнього напрямку розвитку України, вона повинна провести чесні вибори. Дипломат охарактеризував українські вибори другими, після американських, найбільш важливими виборами у світі цього року.

У разі перемоги на цьогорічних президентських виборах у США претендента від демократів Джона Керрi вважається, що саме Голбрук стане в новій адміністрації держсекретарем.

У той же час сенатор-республіканець Джон МакКейн закликав світове товариство сприяти вступу України до НАТО і ЄС у разі чесних і прозорих виборів.

Однак, якщо нинішні антидемократичні тенденції продовжуватимуться, стосунки України із Заходом та демократичними країнами світу постраждають великою мірою, зазначив сенатор. За його словами демократичні процеси в Україні наразі залишаються під знаком запитання.

МакКейн зазначив, що, якщо повторяться порушення виборчого законодавства, зафіксовані під час виборів мера Мукачевого, Вашингтон повинен гостро відреагувати.

"Якщо ці порушення будуть продовжуватись, президент США та високопосадовці повинні бути більш критичними у цьому питанні і, можливо, ми б могли наробити більше розголосу в пресі", - сказав він.

"Однак, як ми вже повторювали, США не можуть диктувати, як повинні проводитися вибори в тій чи іншій країні. Ми можемо лише закликати, сподіватися й указувати на наслідки, але ми не можемо диктувати", - додав сенатор.

На його думку, багато вашингтонських політиків забули про надзвичайну важливість України як для регіону її розташування, так і для США і світу загалом. Цю тезу сенатор повторив двічі, чим викликав оплески присутніх.

Не залишилася поза увагою учасників конференції взаємопов’язаність чесних виборів із свободою слова.

"Вибори, мабуть, тому, що є лише один чіткій вибір між діючим прем’єр-міністром Віктором Януковичем та лідером блоку "Наша Україна" Віктором Ющенком, схоже лякають людей, які сьогодні при владі", - зазначив конгресмен-республіканець Крiс Смiт.

"Складається враження, що правлячий режим вирішив у безпрецедентних масштабах втрутитись у процес висвітлення виборів, ймовірно із сподіванням, що таке втручання забезпечить йому перемогу на виборах", - додав він.

Американські політики підкреслили, що США не підтримують жодного кандидата, оскільки вважають це внутрішньою справою України.

МакКейн скористався нагодою і подякував українським солдатам-членам українського контингенту в Іраку за їх участь в очолюваній США коаліції.

Конференцію закінчили офіційні промови послів США в Україні Джона Гербста та України в США Михайла Резнiка.

Чому судимості Януковича більше не повинні лякати людей, що спільного між Катериною Чумаченко та Миколою Мельниченком, хто з кандидатів збирається забрати в Порошенка "5 канал", що сказала Ющенку його мама, за що Зінченко пропонує дякувати Медведчуку - читайте про це у розділі "Української правди", присвяченому виборам президента.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування