ПАРЄ може поставити питання про членство України. Литвин мріє не зірватись до істерик

Середа, 15 вересня 2004, 14:52
У середу в Парижі моніторинговий комітет Парламентської Асамблеї Ради Європи обговорює спеціальну декларацію щодо ситуації в Україні, підготовлену доповідачками по Україні Ханне Северінсен та Ренате Вольвенд.

У проекті декларації, котра якраз обговорюється саме в цей момент, зазначається, що "президентські перегони від 31 жовтня є нагодою для України продемонструвати відданість принципам демократії, плюралізму, законності та поваги до прав людини", повідомляє Інститут масової інформації.

Декларація передбачає нагадати, що в січні цього року ПАРЕ просила українську владу не здійснювати конституційну реформу перед виборами. Отже, якщо реформу таки буде нав’язано, ПАРЕ залишить за собою право, ймовірно, знову поставити питання про членство України в цій організації.

Проект декларації висловлює сум з приводу того, що не всі кандидати мають рівні можливості перед виборцями, - такий висновок зробили пані Ренате Вольвенд та Ханне Северінсен, відвідавши Донецьк та Дніпропетровськ.

У проекті декларації міститься нагадування українській владі про необхідність змінити закон "Про вибори" так, щоб розширити можливість бути спостерігачами для громадських та інших політично не заангажованих організацій, а також для міжнародних спостерігачів.

Коментуючи переданий у Верховну Раду проект декларації, спікер Володимир Литвин, зазначив, що в ньому "в багатьох випадках є очевидні речі, яких ми могли б уникнути і які, окрім скажімо, неприємностей, нічого не додають Україні".

Литвин висловив впевненість у тому, що в нашій державі є всі підстави "вагомо, власними силами, власною позицією всього українського суспільства забезпечити чесні, об'єктивні, прозорі вибори".

При цьому, на його думку, алгоритм має бути дуже простим: президентом має стати той, кого обере народ, "а у нас через непродумані підходи, намагання прислужитися, вислужитися спотворюються власне демократичне обличчя України".

Крім того, в ході свого виступу Литвин зазначив, що сьогодні "температура" українського суспільства дуже підвищилась у зв'язку з виборами, і особливо це відчутно в парламенті. Він висловив сподівання, що у ВР є усвідомлення своєї ролі у цей відповідальний момент.

"Якщо ми зможемо зберегти стабільність в парламенті, не зірватися на якісь такі непродумані істеричні дії - все нормально буде в нашому українському домі", - сказав спікер, повідомляє УНІАН.



Чому судимості Януковича більше не повинні лякати людей, що спільного між Катериною Чумаченко та Миколою Мельниченком, хто з кандидатів збирається забрати в Порошенка "5 канал", що сказала Ющенку його мама, за що Зінченко пропонує дякувати Медведчуку - читайте про це у розділі "Української правди", присвяченому виборам президента.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News