Після виборів збудеться мрія Кучми-космонавта

Середа, 15 вересня 2004, 19:09
Україна пропонує партнерам по формуванню Єдиного економічного простору - Росії, Білорусії і Казахстану - разом створити багаторазовий пілотований космічний корабель нового покоління "Кліпер".

Відповідний проект представив заступник міністра іноземних справ України Володимир Макуха у вівторок в Астані в ході 15-го засідання Групи високого рівня (ГВР) з формування ЄЕП.

"Кліпер", що, як передбачається, повинен замінити пілотований корабель типу "Союз", відзначив заступник міністра, "призначений для доставки екіпажів чисельністю до 6 осіб на низьку навколоземну орбіту".

Передбачається, що "Кліпер" буде використовуватися як для виконання автономних польотів, так і для цілей обслуговування орбітальних пілотованих станцій. Запуск корабля на орбіту пропонується здійснювати за допомогою модернізованого РКК "Зеніт-М".

Проект, повідомив Макуха, пропонується реалізовувати в три етапи.

У рамках першого етапу (2004-2008 роки) будуть забезпечуватися експериментальні запуски корабля без пілотів. Вартість етапу оцінюється в $15 млн.

У ході другого етапу (2009-2013 роки) передбачається виконання пілотованих запусків кораблів по державних програмах РФ, а також по міжнародних програмах разом з NASA і Європейським космічним агентством. Вартість цього етапу складає біля $70 млн.

У рамках третього, завершального етапу планується подальше підвищення рівня безпеки пілотованого космічного комплексу на всіх етапах експлуатації. Вартість етапу складає $35 млн.

Українській стороні запропоновано підготувати техніко-економічне обґрунтування проекту, що зафіксовано в протоколі за підсумками нинішнього засідання ГВР.

Лідери країн ЄЕП також доручили урядам представити пропозиції по створенню єдиної ракетно-космічної корпорації до 15 грудня 2004 року.

З пропозицією про створення такої корпорації виступив у середу на саміті ЄЕП президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв.

Як заявив президент Кучма, створення в рамках ЄЕП єдиної ракетно-космічної транснаціональної корпорації дозволить йому конкурувати на рівних з іншими великими космічними об'єднаннями світу, заявив український президент Леонід Кучма.

"Ми маємо унікальний потенціал в області ракетно-космічних технологій. Це визнає увесь світ. Але ми працюємо, практично, кожен сам за себе. Але щоб конкурувати на рівних - потрібно об'єднання зусиль, єднання можливостей, потужностей", - сказав Кучма.

Кучма відзначив, що в її склад увійде КБ "Південне", завод "Южмаш", ряд інших українських і російських підприємств. За словами президента, Казахстан надасть корпорації свій космодром, а Білорусія буде представлена "своїми унікальними можливостями в області оптики".

Інтерфакс-Казахстан


Чому судимості Януковича більше не повинні лякати людей, що спільного між Катериною Чумаченко та Миколою Мельниченком, хто з кандидатів збирається забрати в Порошенка "5 канал", що сказала Ющенку його мама, за що Зінченко пропонує дякувати Медведчуку - читайте про це у розділі "Української правди", присвяченому виборам президента.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування