Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна через чотири роки після Гонгадзе

Четвер, 16 вересня 2004, 10:06
"Знайшовсь таки один козак, із мільйона свинопасів" – ці Шевченкові рядки дуже підходять до долі журналіста, життя і смерть якого так сильно вплинули на Україну.



Так почали думати про свою країну й самі українці, зневірені й деморалізовані нікчемним і брехливим правлінням. Спостерігаючи характерні фізіономії осіб при владі, українці, на жаль, забували свої кращі риси.

У темні часи народові, щоб не втратити орієнтири, найбільше потрібні моральні зразки. Георгій Гонгадзе повною мірою став таким зразком для оновленої України, заплативши за це своїм життям.

На жаль, і через чотири роки після загибелі Гонгадзе його слова щодо суті влади та свободи слова в Україні все ще лишаються актуальними. Чимало з його характеристик до деталей збігаються з нашою реальністю (див., зокрема, матеріали Георгія Гонгадзе: www.pravda.com.ua/ru/editor_ru.htm).

Значна частина влади як була, так і лишається настільки примітивною, що на генетичному рівні відкидає урок, який понад дві тисячі років тому дав Олександр Македонський. Той, захопивши півсвіту, попросив поховати його з відкритими долонями – щоб усі бажаючі могли переконатися, що він нічого не забрав із собою на той світ.

В Україні як була, так і досі є величезна кількість політиків і журналістів, які вважають за можливе бути холопами. Попри те, що кріпацтво вперше в Україні було скасовано ще за часів Богдана Хмельницького.

Однак, є й докорінна відмінність між нинішньою Україною та країною чотирирічної давнини.

Сьогодні в суспільстві з очевидною динамікою зростає віра в те, що радикальні зміни на краще можливі. А найголовніше – в те, що суспільство має сили здійснити ці зміни.

Віра має величезну творчу силу, зокрема здатність поставити все на свої місця. Колись іноземці відзначали в українцях любов до свободи як характерну рису, що виокремлювала їх з-поміж інших народів.

Сьогодні ми зобов‘язані згадати, що віра в українському народі почала відроджуватися після індивідуального вчинку однієї людини, яка почала казати правду.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...