ВАСИЛЬЄВУ ЧХАТИ НА ЗАХІДНУ ГРОМАДСЬКІСТЬ

П'ятниця, 17 вересня 2004, 11:36
Генпрокуратура України відмовилася зустрітися із представниками міжнародних журналістських організацій, які проводять громадське розслідування справи Георгія Гонгадзе.

Як повідомив "Українській правді" представник Національної спілки журналістів Британії та Ірландії Саймон Пірані, він із колегою прибув до Києва ще на минулих вихідних.

Попередньо до Генпрокуратури були направлені листи з проханнями про зустріч. "Спочатку нам сказали телефонувати у приймальню генпрокурора, потім – його заступника. Потім – у прес-службу. Але все це закінчилося ніяк", - сказав Пірані.

"Ми дуже розчаровані. Зустріч з Генпрокуратурою була найголовнішою метою нашого тижневого перебування у Києві. Нам хотілося обмінятися думками, поставити конкретні питання", - додав Пірані.

За його словами, вони проводять розслідування справи Гонгадзе від імені чотирьох структур: Національної спілки журналістів Британії та Ірландії (Лондон), Міжнародної федерації журналістів (Брюссель), Фонду "Гонгадзе" (Вашингтон) та Інституту масової інформації (Київ).

Саймон Пірані сказав, що це уже третій випадок, коли Генпрокуратура Васильєва ігнорує ініціативи міжнародної громадськості.

"У лютому всі ці організації разом з "Репортерами без кордонів" та "Артикль 19" просили допустити міжнародних спостерігачів до експертизи записів Мельниченка. На цей лист Генпрокуратура не відповіла".

"У липні ми звернулися за поясненнями, хто такий "громадянин К." і яке він має відношення до справи Гонгадзе, чи висунуто йому обвинувачення, і коли справу передадуть до суду. Теж нуль реакції", - додав Пірані.

"З боку Генпрокуратури видно небажання співпрацювати з міжнародною громадськістю. Ми дуже розчаровані", - сказав Пірані.

Інший представник групи журналістів-дослідників із Національної спілки журналістів Британії та Ірландії Девід Краучер сказав "Голосу Америки", що результати розслідування справи Гонгадзе "не витримують жодної критики":

"Замість того, аби наближатися до розкриття справи, офіційне слідство навпаки тормошиться. Ми здивовані від учорашньої заяви заступника міністра внутрішніх справ про те, що за Гонгадзе не слідкували перед його зникненням", - сказав Краучер.

Девід Краучер каже, що у справі Гонгадзе потрібні нові імпульси. Британські експерти разом із українськими та міжнародними структурами готові ініціювати круглий стіл на тему, чи можна розглядати плівки Мельниченка як доказ у справі Гонгадзе.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News