Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ПРОКУРАТУРА: ЗА 5 РОКІВ ЛИШЕ СМЕРТЬ АЛЕКСАНДРОВА ПОВ'ЯЗАНА З ЖУРНАЛІСТИКОЮ

П'ятниця, 17 вересня 2004, 13:50
З усіх фактів загибелі українських журналістів за останні п'ять років тільки смерть директора донецької телерадіокомпанії "ТОР" Ігоря Александрова пов'язана з його журналісткою діяльністю.

Про це заявив у п'ятницю на прес-конференції в Києві перший заступник генерального прокурора України Віктор Кудрявцев.

За його словами, решта або не розкриті, тому не можна стверджувати, що вони пов'язані з журналістською діяльністю, або є наслідком нещасного випадку, самогубства або ж мають побутове підґрунтя.

Кудрявцев сказав, що на даний момент залишаються нерозкритими чотири факти загибелі журналістів - директора одеської приватної компанії "АМТ" Ігоря Бондаря (1999 рік - ИФ), журналіста Львівської районної газети "Народна справа" Василя Грисюка (2003 рік), керівника інтернет-видання "Українська правда" Георгія Гонгадзе (2000 року), а також журналіста з Миколаївської області, головного редактора щотижневика "Час" Володимира Смирнова (2000 рік), якому були завдані тяжкі тілесні ушкодження, у результаті чого він помер.

"За цей час МВС України порушило 15 кримінальних справ за фактом загибелі журналістів. Шість - за фактом загибелі внаслідок ДТП, шість - за фактом навмисного убивства, одне - за фактом завдання тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть, і два - за фактом доведення журналіста до самогубства", - сказав перший заступник генпрокурора.

За словами Кудрявцева, цього року Генпрокуратура двічі перевіряла законність і обґрунтованість рішень, прийнятих за фактом загибелі журналістів. Результати перевірок показали, що протягом п'яти років було відмовлено в порушенні кримінальної справи щодо загибелі 6 журналістів.

"П'ять постанов про відмову в порушенні кримінальної справи були винесені за фактом самогубства і нещасного випадку", - сказав Кудрявцев, додавши, що одне з них стосується загибелі в ДТП журналістки Ольги Бурої (2004 рік).

Усі ці рішення, відзначив перший заступник генпрокурора, були ретельно перевірені, Генпрокуратура підтвердила законність і обґрунтованість їхнього прийняття.

Кудрявцев також додав, що дві кримінальні справи за фактом загибелі журналістів були закриті на підставі відсутності складу злочину - щодо редактора інформаційного агентства "Українські новини " Михайла Коломійця (2002 рік) і редактори відділу "Української інвестиційної газети" Олени Ляшенко (Романчак).

"Підстав вважати, що в даних випадках було убивство, немає ", - відзначив Кудрявцев.

Перший заступник генпрокурора також нагадав, що справа про убивство Александрова (2001 рік) зараз знаходиться на розгляді в апеляційному суді Луганська. Попередні слухання вже були. Дата судового засідання призначена на 27 вересня.

"На даний момент ми можемо стверджувати, що тільки убивство Александрова пов'язано з його журналісткою діяльністю, решта не пов'язані", - сказав він.

Кудрявцев також сказав, що в справі Гонгазде на даний момент слідчі Генпрокуратури поки нічого сказати не можуть. Разом з тим перший заступник генпрокурора заявив, що найближчим часом "керівництво Генпрокуратури буде вживати заходів, щоб окремо зустрітися з журналістами і поговорити на цю тему".

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування