МЗС написав ПАРЄ все, що про неї думає

П'ятниця, 17 вересня 2004, 21:46
Міністерство закордонних справ висловлює здивування оприлюдненою 15 вересня заявою Комітету Парламентської асамблеї Ради Європи з питань моніторингу стосовно президентських виборів в Україні.

Про це йдеться в заяві МЗС, розміщеній на сайті відомства.

МЗС відзначає, що зміст заяви ПАРЄ "на превеликий жаль, переконливо свідчить про політичну заангажованість доповідачів Комітету", які протягом "стількох років діяльності в Україні так і не змогли або не захотіли зрозуміти та реально розібратися в ситуації у нашій державі".

"А відверто повчальна, якщо не зверхня тональність цього документу взагалі знецінює його вартість в очах української громадськості, свідчить про елементарну неповагу до українців, невіру в їх спроможність самим визначити шляхи реалізації демократичного вибору нашого народу", - говориться в заяві МЗС.

МЗС вказує, що "навряд чи знайдеться у світі країна, яка у завершальний, найбільш відповідальний період власної передвиборчої кампанії сприйматиме поради ззовні про необхідність внесення змін у законодавство в цій сфері".

"В Україні сприймають поради тих, хто не лише декларує, а й насправді піклується про те, щоб українці самі вибудували справедливу і демократичну конституційну систему влади - таку, що відповідає прагненням і традиціям саме нашого суспільства, кожного громадянина України, який віддасть свій голос на виборах 31 жовтня", - зазначено в заяві відомства.

Як відомо, у середу Моніторинговий комітет ПАРЄ ухвалив проект декларації щодо передвиборчої ситуації в Україні.

Зокрема Комітет висловлює серйозну стурбованість стосовно поточної передвиборчої ситуації. І знову закликає органи влади України терміново внести зміни до Закону "Про вибори Президента України" для того, щоб надати місцевим непартійним громадським організаціям право спостерігачів на дільницях.

Також комітет вимагає забезпечити справедливий баланс між кандидатами у складі керівництва тервиборчкомів, гарантувати вчасне поновлення списків виборців на території всієї країни, забезпечити, щоб жоден з кандидатів не обмежувався у представленні своїх поглядів виборцям, гарантувати відсутність утисків ЗМІ тощо.

Комітет нагадує, що в січні цього року Парламентська Асамблея просила українську владу утриматися від неконституційних рішень чи дій при проведенні конституційної реформи, а також провести вільні й справедливі президентські вибори в жовтні.

В іншому разі, українська влада може наразитись на зупинення повноважень української делегації і, можливо, буде поставлений під запитання статус країни як члена Ради Європи

Читайте також:

Заява Моніторингового Комітету ПАРЄ стосовно президентських виборів в Україні

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування