Конгресу США пропонують ввести санкції проти Кучми, Януковича і всіх-всіх-всіх

Субота, 18 вересня 2004, 01:13
Коли цієї зими екс–держсекретар США Мадлен Олбрайт страхала Кучму санкціями за недемократичні вибори, всі сприймали її слова несерйозно. Мовляв, бабуся марить про часи, коли від її слова залежала доля світу. Тепер же вона просто нахабно погрожує. Навіть Симоненко обурено заявляв – як це так, якась бабуся буде обіцяти в покарання за нечесні вибори закрити українським чиновникам візи до США та арештувати рахунки у Новому світі! На тому, що все це несерйозно, й зійшлися.

Дарма. Бо все це може бути реальністю.

Днями конгресмен із екзотичним ім'ям Дана Рорабахер вніс не менш дивний законопроект до Палати представників. Документ стосується однієї держави – України. І називається: "Для підтримки демократії, вільних, чесних, прозорих виборів та дотримання прав людини і верховенства права в Україні".

Рорабахер – каліфорнійський депутат–республіканець, він уже восьмий термін перебуває у Палаті представників Конгресу. Є членом комітету у міжнародних справах і головою підкомітету з космосу та аеронавтики.

Законопроект, який він подав, у разі схвалення може зробити всю нинішню українську владу невиїзною до країн західного світу. Адже серед покарань – невидача візи до США. А якщо у паспорті стоятиме штамп відмови до Америки, візу гарантовано не видасть Британія і майже гарантовано – держави Шенгенської зони.

Щоб не отримати статус напівзлочинця, від Кучми і всіх його підлеглих треба лише одне – щоб Україна виконала вимоги різних міжнародних організацій, які Київ взяв на себе при вступі. Тобто щоб були проведені чесні вибори президента.

Ключова стаття законопроекту, яка визначатиме долю Кучми – п'ята, вона так і називається "Санкції проти українського уряду". За законопроектом, Україна піддаватиметься щорічній сертифікації, де буде аналіз подій в нашій державі.

Сертифікат видаватимуть лише якщо офіційний Київ дотримуватиметься трьох пунктів вимог. Цитується дослівно:

Перше: проведення вільних, чесних та прозорих президентських та парламентських виборів, які повністю відповідають стандартам ОБСЄ про демократичні вибори та проводяться у співробітництві із відповідними організаціями ОБСЄ та Ради Європи.

Друге: припинення всіх форм тиску та репресій проти засобів масової інформації, незалежних профспілок, недержавних організацій, релігійних організацій та політичної опозиції.

Третє: відкликання та припинення політично вмотивованих судових звинувачень проти представників опозиції та незалежних журналістів.

Все дуже просто.

Якщо ці три пункти не дотримано, немає і сертифікату. А тоді, як передбачає законопроект, "президент США повинен видати наказ про негайне застосування санкцій проти України".

Санкції викладені у підрозділі (с).

Пункт 1 називається "Відмова у в’їзді до Сполучених Штатів Америки". "Президент США має наказати Міністрові внутрішньої безпеки заборонити в’їзд до США будь–якому іноземцю, якщо він:

– вища посадова особа чинної влади України, або
– дружина/чоловік, неповнолітня дитина або їх довірена особа.

Пункт 2 стосується "конфіскації майна у США".

Американський президент має наказати Міністерству фінансів визначити та конфіскувати особисте майно та особисті фінансові рахунки у США, отримані нечесним або незаконним шляхом, будь–яким іноземцем, якщо він:

– вища посадова особа діючого уряду України;
– дружина/чоловік, неповнолітня дитина або їх довірена особа.

У самому кінці законопроекту міститься пояснення – там подано перелік усіх, кого стосуватимуться санкції. Під визначення "вища посадова особа" підпадає:

– президент, прем’єр–міністр, віце–прем’єр–міністри, міністри; голови та члени держкомітетів, включно з Центрвиборчкомом та місцевими виборчими комісіями; працівники адміністрації президента; члени парламенту; голови Служби безпеки, Державної податкової адміністрації та Державної митної служби;

– будь–яка посадова особа в уряді, яка особисто придушує свободу та стримує вільні, чесні та прозорі вибори в Україні, включаючи суддів, працівників правоохоронних органів, прокурорів, голів обласних адміністрацій, мерів;

– будь–яка інша особа, визначена держсекретарем США такою, що особисто займається розробкою політики або виконанням діяльності, що суперечить міжнародно визнаним правам людини та вільним, чесним і прозорим виборчим стандартам.

Пункт 3"заборона позик та інвестицій". Він найжорсткіший, бо стосується санкцій як проти конкретних керівників України, так і держави. Президент США повинен видати наказ про заборону:

(А) будь–якому агентству США, включаючи Експортно–імпортний банк США та Корпорацію приватних закордонних інвестицій, надавати позики, кредитні гарантії, страхування, фінансування або іншу подібну фінансову допомогу владі України (окрім гуманітарної допомоги та сільськогосподарських та медичних товарів);

(Б) Агентству США з торгівлі та розвитку надавати будь–які кошти для будь–якої діяльності чи проектів Агентства в України.

Пункт 4 законопроекту адресований "міжнародним фінансовим організаціям". Президент США повинен наказати міністру фінансів, щоб представники Америки у таких організаціях голосували проти продовження будь–якої позики або фінансової чи технічної допомоги або гранта для уряду України (окрім позик та допомоги у гуманітарних цілях).

Коли дочитуєш законопроект, складається враження, що все це виглядає трохи неймовірно. У Києві вже звикли відмахуватися від Заходу і його вимог, як від набридливих мух. Мовляв, все одно це пусті розмови. Тому тим більше жорстким виглядає обіцяне покарання.

Президент США може відмовитися від застосування санкцій у трьох випадках:

(А) якщо він вважає, що робить це з метою захисту національних інтересів США;

(Б) якщо новий президент України, обраний у листопаді 2004 року під час виборів уникнув зловживань та порушень та пообіцяв провести вільні, чесні та прозорі вибори до парламенту у березні 2006 року;

(В) у випадку застосування будь–якого пункту проти особи, яка прямо чи безпосередньо не залучена до зловживань та порушень під час виборів.

Однак у законі є і стаття 4: президент США повинен координувати з іншими країнами – зокрема, з європейськими – досягнення цілей цього закону. Крім іншого пропонується, щоб американська адміністрація заохотила інші країни вжити схожі заходи до України.

Крім санкцій, законопроект запам'ятовується безпрецедентно різкими оцінками нинішньої ситуації:

"Вибори, проведені владою України протягом останніх десяти років, не відповідали критеріям вільного вибору, чесності та прозорості, що передбачені ОБСЄ та Європейськими демократичними стандартами.

Георгій Гонгадзе, Ігор Александров та інші незалежні журналісти в Україні, які підтримували демократію та публікували критичні матеріали щодо дій влади, були вбиті або зникли.

Колишні офіційні особи України заявили та надали докази, що найвищі посадовці теперішньої влади мають відношення до зникнень.

Теперішня влада в Україні, очолювана президентом Леонідом Кучмою та прем’єр–міністром Януковичем:

– постійно переслідує та піддає репресіям незалежні мас–медіа, незалежні професійні спілки та журналістів;

– активно придушує свободу слова та висловлювань і заохочує замовчування на національних телеканалах головних кандидатів демократичної опозиції;

– використовує міліцію для блокування пересування опозиційних кандидатів та відмовляє літакам опозиційних кандидатів приземлитися у аеропортах міст, де проходять передвиборчі зустрічі;

– використовує сміттєвози та бульдозери державних та муніципальних підприємств, щоб заблокувати доступ виборців до місць зустрічей з опозиційними кандидатами;

– не дозволяє опозиційним кандидатам орендувати державні приміщення та громадські місця для зустрічей з виборцями;

– затримує поштові доставки опозиційної літератури.

Попри теперішні та колишні заяви президента Кучми та прем’єра Януковича, що майбутні вибори будуть вільними, чесними та прозорими з чесним підрахунком голосів, президентські вибори у 1999 році, референдум 2000 року, парламентські вибори у 2002 році й довибори до парламенту та вибори мерів міст, включаючи вибори у Мукачевому, були визнані ОБСЄ й іншими спостерігачами як повністю нечесні".

Ну і так далі...

Ситуація цікава і тим, що вперше на Заході Януковича в компанії із Кучмою прямо названо винним у репресіях в Україні.

Звичайно, все викладене поки є законопроектом. Однак це той сигнал, який або буде сприйнятий українською владою, або інші маяки вже не матимуть сенсу. І в першу чергу для України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...