Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Бушу радять поговорити з Путіним про вибори в Україні

Субота, 18 вересня 2004, 17:53
Президент США Джордж Буш має поговорити з президентом Росії Путіним щодо ситуації в Україні та Білорусі й захистити їх від проекту поновлення СРСР.

З такою пропозицією звертається до американського президента редакційна стаття впливового щоденника "Washington Post", повідомляє радіо "Свобода".

На думку газети, вибори у цих двох країнах дають чудову можливість для того, щоб продемонструвати, що США дійсно підтримують демократію.

Опинившись на новому кордоні з ЄС та НАТО з одного боку та з Росією з іншого, Україна та Білорусь постали перед вибором між демократією та вільним ринком і путінською "керованою демократією" та регульованою з Кремля економікою, пише видання.

Десятимільйонна Білорусь, на думку авторів статті, вже майже втрачена: президент Олександр Лукашенко набагато років випередив пана Путіна у встановленні фактичної диктатури шляхом підтасованих виборів, контрольованих засобів масової інформації та переслідування опонентів. З наступного року його країна, і так залежна від російських субсидій, має ухвалити рубль як свою національну валюту.

Однак, зазначає видання, білоруська опозиція не здається, і готується до нової битви: пан Лукашенко, який уже керує країною понад десятиліття, планує провести референдум із змін до Конституції, який дозволить йому залишатися при владі і після 2006 року, коли спливе термін його нинішніх повноважень.

Шанси білоруської опозиції провалити цей план, на думку "Washington Post", тепер не більші, ніж у російської, коли були вибори до Думи. Кремль звісно задоволений, бо очікує, що пан Лукашенко, вже парія на Заході, продовжуватиме свою політику здачі національного суверенітету Росії, пише газета.

В Україні, на її думку, ставки ще вищі, але і сили здаються більш рівними. Президентські вибори, призначені на 31 жовтня, у другому турі, мабуть, зведуться до протистояння між Віктором Ющенком, який виступає за членство України в НАТО та ЄС, і прем’єр- міністром Віктором Януковичем, який виступає за тіснішу інтеграцію з Росією, і якого відкрито підтримує Путін.

Цей вибір є більший, ніж просто геополітичний, вважає "Washington Post".

Ющенко, який лідирує в опитуваннях, є прихильником збереження політичних свобод, у той час, як Янукович та нинішній президент України Леонід Кучма рухаються в напрямку путінського політичного стилю.

Контрольовані державою засоби масової інформації відкрито підтримують пана Януковича, проти опозиційного кандидата застосовують брудні прийоми, а західні оглядачі вважають, що уряд, за підтримки пана Путіна, спробує сфальсифікувати вибори, зазначає видання.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...