Залежність Януковича від олігархів побачили у Німеччині

Понеділок, 20 вересня 2004, 11:29
У Німеччині сумніваються, що Віктор Янукович у разі обрання президентом проводитиме докорінні економічні реформи через свою залежність від олігархів.

Таку думку висловив в інтерв'ю "Німецькій хвилі" відомий німецький експерт з питань Східної Європи професор Ґергард Зімон.

"Ми вважаємо, що Ющенко рішучіше налаштований на реформи, у першу чергу в економіці, зокрема, що стосується більшої прозорості на ринку, вільної конкуренції. І це в кінцевому етапі означатиму – відхід від олігархічної монополії", - сказав він.

"Янукович значно сильніше залежний від олігархів, міцніше з ними зв'язаний. Поки що він не подав якогось сигналу, що готовий проводити докорінні економічні реформи, принаймні цього не помітно в його програмах", - зауважив експерт.

Він також припустив, що за президентства Януковича, Україна значно сильніше орієнтуватиметься на євразійський чи російський курс, а Ющенко більшої підтримки шукатиме на Заході.

"Водночас ми не повинні перебільшувати поляризації курсів двох можливих президентів. Бо зрозуміло, що Ющенко, наприклад, повинен буде брати до уваги політичні інтереси населення сходу України", - сказав Зімон.

На запитання, що повинна робити Україна для поглиблення інтеграції з Євросоюзом, Зімон сказав, що треба проводити економічні реформи, боротися з корупцією, забезпечити свободу ЗМІ.

Боротьба з цензурою, на думку Зімона, не відволікатиме багато зусиль: "Це здійснити буде відносно легко і це не вимагатиме жодних фінансових видатків: лише відмовитися від "цінних вказівок" згори та від відкритого і прихованого тиску на ЗМІ".

"Не таємниця, що за останні роки тиск на мас-медіа в Україні ставав чимраз сильнішим. Тож преса і саме суспільство повинні повернутися до плюралізму".

"Керівництво держави не повинне боятися ні критики, ні опозиції. Демократично обраний президент, демократично сформований уряд повинні внутрішньо бути готовими до критики", - додав Зімон.

Зімон також порадив Києву "не впиратися" у питання членства в Євросоюзі – "не бути ним загіпнотизованим, як кролик удавом".

Зімон каже, що якщо демократія та економіка будуть розвиватися в Україні, Євросоюзу буде чимраз складніше відмовляти Києву в перспективі повноцінного членства.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News