Австрійський лікар Ющенка: Охорону біля палати Ющенка виставили, бо був незвичайний випадок протікання хвороби

Понеділок, 20 вересня 2004, 19:13
Отруєння лідера виборчої кампанії Віктора Ющенка залишається головною темою в українській політиці. Протягом цих днів було досить характерних для вітчизняної "еліти" заяв і припущень. Починаючи від отруєння суші та алкоголем та закінчуючи розповідями про ціни на операції, які роблять в австрійській лікарні "Рудольфінерхаус". Хоча ні перше, ні останнє Ющенка ніяк не стосувалося.

Будемо сподіватися, що наступною серією телеканали Медведчука розкажуть, який орган оперували Кучмі в урологічному відділені клініки Карлсруе взимку цього року. А то ж якось несправедливо виходить – про одного розповіли все, а про іншого – нічого.

Також, можливо, за одно сдпу(о)шні канали розкажуть про ціну відпочинку чотирьох десятків гостей Кучми, які провели три тижні новорічних свят у Баден-Бадені. І пояснять різницю – що бригада Кучми була за рахунок бюджету, а Ющенко – за гроші власної родини. Слава богу, декларація Ющенка доступна. От тільки за десять років ми жодного разу не бачили декларацію Кучми. Але все це дрібниці...

Про подробиці захворювання Ющенка "УП" спробувала дізнатися у професора-хірурга Миколи Корпана – це український лікар, який працює в австрійській "Рудольфінерхаус". Корпан входив до групи 12 фахівців, які займалися лідером "Нашої України".

Знайшли ми пана Корпана по мобільному телефону, номер якого дали просто у приймальні "Рудольфінерхаус".

Пане Миколо, ми всі бачили Ющенка у суботу на мітингу в Києві – він виглядав хворобливо. В нього досі частина обличчя під набряком. Як довго триватиме цей стан?

– Віктор Андрійович повинен був далі продовжувати лікування. Але він наполягав на тому, щоб повернутися у передвиборчу кампанії. Тому його перевели зі стаціонарного лікування на амбулаторне. Ці симптоми не зникають відразу. Вони тривають не місяцями, але тижнями.

Віктор Андрійович зараз в повній робочій формі. На даний момент його стан здоров'я є задовільний. Тому реабілітація не може вплинути на обмеження його активності. Реабілітація є тільки одним із лікувальних заходів, які повністю закріплюють ефект лікування.

Коли треба очікувати, що він прийде в норму?

– Віктор Андрійович знаходиться в стадії амбулаторного лікування й реабілітації. І він може працювати в повну силу, тому що він приймає повну адекватну терапію після повного адекватного стаціонарного перебування.

Він перебуває під доглядом українських лікарів, із якими ми контактуємо 24 години на добу.

Але прогноз позитивний. Його видужання буде повноцінним і без додаткових патологічних явищ, залишкових симптомів захворювання. Думаю, що час реабілітації займе декілька тижнів.

Скільки могло коштувати таке обстеження та лікування?

– Я з радістю скажу, але я лікар і не займаюсь фінансами. Є бухгалтерія, яка займається цим. В цьому я некомпетентний, тому припущення в цьому випадку недоречні.

Як ви ставитесь до версії керівника виборчої кампанії Ющенка Олександра Зінченка, що отруєння могло бути замахом на кандидата в президенти?

– Мені важко сказати, тому що я не судовий експерт, я не юрист, я не працівник органів.

Генпрокуратура України заявила в понеділок, що може відрядити до Австрії своїх лікарів-експертів для проведення слідства.

– Якщо буде потрібно, то з задоволенням з ними зустрінусь. Те, що сталося з Віктором Андрійовичем – це ж не слова, у нас є всі об’єктивні показники, які підтверджували його важкий стан. Тому ми готові прийняти будь-яку комісію.

Ми прийняли Віктора Андрійовича вночі з четверга на п'ятницю, з 9 на 10 вересня. Він поступив у важкому стані з набором симптоматики, яка характеризувала множинне ураження різних органів і гострий перебіг хвороби.

Хвороба почалась атипово – і про це треба говорити – з дифузних гострих головних болів, які тривали всю ніч, і вранці головні дифузні болі перейшли на больовий синдром в різних областях його тіла, зокрема, на болі в животі, на болі в грудній клітині, на болі в області обличчя з наступним паралічем лицевого нерва.

І такий поліморфізм є атиповий. В поліморфізмі в поліорганному ураженні на перший план виступало гостре запалення підшлункової залози. Ми його підтвердили не тільки клінічною симптоматикою, яка була атиповою, вона була підтверджена також даними лабораторних досліджень, а також і високочутливими радіологічними дослідженнями – такими як спірально-комп'ютерна томографія органів черевної порожнини.

Дослідження також показали, що поряд із симптоматикою гострого запалення шлункової залози у хворого була гостра симптоматика захворювання шлунку. Ми фотодокументально підтвердили поверхневі ерозії, кровоточиві ерозії слизової шлунку.

Ще крім цього – гостре запалення товстої кишки, це ми також документально підтвердили.

Це все одночасно говорить про атиповість початку й перебігу хвороби. З іншого боку це говорить про множинність уражених органів.

Крім цього шкіра була уражена, грудні болі, а також параліч лицевого нерва, який зараз триває.

Це доказуємо, тому що це не одна людина дивилася, а різноманітні фахівці в різних областях медицини, відомі в Австрії та за її межами.

Які причини цього отруєння?

– Ми спробували взяти кров на спеціальні речовини. Але ми отримали відповідь із лабораторії, що певні речовини можна знайти в крові доступними методами протягом 24 годин. Віктор Андрійович поступив до нас більше ніж через 96 годин. Тому тільки судова медицина могла б довести, яка конкретна причина могла бути.

Теоретично ми можемо припустити, що такою сильною пусковою дією можуть бути тільки спеціальні речовини. Це не може бути звичайне харчове отруєння.

Кажуть, що це могло бути суші...

– Суші не дають таку симптоматику. У медицині невідомо, щоб суші, або зіпсована риба чи-то яйця дали таку мультиорганну симптоматику.

Алкоголь?

– Алкоголь може дати, скажімо, панкреатит, але не дасть гострого коліту, не дасть гострого гастриту, не дасть паралічу лицевого нерва і не дасть болей у грудній клітині.

Ми намагалися встановити причину, але нам основне було зупинити перебіг цих захворювань, стабілізувати його стан. І тому 24 години ми боролись за його життя, а не за встановлення першопричини.

Тобто була загроза життю?

– Ну звичайно, тому що в тій стадії, у якій він поступив.... Якщо взяти весь цей "букет", у світовій літературі, і це знають фахівці, летальність складає 15%. Якщо б його не доставили до нас ще протягом 24-72 годин, то кожен хірург знає, що смертність досягає 80%. І це при умові, що такі хворі оперується багато разів, декілька місяців перебувають на стаціонарному лікуванні. Тому у нас була задача зупинити процес, стабілізувати його стан.

Тобто операцію Ющенку не робили?

– Ми перервали цю стадію, яка в майбутньому могла давати показання до операційного втручання. Але якщо б перебіг хвороби не був адекватно лікований, то ймовірність оперативного втручання була б у наступні 24-72 години.

А як ця отрута потрапила в організм: із їжею чи ін’єкція, чи, може, через рукостискання?

– Подібні речовини людина може взяти із напоєм, із їжею – із чим завгодно. Може навіть з повітрям узяти. Але скоріше за все, що це продукт. Тому що шлунок, підшлункова й товстий кишечник (були уражені) – це значить, що ця речовина могла попасти через шлунково-кишковий тракт.

Чому була виставлена охорона біля палати Ющенка?

– Тому що атиповий початок, атиповий перебіг захворювання, мультиорганність ураження – це змусило задуматись, що це незвичайний випадок початку й протікання хвороби.


Читайте також:

Вперед, Ющенко!

Повернення Ющенка. "Бандити сидітимуть у тюрмах!"

У АВСТРІЇ ВСТАНОВИЛИ: ЮЩЕНКА ОТРУЇЛИ. ЖИТТЮ ЗАГРОЖУВАЛА НЕБЕЗПЕКА І ЙОГО ОХОРОНЯЛИ У ПАЛАТІ

Генпрокуратура зашле свого лікаря в Австрію, щоб перевірити чи отруївся Ющенко


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News