Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Шуфрич: Можливість, що Кучма міг би стати прем'єром після виборів, на мій жаль, не обговорюється

Вівторок, 21 вересня 2004, 16:38
Продовження інтерв'ю заступника голови СДПУ(о) Нестора Шуфрича "Українській правді". Першу частину читайте тут: Шуфрич: Нехай Литвин згадає, як він був главою АП, і куди він втручався


– Підтримка вами Януковича на виборах президента має бути виражена кроками у відповідь. На які посади претендує СДПУ(о)?

– Сьогодні ніхто не заперечує, що СДПУ(о) – одна з найбільш розвинутих і впливових партій в Україні. Тому нас цікавлять найвищі посади в Україні: президент, прем’єр–міністр, голова Верховної Ради, перший віце–спікер, перший віце-прем'єр…

Я думаю, що це вже буде предметом домовленостей з президентом Януковичем. Головним для нас після перемоги Януковича буде перемога коаліційних сил на виборах 2006 року, щоб і надалі забезпечувати ту стабільність, свідками якої ми є.

– Як ви вважаєте, чи можлива спроба Медведчука усунути Литвина з посади спікера після перемоги Януковича?

– Я думаю, що ця посада нікому не цікава уже з точки зору часу. Поки відбудеться інаугурація нового президента, його вступ до своїх повноважень – на вулиці буде уже січень 2005 року. До виборів залишиться рік. Сьогодні, на мій погляд, є не менш цікавим організувати виборчу кампанію і забезпечити присутність коаліційних сил в парламенті 2006 року.

– Кого ви зачисляєте до коаліційних сил?

– Партія регіонів, партія "Трудова Україна", сьогодні це політичні сили, які об'єдналися і у НДП, у фракції "Союз", навколо Богдана Губського, Степана Гавриша та Миколи Гапочки. Я сподіваюсь, що аграрії будуть з нами. Хочеться в це вірити, тому що ми пройшли непрості два роки. І шкода було би, якби далі ми прямували без них.

Принаймні, я б особисто цього не хотів, тому що в мене чудове ставлення до Катерини Ващук, до Михайла Гладія, Івана Кириленка – він взагалі один з кращих в цій галузі, і я сподіваюся, що в 2006 рік ми підемо разом.

– Кажуть, що підтримка Януковича з боку СДПУ(о) – це вимушений крок. Бо ви, ваша група, СДПУ(о) протягом всієї історії конкурувала з донецькими.

– Ви говорите про речі з вірогідністю. Треба дивитися на конкретні факти, на спільні дії. Було протистояння на футбольному полі "Шахтар" – "Динамо". За межами поля відносини чудові. І я тут можу сказати, я завжди був свідком, як Суркіс і Ахметов після кожного матчу тиснули один одному руку.

Безумовно, хтось із них був більш задоволений, хтось менш, але це був спорт. Спорт і політика непов’язані, і це не може зрозуміти Димінський (президент ФК "Карпати").

Спорт – це дійсно відкрите протистояння, де не може бути піддавків, де виграє сильніший. Політика – це мистецтво домовлятись. Сьогодні в політиці є два гравці, які водночас є гігантами нашого футболу. Вони довели, що вони чоловіки, вміють товаришувати. Те, що відбувається на футбольному полі, вони не переносять на особисті стосунки.

– Але які гарантії, що "донецькі" вас не кинуть?

– У політиці вірити на слово не можна. Але на сьогодні ми жодного разу не підвели "Регіони" й інших членів коаліції.

Ви не звернули уваги, що я сказав стосовно 2006 року. Дуже важко бути президентом, навіть з такими повноваженнями, які є зараз – напівдиктаторськими – якщо в залі ти не маєш стабільної більшості, яка забезпечує впровадження твоєї політики протягом 10 років.

Тут СДПУ(о) буде надійним партнером президенту Януковичу щодо забезпечення стабільності тих процесів, свідками яких ми є зараз.

– Чи може Леонід Кучма стати прем'єром після відставки з посади президента?

– Таке питання, на мій жаль, не обговорюється. Ті, хто об’єктивно будуть давати оцінку 10 рокам президентства Кучми, визнають, що саме при Кучмі відбулась незалежна Україна.

На жаль, ім'я президента Кучми окремі активісти опозиції спаплюжили. Після тих танкерів бруду, що виливали на нашого президента, на жаль, його імідж постраждав. Звинувачення проти Кучми лопалися, як пузирі. Але людям потрібен час, щоб зробити висновки, що ж для них значив президент Кучма як особистість, і що їм дала його епоха.

– Ви не жалкуєте, що Медведчук пішов в адміністрацію президента? Він фактично знищив себе як публічного політика і перебрав весь негатив влади.

– Сьогодні негатив влади присутній виключно за рахунок популістських кроків окремих лідерів опозиції, більшість з яких сконцентрована в "Нашій Україні". Можливо, люди побачать, що їх обманювали, вони змінять своє ставлення до влади, вони змінять своє ставлення в першу чергу до президента Кучми і до всіх, хто його оточує.

– Чому вони й досі це не зрозуміли? Адже попри всю протидію влади рейтинг Ющенка не падає.

– Зараз я не буду давати аналіз, чому рейтинг Ющенка не падає. Хоча це теж сумнівне питання. Але однозначно ющенківці мають відповісти на запитання, чому він не росте. Оце має і їх, і вас, як фактично темник "нашоукраїнців", дуже турбувати.

– Щодо темнику, то ви кажете неправду, бо темник ніколи не подає іншу точку зору. А я беру у вас інтерв'ю. А щодо того, що рейтинг Ющенка не росте – це результат його нищення як політика на телеканалах.

– Українці – мудрі люди, і їх вже сьогодні не обманиш. Те, що демонструється по ТБ, є правдою. Сьогодні не можна не визнати західний вплив на позицію Ющенка. Сьогодні не можна не визнати екстремістські настрої в оточенні Ющенка. Це Тягнибок, це дії Червоненка, це маніпуляції в тому числі і Порошенка. Люди це бачать, люди цьому дають оцінку.

Я не буду торкатися особистого життя Віктора Андрійовича, його ставлення до своєї родини. Тому що я вважаю, що це не може бути предметом обговорення. Кожен має право на приватне життя.

– А судимості Януковича – це право на його приватне життя, чи вимушена реальність, з якою СДПУ(о) змирилася?

– Судимості скасовані, і про це вже була зроблена відповідна заява. По–друге, на жаль, ми знаємо практику радянського часу, коли потрібно було людей знищувати, саджати за грати.

Я би згадав Біблію: не суди да не судим будеш. Якщо людина за свій злочин відбула покарання, або потім після винесення вироку, було визнано, що цей вирок незаконний, ми не маємо право їй на це натякати.

Стосовно Януковича була визнана помилка. У ті часи, після покарань, йому було дано право бути обраним до Комуністичної партії. Повірте мені, у ті часи, якщо б мали підстави попередні звинувачення, він би ніколи не став членом КПРС.

І він став членом Комуністичної партії виключно на підставі визнання вироків недійсними. Тобто такими, що скасовані як незаконні.

– А ви були членом КПРС?

– Я членом партії не був. Мабуть, щось в цьому втратив. Я не встиг бути членом партії. До речі, Медведчук теж не був. Але сьогодні той позитив, який все ж таки в тій системі був – зараз він має запит серед людей.

– Існують гіпотези про можливість співпраці СДПУ(о) з Соцпартією. І, можливо, навіть їх якесь більш тісне консолідування. Про це пишуть в газетах, про це говорить парламент. Як ви думаєте, таке може статися на виборах-2006.

– Я не уявляю, який у нас може бути спільний проект з Соцпартією на 2006 рік. Сьогодні ми можемо говорити про якісь спільні позиції під час голосування в парламенті. 406 депутатів проголосували за закон Шуфрича, Воюша, Прошкуратової стосовно погашення заборгованостей перед учителями. Скажіть, будь–ласка, це означає, що ми з "Нашою Україною" назавжди разом? Ні. Здорова ідея примусила всіх об’єднатись.

Іншим таким прикладом є політична реформа. Основна її концепція була вироблена в тому числі Морозом і Симоненком.

– Але, з іншого боку, всі бачать, яку СДПУ(о) надає підтримку Морозу на телебаченні. Про нього постійна позитивна інформація...

– Якщо про Ющенка немає позитивної інформації, як його можна показати з позитивною інформацією? Я дивлюсь телевізор. Однаково по хронометражу часу показують Ющенка, Мороза, Симоненка та інших.

– Однак, говорять, що вас поєднує спільний бізнес із членом СПУ Миколою Рудьковським.

На сьогоднішній день нема ніяких підстав говорити про спільний бізнес. Сьогодні підприємства, до яких я мав відношення до обрання в 1998 році народним депутатом, ведуть багатовекторну діяльність. Але мені не відомо про те, що їх партнерами є структури, до яких нібито має відношення Рудьковський.

І у мене принцип – партнерами мати тих, з ким мене пов'язує і політичне життя. На жаль, я не вірю, що політику від бізнесу можна відсторонити.

З іншого боку, мені не може не імпонувати те, що будь–яка політична сила притягує молодих політиків. Рудьковський є відносно молодий. Єдине – я би йому радив - бути стриманішим і більш виваженим в окремих своїх висловлюваннях.

– Яким бізнесом займається Шуфрич?

– Нестора Шуфрича–підприємця немає. Я відмовився від всіх своїх корпоративних прав в 1998 році. На сьогоднішній день в мене є дивіденди з доходів. Але природа цих доходів – для мене це загадка. Фактично - це бухгалтерське повідомлення, що я отримав такі–то доходи і такі–то заплатив податки.

– Скажіть, яку суму ви задекларували?

– В 2004 році я задекларував декілька мільйонів гривень, сплативши податки. Я вважаю, що це нормально. Що людина, яка їздить в Мерседесі, не має пояснювати будь–кому, що цей Мерседес їй дали користуватись тимчасово.

– А хто так пояснює?

– Ви сьогодні подивіться, як приїздить наша опозиція до парламенту! Там машини, гіршої ніж БМВ, немає. Оце, я вважаю, уже обман. Якщо ти маєш гроші, якщо ти дозволяєш собі їздити в машині вартістю півмільйона доларів – а в нашої опозиції пару таких лідерів є – то, будь–ласка, задекларуй свої доходи і сплати податки. Так це буде коректно.

– Як ви можете пояснити слова Медведчука на партійному з'їзді СДПУ(о), що досвід виборів у Мукачевому варто поширювати і далі?

– Мова йшла про об'єднання зусиль дуже багатьох політичних сил щодо зупинення свавілля клану Балоги. Мені, до речі, дуже прикро, що Ернеста Нусера, дуже інтелігентну, дуже талановиту людину, примусили піти у відставку.

Я переконаний, що він обраний законно, і він був кращим мером, якого обирало Мукачеве за останні роки незалежності. І це було визнано і багатьма іноземними спостерігачами, які після подій в Мукачевому зустрічались з ним.

– Так, може, досвід Мукачевого треба використати на виборах президентських?

– Я думаю, що над цим треба подумати. Я думаю, що в будь–якому випадку, те, що відбулося в Мукачевому, має бути вивчено, і в той або інший спосіб використано.


Читайте також:

Шуфрич: Нехай Литвин згадає, як він був главою АП, і куди він втручався


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
Усі новини...
Реклама: