КУЧМА ЗВІЛЬНИВ МАРЧУКА. ЗА САБОТАЖ ТА ГРУ

Середа, 22 вересня 2004, 14:31
Президент України Леонід Кучма прийняв відставку міністра оборони країни Євгена Марчука.

Про це глава держави заявив у середу в Павлограді після наради з проблем утилізації твердого ракетного палива на Павлоградському хімзаводі в ході робочої поїздки в Дніпропетровську область.

За словами президента, серед причин відставки - ситуація з ліквідацією боєприпасів у країні. Кучма, зокрема, відзначив ситуацію на Павлоградському хімзаводі і нагадав події під Мелітополем.

"Я сьогодні заявив - я приймаю відставку Марчука, за те, що й у цьому плані робиться отут (на Павлоградському заводі) не так, як потрібно робити по-державному", - сказав глава держави.

Він відзначив, що Павлоградський хімзавод є одним із трьох в Україні, що має можливість переробляти боєприпаси. "Ви знаєте, яке величезна кількість (боєприпасів) і яку загрозу вони становлять для країни. Останні події - яскраві тому свідки", - підкреслив президент.

"Тому цей процес, цей, практично, відкритий саботаж - я такого не розумію", - додав Кучма.

Він відзначив, що доручив Кабінету міністрів і Міноборони розглядати утилізацію боєприпасів у країні "з погляду безпеки - питанням номер один".

"Коли ми подивимося, що відбувається у світі - це накладає на нас подвійну відповідальність, і займатися отут якоюсь грою я, як просто людина, цього не розумію", - сказав український президент.

Як відомо на заводі в Павлограді складено тверде ракетне паливо (ТРТ) українських міжконтинентальних балістичних ракет (МБР) РС-22. Тут проводять його утилізацію в рамках міжнародних зобов'язань України по скороченню і ліквідації стратегічних озброєнь (СТРТ-1), а також держпрограми з ліквідації МБР РС -22 і утилізації ТРТ МБР РС-22.

Роботи з утилізації твердого ракетного палива на ПХЗ передбачені угодою між Україною і США від 1993 року. У 2000 році Конгрес США виділив близько $24 млн. на будівництво в Україні установки для ліквідації палива SS-24, з 2002 року в Павлограді були розпочаті дослідження на пілотній установці. У повному обсязі програму з ліквідації в Україні 5 тис. тонн твердого ракетного палива планувалося завершити до кінця 2007 року.

На початку 2003 року США припинили фінансування проекту, запропонувавши в ході серії переговорів провести утилізацію палива методом відкритого спалювання або відкритого підриву.

З урахуванням неприйнятності цих варіантів через екологічне навантаження, у травні 2004 року РНБОУ ухвалила рішення про проведення Україною утилізації палива методом гідровибуху самостійно.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Рука Москви дістала до Марчука?


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News