Ющенка отруїли речовиною, якою вбили болгарського дисидента

Середа, 22 вересня 2004, 16:12
Кандидата на пост президента України Віктора Ющенка отруїли рицином - речовиною, яку застосовують спецслужби при спецопераціях.

Про це заявив член Координаційного комітету коаліції "Сила народу", лідер Української народної партії Юрій Костенко у прямому ефірі Радіо "Свобода", присвяченому замахові на життя Ющенка.

Як повідомили у прес-службі УНП, говорячи про речовину, яка викликала отруєння Ющенка, Костенко зазначив: "Ми вже знаємо, яка це отрута – називається рицином. Це речовина, яку застосовують спецслужби при спецопераціях". Він також заявив: "Ми знаємо і коли, і як це сталося, і знаємо, хто за цим стоїть".

"Хочу сказати тільки один аспект із тієї інформації, яка є у нас. На превеликий жаль, ця спроба вбивства Ющенка, яка не вдалася, не зупиняє так званих "кризових" політтехнологів, і вони намагатимуться повторити замах", - зазначив Костенко.

Прогнозуючи результат діяльності створеної парламентом комісії з розслідування обставин отруєння Ющенка, лідер УНП зауважив, що "комісія має відіграти свою роль як центр політичної стабілізації та захисту життя кандидата", однак "з іншого боку, ми усвідомлюємо, що влада сьогодні не розкриє весь злочин, так, як і не розкрита справа Гонгадзе".

На переконання Костенка, "влада не зацікавлена в розкритті, тому що, за нашою інформацією, всю цю операцію щодо отруєння Ющенка робили не заслані шпигуни, а це робили свої – з українських владних пагорбів".

За словами лідера УНП, "в українському суспільстві демократія на сьогоднішній день зводиться до такого брутального застосування сили, яким є знищення політичного опонента. Те, що сьогодні вчинено замах на життя найбільш імовірного кандидата, який стане наступним президентом, і те, як влада реагує, є свідченням того, що Україна не те, що наближається до демократії, - Україна скочується до середньовіччя".

Він висловив обурення реакцією офіційних осіб в Україні на цю подію: "В Україні вже є навіть офіційні висновки австрійської клініки "Рудольфіннерхаус", де зазначено, що стан Ющенка обумовлений важкою вірусною інфекцією та хімічними речовинами, які зазвичай не входять до продуктів харчування.

Але жодна офіційна особа – ані президент, ані прем'єр-міністр, ані той же пан Мартинюк не висловили Ющенку просто людське співчуття... Це стосується і Мороза, і Погребінського, і Базіва, які цинічно і зухвало себе поводять у цій ситуації".

"Ми хочемо попередити вище українське керівництво, зокрема, президента України, що він персонально відповідає як за чесність та демократичність виборів, так і за те, щоб в Україні ситуацію не було доведено до громадянського конфлікту", - заявив Костенко.

Рицин (основний токсичний компонент бобів рицини звичайної - ricinus communis) за токсичністю можна співставити з бойовими отруйними речовинами. Ця речовина виробляється з макухи - відходів виробництва касторової олії - за нескладною технологією. Може уражати через органи дихання або з їжею.

На сьогодні рицин вважається найсильнішим токсином. Смертельна доза рицину - один міліграм.

Протиотрути для рицину немає. Первинні ознаки отруєння схожі на грип, викликає труднощі дихання та болю в тілі. Вдихання рицину чи потрапляння його в стравохід у перші хвилини після отруєння викликає лихоманку, нетравлення шлунку і кашель.

Ці симптоми можуть виявитися не тільки відразу після отруєння, а й через кілька годин після контакту з рицином. Це може тривати кілька днів, після чого потерпілий вмирає в муках.

У 1978 році саме за допомогою такої отрути був убитий у Лондоні болгарський дисидент Георгій Марков.

Американські фахівці намагалися створити вакцину від рицину, проте зробити цього їм не вдалося, повідомляє Бі-Бі-Сі.

УНІАН

Читайте також:

Все про отруєння Ющенка

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування