Марчук не подавав у відставку? Іде підготовка силового сценарію?

Середа, 22 вересня 2004, 19:28
Відставка міністра оборони Євгена Марчука стала ще однією незрозумілою подією у хронології передвиборчої України.

Марчука було за що критикувати, він був доволі близький до СДПУ(о), але ця група не могла зарахувати його до свого резерву. Він ішов до НАТО і до того ж обіцяв чесні вибори у військових частинах. Хоча в останнє мало хто вірив. Тепер Марчука звільнено.

Сталося це під час відвідання Кучмою Павлограду, де відбулася нарада з проблем утилізації твердого ракетного палива на Павлоградському хімзаводі.

Кучма назвав причину – ситуацію з ліквідацією боєприпасів. "Я сьогодні заявив - я приймаю відставку Марчука, за те, що й у цьому плані робиться отут (на Павлоградському заводі) не так, як потрібно робити по-державному".

"Цей, практично, відкритий саботаж - я такого не розумію", - додав Кучма. "Коли ми подивимося, що відбувається у світі - це накладає на нас подвійну відповідальність, і займатися отут якоюсь грою я, як просто людина, цього не розумію".

Так через п'ять років з команди Кучми пішов політик, який був серед головних конкурентів гаранта на виборах 1999 року.

Зі слів Кучми випливало, що Марчук сам попросився у відставку.

Однак подальші події стали спростовувати цю версію. Голова комітету Верховної Ради з питань оборони та національної безпеки Георгій Крючков заявив, що Марчук не подавав прохання про звільнення.

"Для міністра (Марчука) це, мабуть, була несподіванка", - сказав Крючков журналістам, про що повідомляє УНІАН

Крючков зазначив, що коли з'явилося повідомлення про відставку, він розмовляв з Марчуком, який розповідав про наміри звернутися до Кучми і ще раз обговорити ситуацію, що склалася з реформуванням Збройних Сил.

"Сьогодні я не вважаю це нормальним для держави. Сьогодні посадова особа може довідатися про своє звільнення з засобів масової інформації".

"Кадрова політика в державі викликає дуже серйозну стурбованість, тим більше, я бачу, як сьогодні вирішуються деякі питання в зв'язку з виборами, щоб розставити своїх людей. Це робиться в багатьох державних структурах, у сфері військово-промислового комплексу", - сказав Крючков.

Також дивним видалося прохання про відставку й голові Верховної Ради Володимиру Литвину.

"Для мене це було несподіванкою, оскільки Марчук сьогодні доповідав закон (у парламенті) і нічого не передвіщало такого рішення", - сказав Литвин, передає Інтерфакс-Україна.

Разом з тим, спікер відзначив, що йому не відома більш докладна інформація про цю відставку.

Зате хто не міг приховати радості від відставки Марчука – це екс-міністр оборони Олександр Кузьмук. Марчук, працюючи главою відомства, постійно намагався очистити МО від людей Кузьмука.

"Президент не робить кадрових помилок. Я на 100% не пов'язую це з виборчою кампанією. Це (звільнення) потрібно пов'язувати із ситуацією, яка склалася в Збройних силах України: на сьогодні Міністерство оборони цілком втратило керування збройними силами", - сказав Кузьмук.

"Можливо, ніхто не буде призначений, хтось буде виконувати обов'язки до цього часу", - підкреслив він. "Новий міністр буде призначений після президентських виборів", - вважає Кузьмук.

У той же час народний депутат Георгій Манчуленко ("Наша Україна") стверджує, що основною причиною відставки все-таки є наближення виборів.

"На посаді міністра оборони владі зараз потрібна людина, що зможе забезпечити голоси військовослужбовців на користь провладного кандидата", - сказав Манчуленко.

На думку Манчуленка, "інші сили розраховували на Міністерство оборони в розрахунку на залучення через адмінресурс голосів військовослужбовців УСУ, але головна причина відставки Марчука – наближення виборів, а не помилки міністра оборони"

У свою чергу голова аналітичної ради Української народної партії Олександр Мосіюк вважає, що "серед причин, що призвели до відставки Марчука, імовірно, є недовіра з боку Януковича і Кучми".

"Влада хоче цілком контролювати збройні сили, оскільки, на його думку, не виключено, що серед варіантів дій у випадку перемоги Ющенка є силовий сценарій", - сказав Мосіюк, слова якого наводить прес-служба Української народної партії.

На думку Мосіюка, "на посаду міністра оборони буде призначена кандидатура з "донецьких", більш віддана Януковичу".

Ще одна версія звільнення – слід Москви. Детально про це "Українська правда" писала напередодні: спочатку в ефірі російського держтелебачення виходить нищівний сюжет щодо Марчука, хоча стосується він подій багатомісячної давності. Потім уже українська Генпрокуратура повідомляє, що Марчук особисто дав дозвіл на незаконне використання вертольотів для гасіння пожежі у Туреччині.

У середу генпрокурор Геннадій Васильєв повідомив, що було затримано одного із керівників Міноборони – в.о. головнокомандуючого сухопутними військами Фролова.

"У Генпрокуратури немає конфлікту з Міністерством оборони. Є конфлікт між Міністерством оборони й законом", - сказав Васильєв.

Із деталями цієї історії "Українська правда" пропонує ознайомитися із темнику, який у понеділок був розісланий на підконтрольні Банковій телеканали. Тим більше що версія Васильєва, озвучена на прес-конференції, нічим не відрізнялася.

Темник було підготовлено як завжди неназваними "аналітиками" адміністрації президента. Його було передано "Українській правді" від джерел на одному із телеканалів Медведчука.

Увага
20.09.2004
16.45


1. ГПУ прокоментувала авіакатастрофу військового вертольота ЗСУ у Туреччині.

Як повідомлялося раніше, Головним управлінням нагляду за додержанням законів у Збройних Силах України та інших військових формуваннях Генеральної прокуратури України провадиться досудове слідство у кримінальній справі, порушеній за фактом авіакатастрофи військового вертольоту Збройних Сил України під час гасіння лісових пожеж в Туреччині, внаслідок якої загинули п’ятеро людей, з яких троє громадяни України.

В ході розслідування справи встановлено, що 14.06.04 між Міністерством оборони України в особі тимчасово виконуючого обов’язки Головнокомандувача Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-лейтенанта Фролова укладено договір комісії з товариством з обмеженою відповідальністю "Авіакомпанія "Росьавіа", відповідно до якого для виконання робіт по гасінню лісових пожеж у Туреччині Міністерством оборони було відряджено у розпорядження цього товариства 8 військових вертольотів Мі-8МТВ та 25 військовослужбовців.

У той же день ТОВ "Авіакомпанія "Росьавіа" уклало договір з канадською кампанією "Артік Груп Лімітед" ("Artic Group LTD"), яка була переможцем тендерних торгів на проведення робіт з гасіння лісових пожеж на території Туреччини, виступаючи виконавцем авіаційних робіт на території Туреччини з використанням отриманих від Міністерства оборони України вертольотів та військовослужбовців. Саме ця канадська компанія здійснювала приймання та оплату виконаних робіт.

Аналіз цих угод засвідчує наявність у діях службових осіб Міністерства оборони України грубих порушень вимог чинного законодавства України, зокрема Закону України "Про господарську діяльність в Збройних Силах України", Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", тощо.

Мусимо констатувати, що зусиллями високопосадовців Міністерства оборони, що уклали незаконну угоду з метою уникнення встановлених законодавством України спеціальних процедур, які до речі і існують з тим, щоб запобігати можливості протиправного комерційного використання бойової військової техніки та військовослужбовців, українські офіцери та бойові вертольоти опинилися у розпорядженні комерційних структур та працювали на їх збагачення.

На жаль, і про це свідчать наявні в нас документи, згадані угоди відбулися за особистого схвалення Міністра оборони України Євгена Марчука – саме його власноручна резолюція "ПОГОДЖЕНО" накладена на доповідну записку генерал-лейтенанта Фролова про можливість укладання угоди з авіакомпанією "Росьавіа".

Який же зиск має від цих оборудок держава нам вже відомо – втрачено життя двох військовослужбовців, вщент знищено військовий вертоліт залишковою вартістю 415 тисяч 256 гривень.

Слідство у справі триває і діям усіх без винятку посадовців, причетних до цих подій, безперечно буде надано належну правову оцінку.

Коментар.
Подія важлива і актуальна. Аналітики вважають, що ЗМІ акцентують увагу на фрагментах, виділених п/ж. Відео на ТК "Альтернатива".

***

Читайте також

Рука Москви добралася до Марчука?

КУЧМА ЗВІЛЬНИВ МАРЧУКА. ЗА САБОТАЖ ТА ГРУ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування