Ющенко і Мороз заочно посварилися. Через слова Червоненка

П'ятниця, 24 вересня 2004, 22:04
Не встиг вщухнути один конфлікт між Віктором Ющенком і Олександром Мороза, як спалахнув інший. На цей раз його причиною стали слова у четверговому ефірі "5-го каналу" головного відповідального за охорону Ющенка депутата Євгена Червоненка.

Там Червоненко розповідав про ситуацію з отруєнням Ющенка. Він заперечив усі чутки про мікроінсульт та мікроінфаркт, а також, що це не перший панкреатит у лідера "Нашої України".

Він також наголосив, що оточення всіляко намагається виключити будь-яке отруєння і Ющенко живе за дуже жорстким графіком.

"Всі його харчування перевіряються заздалегідь, і робиться все, навіть закупка продуктів робиться випадкова", - сказав Червоненко, зазначивши, що не має права розповідати більше.

Від Червоненка стали відомі ще дві цікаві речі.

За його словами, ввечері 5 вересня в Ющенка була "єдина зустріч, яка не була в плані графіку, на яку він дуже не хотів їхати". Це була розмова Ющенка із головою СБУ Смєшком і його заступником Сацюком, яка тривала майже до 4-ої години ранку.

"Я можу засвідчити, і це я засвідчив парламентській комісії, що спочатку була дана команда припинити охорону всім службам і підрозділам, які я координую. На самій зустрічі була відсутня і випроваджена державна охорона, офіцер державної служби охорони, який по закону має бути, де би не був би Ющенко".

"Я тільки з розповіді Ющенка знаю, що там діялося. Я жодним чином не хочу нікого звинуватити, і не маю ніякого на це права. З великою повагою відношусь до службовців, бо сам був службовцем. Але я, як людина, яка координує питання охорони, відверто сказав комісії, що і держохорона, і я були усунені з цієї зустрічі".

Окрім дивної зустрічі з керівниками СБУ керівника безпеки Ющенка непокоїть позиція українських лікарів.

Червоненко переконаний, що Ющенка намагалися отруїти на смерть і витягти його вдалося лише завдяки австрійським лікарям.

"Якби була ще затримка максимум 48 годин, вірогідність отруєння була би 90%. Якщо би ми погодилися на блокаду, яку для знеболювання пропонували й наполягали лікарі 4-го управління (лікарня "Феофанія"), діагноз австрійських лікарів, Ющенко б до кінця днів був би на колясці".

Жоден український ліка не поставив правильно діагнозу, зазначив депутат. Він також зауважив, що вони готові були летіти ще 9 числа до Австрії, але лікарі того ж 4-го управління їх відмовляли.

"Але в Австрії вже на ранок, коли були перші аналізи Ющенка, лікарі сказали, що вони наполягають на охороні, бо клініка не підходить під будь-яке харчове отруєння".

Новий же скандал між "Нашою Україною" і СПУ спалахнув після того, як Червоненка запитання, кому була вигідна ситуація з отруєнням Ющенка.

"Якби сталося найгірше - Ющенка не стало, чи він був би абсолютно виключений з перегонів, у другий тур виходили би Мороз і Янукович", - сказав депутат.

Все це, на переконання депутата, мало б відбуватися на фоні протесту та заворушень у країні.

"Перше, у нас на будь-яке заворушення й неспокій, кризові ситуації є кризовий менеджер в адміністрації президента. Друге, у них повне порозуміння з паном Морозом по політреформі. Була б протягнута політреформа і на фоні слабого президента Мороза, як риба у воді, у свої біологічній сфері пан Медведчук", - припустив Червоненко.

Депутат наголосив, що поважає Мороза, але висловив образу через те, що той не вибачився перед Ющенком.

"Ну, це моє особисте, але знаєте, якщо зірки світять, це комусь потрібно. Звідки такі великі тиражі на друк (соціалістичних газет), звідки на провладних каналах, куди ніхто з нас попасти не може, уже декілька років весь час тиражується Мороз?", - сказав Червоненко.

Реакція соціалістів не змусила довго чекати.

"Отруєння Віктора Ющенка стало PR-приводом не лише для цинічних заяв Генпрокурора Васильєва, але, на жаль, приводом для не менш цинічних вчинків ряду осіб з команди найбільш постраждалого кандидата в президенти", - зачитав з трибуни парламенту довірена особа Мороза Йосип Вінський.

"Десять років Олександра Мороза звинувачували у всіх смертних гріхах професійні кучмофіли, частина яких тепер окопалась, на жаль, і в команді Віктора Андрійовича Ющенка", - заявив він.

Вінський також наголосив, що люди, "подібні Тягнибоку та Червоненку, прагнуть, всупереч здоровому глузду, будувати виборчу кампанію Ющенка на скандалах та конфліктах", а частина команди Ющенка свідомо працює на "підтанцівках" у телеканалів Медведчука.

"Не хочеться вірити, що створення скандального образу Ющенка – стратегія всіх керівників його штабу. Не хочеться вірити, що Юлія Тимошенко або Анатолій Гриценко, змогли запропонувати Ющенку подібний план".

Тепер Соцпартія вимагає від виборчого штабу Віктора Ющенка "негайного офіційного спростування очевидної брехливої інформації депутата Червоненка, а також офіційних вибачень".

СПУ вимагає зробити це спростування у такий же ефірний час і в тому ж обсязі, в якому виступав Червоненко. Інакше виступ Червоненка соціалісти розглядатимуть як "свідомий зрив командою Ющенка домовленостей про чесні вибори".

А ось роздувати скандал, "на радість Червоненку, Піховшеку, Гельману", соціалісти не збираються.

Центральний штаб Ющенка у свою чергу заявив, що висловлювання Червоненка, які прозвучали 23 вересня в прямому ефірі "5 каналу" щодо зацікавлених осіб в отруєнні Віктора Ющенка "є його особистою думкою".

"Ніяких офіційних рішень командою Ющенка з цього питання не ухвалювалося", - говориться в повідомленні прес-служби штабу Ющенка.

Але, ймовірно, таке формулювання соціалістів не вдовольнить. Принаймні, навіть після вибачень Юрія Кармазіна з трибуни парламенту, соціаліст Бокий продовжував вимагати офіційного вибачення.

Поки ж з усієї ситуації є єдиний висновок – домовленість про чесну кампанію, яка зараз існує принаймні номінально між штабами, може й зовсім зійти нанівець.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування