Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Віктор Фьодоровіч Асісяй

Субота, 25 вересня 2004, 03:38
24 вересня стало поворотним пунктом у виборчій кампанії Віктора Януковича. Це день, коли він остаточно програв вибори президента.

Складно повірити, але цей 100-кілограмовий чоловік, парашутист, автогонщик і двічі засуджений, надія режиму Кучми і безвихідь амбіцій Медведчука, обрав несподівану роль у змаганні за посаду президента. Нехай пробачать прихильники кандидата від влади, однак після замаху "яйцем" у Івано-Франківську, Янукович став схожим на клоуна.

Всі знають історію цього дня. Найбільшою загадкою залишається, чому Янукович упав після того, як куряче яйце вразило його груди. Перша версія – переляк. Друга – бо відпрацьовував сценарій замаху на кандидата. Третя версія – що в Івано-Франківську стався справжній напад із кидком чогось у голову – була спростована самим життя. Відтак замість драми це стало справжньою комедією.

Не вірилося з самого початку. Адже щоб упасти від потрапляння в голову будь-якого предмету, він має летіти із швидкістю, яка гарантує вам струс мозку або принаймні зайву дірку.

Перша серйозна підозра, що Янукович тримає країну за ідіотів, з'явилася, коли близько 17 години його показали в телеефірі. Показали абсолютно неушкодженим, без жодної подряпини на голові!

До цього протягом дня прес-секретарша Януковича Герман, начальник штабу Тігіпко, представник кандидата у ЦВК Гавриш та новоспечений радник Чорновіл розповідали історію одна жахливішу за іншу.

Перші двоє казали, що в Януковича жбурнули одночасно тупим і гострим предметом. Третій казав, що яйце влучило Януковичу в скроню і викликало "больовий шок". Четвертий розповідав про зливу каміння, якою зустріли кандидата в президенти у Івано-Франківську. Після всього цього Янукович опинився під крапельницею в реанімації.

Однак у п'ятницю після обіду на глядачів із телевізора дивився засмучений мужчина без ознак травм. Хоча будь-хто знає, що у разі правдивості наведених версій Янукович мав сидіти весь у бинтах, під якими б заживали свіжонакладені шви.

Замість цього Янукович розповідав голосом ображеної дитини, що він приїхав "з відкритим серцем, відкритою душею". "Мені шкода тих молодих людей, що так зі мною вчинили. Але до них у мене немає питань. Натомість є питання до вождів, до оточення Ющенка, яке підштовхнуло молодих людей".

До розв'язки ще залишалося чотири години. Рівно о 21 годині телебачення довело, що на дворі поки що остаточно не настала епоха пізнього брежнєвізму, а ТБ залишається головним засобом інформації.

В ефірі "5 каналу" було показано те, на що не наважилася жодна інша телекомпанія в Україні, але що протягом дня робили всі європейські ТБ-станції – було уповільнено продемонстровано відеозапис "замаху" на Януковича.

Саме тоді Янукович перейшов у новий образ гравця розважального жанру.

Отже, що побачила вся країна (де поки ще ловить "5 канал"): Янукович виходить із автобуса, протягує руку для рукостискання, в цей час в нього влучає яйце, яке починає стікати по куртці з правого боку, Янукович хапається за це місце... і починає падати. Особливо дивним виглядає його обличчя – скривлене конвульсіями болю. Тут же його відразу хапають не менше п'яти охоронців, заносять в машину і зриваються з місця пригоди.

Присутній у студії Тарас Чорновіл продовжує переконувати, що в його нового шефа не просто жбурнули чимось небезпечним, а саме в район скроні – і це взагалі треба розглядати як замах. Всі спроби побачити цей камінь-убивцю на відео закінчуються нічим.

Більше того, якби камінь влучив, мала б бути кров. Однак, протягом кількох секунд у момент падіння голову Януковича встигають показати з обох боків. І права, і ліва скроня виглядали у нього бездоганно. Під виглядом замаху глядачеві пропонують театр.

Відтак стає зрозумілим нестерпне бажання влади відключити "5 канал" у всіх можливих регіонах – оскільки навіть один неконтрольований телеефір ламає всю розроблену технологами концепцію.

Клоунада Януковича викликає ще більше емоцій у глядачів, якщо згадуєш події 31 жовтня 2003 року. Тоді найняті та начастовані горілкою ПТУшники не дали "Нашій Україні" провести з'їзд у Донецьку. Янукович у відповідь порадив запасатися памперсами. Зараз, схоже, самому автору афоризму слід перевірити білизну.

У всій цій історії, як і в гарній комедії, є одна інтрига: чи був івано-франківський випадок із Януковичем його домашнім завданням? Чи не готувалося все це домашніми технологами?

На користь правдивості версії свідчить, наприклад, мітинг на підтримку Януковича в Донецьку, на який у п'ятницю на рівному місці вдалося зібрати 3 тисячі осіб. У суботу на підтримку Януковича також відбулися "стихійні" мітинги в інших містах – Дніпропетровську, Луганську, Сімферополі та навіть Шепетівці...

Або карикатурні заяви, які у п'ятницю ж стали з'являтися на сайті Кабміну в районі 19 години від імені студентів – хоча в цей час вони уже сидять по хатах і гуртожитках, а вдень зібрати підписи з такими формулюваннями було неможливо, бо сам Янукович лише після 17-00 звинуватив Ющенка.

Телеграма від студентів та викладачів вузів Дніпропетровщини: "Злодійський напад на Віктора Януковича свідчить про безсилля прихильників Ющенка. Вони продемонстрували всій країні, всьому світу, які вони демократи та на що може очікувати Україна, якщо вони прийдуть до влади".

"Ми за справжню демократію, за конструктивний, соціально спрямований курс Уряду на чолі з Віктором Януковичем. Ми говоримо ТАК Януковичу та віддамо наші голоси в його підтримку на виборах. Бажаємо Віктору Федоровичу найскорішого одруження (саме так в оригіналі!), та продовження роботи конче потрібної народові України".

Майже тими ж словами (і тими ж людьми?) написано "звернення" студентів та викладачів Національного гірничого університету: "Глибоко обурені злодійським нападом на Віктора Януковича. Маємо надію, що наше суспільство дасть відповідну оцінку діям так званої "демократичної опозиції".

"Висловлюємо підтримку курсу Уряду на демократичні перетворення суспільства, на стабільність в країні, на соціальну спрямованість економічних реформ. Впевнені у перемозі у передвиборних перегонах Віктора Януковича. Бажаємо йому міцного здоров’я та мужності".

Крім того, викликає подив ще один момент: коли Янукович упав, його повезли не в найближчу центральну лікарню Івано-Франківська, яка знаходиться у 200 метрах. А в обласну, до якої їхати кілька кілометрів. І чомусь державна охорона біля цієї лікарні була ще напередодні.

Якщо план "замаху" був, то, очевидно, Янукович переплутав момент його старту. І впав раніше, ніж вимагалося. Або той, хто мав реалізувати заплановане із натовпу – просто не зміг або не захотів це робити. В підсумку, отримуємо Януковича, який валиться з ніг після яйця.

Що могло бути ланками плану, якби його дійсно вдалося реалізувати? По-перше, перекрити весь негативний резонанс від подій навколо отруєння Ющенка. По-друге, вивести Януковича на аналогічний рівень жертовності. По-третє, зіграти у відому гру протиставлення схід-захід.

По-четверте, почати відповідні дії щодо прихильників Ющенка, щоб потім це подати як помсту. Уже з'явилася заява СДПУ(о), де стоїть обіцянка дати адекватну відсіч. Однак, якщо в Януковича полетіло яйце, то Ющенку слід дійсно готуватися до каміння.

Далі – відомо що: протистояння, сутички, заборона мітингів, заворушення, кримський спецназ перебазовується до Києва, надзвичайний стан, перенос виборів... Це як варіант.

Однак, завжди слід не виключати і просто випадковість – 24 вересня 17-річний студент Дмитро Романюк вирішив висловити незгоду із Януковичем за посередництва курячих виробів. Янукович упав, бо злякався (а, може, оступився?!). А уже потім генії із оточення кандидата вирішили використати цю ситуацію для його PR.

Але вийшло дещо незграбно. Свою долю PR Янукович отримає. Але буде він дуже веселий... А клоунів, як відомо, не обирають у президенти. Навіть якщо це клоун загальнонаціонального масштабу.



"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування