Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Нью Йорк Таймс" звертає увагу Буша на отруєння Ющенка

Понеділок, 27 вересня 2004, 09:40
Впливова американська газета „Нью-Йорк Таймс” вважає, що адміністрація Джорджа Буша, попри власні передвиборчі турботи, не повинна ігнорувати вибори в Україні.

„Нью Йорк Таймс” вміщує статтю з назвою "Отруйна політика в Україні".

Автор запитує американців, чи вони бува не вважають президентські вибори у США жорсткими, і для порівняння нагадує про вибори в Україні, де 6 вересня чільний кандидат у президенти зник.

Мова йде про Віктора Ющенка, який опинився у Віденській лікарні, де лікарі виявили, що його несподіване отруєння, спричинене речовинами, не властивими для харчів. Відтак, штаб кандидата у президенти назвав отруєння замахом на життя Віктора Ющенка, пише „Нью-Йорк Таймс”.

Натомість, як пише газета, президент Леонід Кучма висміяв звинувачення у брудній грі. Заступник президентської адміністрації навіть порадив помічникам Ющенка куштувати його їжу, як у середньовіччі.

Державні засоби масової інформації натякали, що у Ющенка міг бути інфаркт чи параліч, який, можливо, вплине на його спроможність працювати.

„Нью-Йорк Таймс” зазначає, що звинувачення у замаху на життя, може, і мали б видаватися перебільшенням, аби не загальний контекст виборів.

„Нью-Йорк Таймс” наголошує на стратегічній важливості України – держава розміщена між розширеним Євросоюзом та Росією, „і від 1991 року офіційний Київ несамовито витанцьовував між двома полюсами”.

Попри усі негаразди, Україна досягла помітних змін у військовій, економічній та соціальній сферах, меншою мірою у політичній, але при цьому Київ тримав обидва фланги відносно задоволеними.

Про вибори газета пише, що у контрольованих владою ЗМІ домінує агітація за прем'єра Януковича.

„Хоча адміністрація Буша була уважною, аби не відштовхнути Кучму в обійми Росії, необхідно простежити, аби він не чіплявся за свою владу”, - зазначає „Нью-Йорк Таймс”.

„Будь-які спроби фальсифікації виборів слід обумовити скороченням допомоги, яку отримує Україна щороку від США”.

„Америка також може сприяти вступові у СОТ та НАТО, куди прагне Україна. Але слід при цьому наголошувати, що попри геополітичну важливість, Вашингтон не закриватиме очі на фундаментальні принципи, як от вільні і справедливі вибори”, - зазначає газета.

Українська служба Бі-Бі-Сі



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...