Хворих погрожували вигнати з лікарні за відмову Януковичу

Понеділок, 27 вересня 2004, 11:51
Делегація з колишніх американських конгресменів після відвідин трьох українських областей вказує на серйозні порушення у президентській виборчій кампанії.

Про це йдеться у звіті за підсумками візиту, що тривав з 25 до 31 липня, повідомляє "Голос Америки".

Недивлячись на співпрацю місцевої влади і широкий обмін думками, американська делегація зіштовхнулася з випадками, коли на такі зустрічі не запрошувалися представники опозиційних партій.

З тих чи інших причин опозицію позвабляли нагоди поділитися з американцями своїми поглядами про перебіг кампанії, говориться у звіті.

Найбільше занепокоєння делегації викликала недовіра виборців до результатів майбутнього голосування й звинувачення місцевої влади у використанні адмінресурсу на підтримку провладного кандидата.

Не маючи можливості провести незалежне розслідування цих та інших звинувачень, колишні конгресмени закликають український уряд забезпечити дотримання законів на місцях і звернути особливу уваги на наступні із перелічених у звіті порушення:

- погрози звільненням з роботи;

- блокування міліцією руху автобусів і машин на опозиційні мітинги;

- примушування державних службовців, вчителів і лікарів підписувати листи на підтримку Вiктора Януковича;

- примушування обласних рад схвалювати резолюції на його підтримку; примушування вчителів і селян збирати підписи на його підтримку під загрозою втратити відпустку або роботу;

- змушення студентів розповсюджувати агітаційну літературу на його підтримку;

- погрози пацієнтам виписати їх з лікарні або відмовити у наданні медичної опіки, якщо вони відмовляться віддати свій підпис або голос за провладного кандидата.

Документ про підсумки виборчої кампанії в трьох українських областях буде передано Центральній виборчій комісії України, адміністрації США, урядам європейських країн, міжнародним організаціям та мас-медіа.

Делегація не підтримує жодного з кандидатів чи будь-якої політичної партії, і зацікавлена лише у забезпеченні вільних і чесних виборів в Україні.




Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування