Литвин стане схожий на Северінсен і влаштує кандидатам зустріч з Кучмою

Понеділок, 27 вересня 2004, 12:37
Голова Верховної Ради Володимир Литвин висловлюється за можливість проведення зустрічі всіх кандидатів у президенти за участю Леоніда Кучми для обговорення ходу виборчої кампанії з виборів глави держави.

Як повідомив в інтерв'ю журналістам прес-секретар українського спікера Ігор Сторожук, таку думку Литвин висловив у понеділок у ході зустрічі з членами тимчасового комітету ПАРЄ зі спостереження за президентськими виборами в Україні.

"Демократичні вибори президента необхідні не для Європи і не для світу, а, у першу чергу, для самої України", - підкреслив спікер.

Говорячи про організацію виборів президента України, Литвин підкреслив, що Верховна Рада має здійснювати парламентський контроль і "жодним чином не втручатися в організаційно-технічні питання".

За його словами, Верховна Рада і комісія парламенту з моніторингу за виборами не повинні розглядати скарги і звернення, оскільки це є прерогативою й завданням Центральної виборчої комісії.

У той же час парламент і комісія повинні робити узагальнення і приймати звертання до органів, які працюють над реалізацією виборчого законодавства.

Спікер нагадав, що український парламент ухвалив звернення до керівників усіх органів влади і громадських організацій, а також до засобів масової інформації із закликом створити рівні умови для всіх учасників виборів.

Він також відзначив, що в українському парламенті докладно аналізують заяву моніторингового комітету ПАРЄ для розробки власного бачення і власних рекомендацій.

Литвин вітав створення тимчасового комітету ПАРЄ зі спостереження за виборами президента України, оскільки, на його думку, мета цього комітету збігається із зусиллями українського парламенту щодо проведення демократичних виборів президента.

У свою чергу, член моніторингового комітету ПАРЄ, доповідач по Україні Ганне Северінсен відзначила важливість створення в українському парламенті комісії з моніторингу за виборами.

За словами Сторожука, учасники зустрічі погодилися з думкою Литвина про те, що в процесі виборів можуть бути ускладнення у зв'язку з великою кількістю кандидатів на вищу посаду в державі.

Спікер також повідомив, що роздумує над тим, як ініціювати зустріч усіх кандидатів у президенти з можливим запрошенням на неї президента, щоб у ході зустрічі підкреслити відповідальність кожного учасника виборів як за передвиборчу кампанію і її атмосферу, так і за те, що буде відбуватися в країні після 31 жовтня.

За словами спікера, у деяких випадках це нагадує про можливість появи небезпечних тенденцій, які можуть призвести до розколу країни.

В інтерв'ю журналістам після зустрічі Крістодулідес висловив задоволення тим, що український парламент має намір узяти до уваги поради й рекомендації Ради Європи.

"Ми сподіваємося і віримо, що вибори в Україні пройдуть цілком вільно й демократично, і українські люди зможуть вільно зробити свій вибір", - сказав він.

Як повідомила журналістам Северінсен, делегація тимчасового комітету ПАРЄ зі спостереження за виборами планує пробути в Україні три дні.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...