Зінченко: Якби Янукович страждав, він би передзвонив Віктору Андрійовичу. Тігіпко: Януковича підтримають в першу чергу найбідніші

Понеділок, 27 вересня 2004, 13:09
Ефір програми "Подробно с Дмитрием Киселевым" на каналі "ICTV", 26 вересня 2004 року.

Ведущий – Дмитрий КИСЕЛЕВ. Добрый вечер. В эфире еженедельная аналитическая программа канала "ICTV". До выборов осталось чуть больше месяца – тогда, по крайней мере, пройдет 1-й тур. Основная интрига – борьба 2-х кандидатов: Виктора Ющенко и Виктора Януковича.

Каждый уверен в своей победе. Оба говорят, что заинтересованы в честных выборах. Оба заявляют о преданности национальным интересам. Оба ссылаются на… на свои реальные дела. Оба сформулировали мощные армии сторонников. Обоих подставляют фанаты, но у обоих есть "холодные головы" руководителей избирательных штабов.

"Холодная голова" Ющенка – Александр Зинченко, "холодная голова" Януковича – Сергей Тигипко. Итак, сегодня обе холодные головы у нас в студии. Добрый вечер.

Я сразу оговорюсь, что эта программа идет не в прямом эфире. Мы пишем её в канун воскресенья. Таковы, так сказать, особенности графиков. Но со своей стороны мы обещаем полную корректность со стороны компании " ICTV ", мы ничего не добавим в эту программу и ничего не уберем, то есть мы пишем эту программу в режиме прямого эфира.

Я думаю, что и наши гости будут корректны в отношении друг друга и в отношении телезрителей, в отношении тех, кто нас смотрит. Ну и так, конечно, самое яркое событие последнего времени – это скандал с отравлением. И вы первый, Александр, заявили о том, что вот это вот действительно и есть отравление. То есть этот вопрос за последние дни стал как бы в центр избирательной кампании, об этом в общем говорят все.

Однако, окончательных доказательств ваш лагерь не представил, окончательных доказательств, что это именно покушение. Или, может быть, я пока ещё о чем-то не знаю, и вы уже готовы это сделать.

Тем не менее, уже тогда заговорили об отравляющем веществе "рицин", что, мол, об этом рицине всё известно. Об этом заявил Костенко. Ну, насколько вообще это честно говорить о покушении, не имея окончательных доказательств этого? То есть, получается, как бы вы используете эту ситуацию в предвыборных целях.

Александр ЗИНЧЕНКО, глава предвыборного штаба Ющенко: "Я категорично заперечую таку постановку питання, адже йшлося про інше. Ви не могли не побачити, що на декілька днів кандидат і фаворит передвиборчого марафону Віктор Ющенко зник з екранів телевізорів.

Він не приймав участь в масових мітингах, до яких вже звикло населення і тому не давати ніякої інформації було б абсолютно неприродньо і треба було поставити крапку в цьому. Це перше.

По друге, якби йшлося про вигадки – це було б одне питання, а йшлось не про вигадки, а про дуже швидко прогресуючу хворобу, яка має досить специфічні, і як говорять лікарі, атипічні явища, про що ми дізналися не з екранів телевізорів, як ви розумієте, а з досить серйозних досліджень, з комп’ютерних там висновків.

І значить тобто все це дослідження було на протязі кількох днів – з 10-го по 14-е число вересня – зроблені і безумовно вони давали оця атипічність, тобто системність впливів на багато органів і абсолютно не традиційний розвиток хворобливих явищ, воно давало вже підстави говорити про те, що це не звичайне отруєння і зразу ж з новою версією щодо шлункового отруєння, оскільки, ну безумовно, першим з`являються природні речі, які спостерігаються.

Ну може і так. Але вже на 8-9-е вересня у нас складалося враження, що це надзвичайно серйозно відрізняється від звичайних отруєнь, які, власне кажучи, відбуваються напевно в житті кожного.

Так от, 10-е число позначилось просто вже надзвичайно серйозним загостренням і потім привело до того, що отакі зовнішні явища як поріз, як шлункові загострення, які, ще раз кажу, своєю атипічністю вказали на розвиток, а розвиток дає, скажем так, можливість проаналізувати групу речовин, які можуть викликати. Я не називав речовину.

Йдеться про ймовірність, і я до речі на прес-конференції говорив про ймовірність, йдеться про групу речовин, які викликають ті, чи інші явища. Я думаю, що ті документи, які ми даємо слідчій комісії, парламентській і тим, хто залучається до цього, будуть свідченням, які будуть просуватись до того, щоб створити якщо не речовину точну, то хімічний елемент, який викликає такі вигляди загострень".

Дмитрий КИСЕЛЕВ. То есть, я правильно понял, что пока таких химических элементов не нашли?

АЛЕКСАНДР ЗИНЧЕНКО: "Таких речовин є декілька. Скажімо, абсолютно таким подібним шляхом розвивалася хвороба народного депутата Алєксенка, який... значить, якого ми втратили 2002-го року. Такі атипічні явища були в масових захворюваннях, тобто це не випадок, знаєте, такий, який вперше досліджується медициною".

Дмитрий КИСЕЛЕВ. Ну, действительно наверное все-таки нужно получить окончательные результаты медицинских исследований…

АЛЕКСАНДР ЗИНЧЕНКО: "Тому ми не приховуємо, а просто пропонуємо це зробити і дали матеріали парламентській комісії..."

Сергей ТИГИПКО, глава предвыборного штаба Януковича: "А можна включитись?"

Дмитрий КИСЕЛЕВ. Да, пожалуйста. Я как раз хотел вас, устраивают ли вас как бы уровень откровенности оппозиции в истории с этим отравлением?

СЕРГЕЙ ТИГИПКО: "Во-первых, я хотел бы пожелать Виктору Андреевичу Ющенко здоровья и хотел бы искреннее…хотел бы видеть его здоровым ближайшее время до того, чтобы он мог продолжить полноценно такую честную борьбу за президентское кресло.

Однако, меня не очень устраивают те вещи, которые сегодня оговариваются потому, что есть не только одна версия, а оговаривается только эта версия. Я считаю, что это серьезно может повлиять на итог выборов и тут надо говорить откровенно.

Вот, что говорит лечащий врач Николай Карпан, когда ему задают прямой ответ – "так Ющенко отравили?". Он говорит – это одна из версий, вторая – тяжелая вирусная инфекция плюс параллельно вирусы, которые вызвали изменения кожи, симптоматику миазита, мигрирующие боли.

Я считаю, что тут надо пройти полное обследование, я настаиваю на этом. Я считаю, что тут надо найти крайнего, если было действительно какое-то злоупотребление. И это мне, например, как гражданину, это важно, чтоб не говорили о моей стране, что в этой стране одного из двух явных претендентов на президентское кресло пробовали убить во время президентской гонки".

Дмитрий КИСЕЛЕВ. Ну, это действительно вопрос и сейчас к этому делу привлечено большое внимание не только украинской прессы, но и всей мировой. От этого страдает не только противоположный лагерь вашего оппонента, но и вся Украина, поскольку Украина обращается в страну, где травят политических лидеров и в любом случае, кто бы ни был президентом, будущему президенту придется представлять страну, где это происходит. Единственный способ сохранить репутацию страны, это, ну, доскрестись в этом деле до дна.

АЛЕКСАНДР ЗИНЧЕНКО: "Я готовий погодитись з вами і до речі, хотів би наголосити, що якби це було випадком в політичній біографії України, то тоді, я думаю, і розвиток подій був би іншим.

А йдеться про низку низку випадків, які закінчились нажаль трагічно для їх учасників і в яких не було поставлено жодної крапки. Адже за прізвищами Гетьмана, за прізвищами Гонгадзе, за прізвищами Ігоря Алєксандрова, за прізвищами багатьох-багатьох інших... Олега Алєксенка, яке я казав, тягнеться низка нерозкритих досліджень і от оце спонукає говорити про це і давати публічні оцінки, адже ну сьогодні я абсолютно переконаний, що влада не демонструє можливості довести в короткий час, в короткий термін довести і дати належну оцінку. Тому звідси і йде недовіра до влади".

СЕРГЕЙ ТИГИПКО: "Я хотів би доповнити... Ви знаєте, це дійсно надзвичайно погано тому, що дійсно це стимулює недовіру до влади, але у таких випадках надзвичайно важко даже у світі провести остаточні дослідження.

Скажімо, той же Віктор Андрійович очолював уряд і він міг теж достатньо серйозно впливати на силових міністрів, які могли провести це дослідження. Не так це легко було зробити йому, не так це легко зробити і іншим".

АЛЕКСАНДР ЗИНЧЕНКО: "Я спробую зауважити. Силові міністри у нас повністю підпорядковані президенту і вплив уряду мінімальний, ви це знаєте".

СЕРГЕЙ ТИГИПКО: "Тоді я хотів би, щоб ми теж сьогодні не пов`язували це в першу чергу, ви знаєте тому, що від цього більше всього сьогодні страждає наш кандидат, який представляє уряд і про якого вже сьогодні починають говорити щось не так".

АЛЕКСАНДР ЗИНЧЕНКО: "Кандидат Янукович представляє не уряд, кандидат Янукович представляє владу. Це єдиний кандидат від влади і тому абсолютно зрозуміло, що все те, що сьогодні ототожнюється з владою, нажаль кидає тінь і на вашого кандидата. І це природньо".

СЕРГЕЙ ТИГИПКО: "Тому я вважаю, що тут повинна спочатку поставитись крапка, остаточна крапка, а після цього вже будемо говорити".

АЛЕКСАНДР ЗИНЧЕНКО: "Давайте посприяйте, щоб ми поставили крапку".

Дмитрий КИСЕЛЕВ. Давайте тогда, ну что бы не обвинять друг друга, может быть действительно вмешаются журналисты, готовы ли вы к полной откровенности в отношении журналистов предоставить всю информацию, имеющуюся в вашем распоряжении, эту информацию возможно собрать по более широкому кругу, ну в распоряжении журналистов, так что я прошу у вас эти документы и то, чем вы располагаете".

АЛЕКСАНДР ЗИНЧЕНКО: "Я обов’язково передам всі документи. Взагалі вважаю і переконаний, що якби у нас було більше світла, скажімо розслідуванням журналістським і коли б у нас журналістські дослідження стали нормою, тоді я думаю, що ми уникнули багатьох критичних явищ в суспільстві".

Дмитрий КИСЕЛЕВ. Ну, не знаю, попробуем сделать это таким примером. В любом случае история с отравлением, она оказывает большое влияние на ход избирательной кампании. Ну, кому это выгодно в таком случае? Вы от этого страдаете, выигрываете, или как вы оцениваете результат этой истории?

СЕРГЕЙ ТИГИПКО: "Я считаю, что менее всего это выгодно Януковичу сегодня. Почему? Потому, что действительно он действующий премьер-министр и то, что это сразу бросает на него тень, это явно, хотя однозначно я могу сказать, что реакция Януковича на это самая жесткая.

И если говорить кому это выгодно, то в первую очередь не выгодно Януковичу. Потому, что все свидетельства показывают, что рейтинги сближаются, постепенно сближаются. Однозначно мы ждем улучшения наших рейтингов в связи с очень серьезным повышением через адресную помощь пенсий, помощь инвалидам. То есть, такое серьезное поднятие пенсий однозначно скажется на рейтинге. Поэтому я считаю, что от этого больше всего сегодня страдает Янукович".

АЛЕКСАНДР ЗИНЧЕНКО: " Я думаю, що якби Янукович серйозно страдав з цього приводу, він би підняв трубку телефону і передзвонив Віктору Андрійовичу і просто поспівчував так, як зробив це його керівник штабу.

І це було б природно абсолютно, але він дивно зробив паузу, не коментуючи ані Мукачеве, ані інші, ні сумські події, не коментуючи ті речі, які відбулися з бувшим в минулому прем`єр-міністром. Це не просто людина з вулиці зайшла, а хоча і до неї треба ставитися з величезною повагою, а це твій колега. І просто зробити людську реакцію. Нажаль ми цієї реакції не почули".

Дмитрий КИСЕЛЕВ. Ну, во всяком случае, Виктор Андреевич тоже, я не знаю, позванивает Виктору Федоровичу, они перезваниваются, либо наоборот, они поставили стену. Ну, так или иначе это избранный стиль наверное, хотя его никогда не поздно изменить…

АЛЕКСАНДР ЗИНЧЕНКО: "Ну погодьтесь..."

Дмитрий КИСЕЛЕВ. Я здесь не для того, чтобы давать оценки. Поскольку доводы в пользу покушения все же пока не есть доказательства, хотя есть доводы, есть подозрения, есть вероятности, то… ну, а оппозиция делает это сейчас чуть ли не очень важным таким, краеугольным пунктом кампании и, то не боитесь ли вы, что вы ступаете на такую, в общем-то, зыбкую почву? Я поясню свои мысли. Вдруг, сейчас в случае скрупулезнейшего расследования с вашей помощью выяснится, что вот покушения все же не было, то готовы ли вы будете это признать? Либо вы будете идти все же до конца, настаивать на своем?

АЛЕКСАНДР ЗИНЧЕНКО: "Я думаю, що ви абсолютно природно зазначили, що по-перше ми відкриваємо всі документи, ми погоджуємось з тим... і для цього створили парламентську комісію, для цього були присутні наші колеги на, скажімо, на дослідженнях і для цього ми не просто не заперечуємо – ми вимагаємо, що потрібно дізнатися про всю, так сказать, картину, яка була значить в течії, як кажуть, цих подій.

Тільки не можу погодитись, що ми краєугольним каменем, як ви говорите, зробили цю подію. Ні. Вона просто висунулась на перший план, бо реакція надзвичайна – природньо, психологічно дуже важлива. Але це абсолютно не означає, що ми змінили тактику кампанії, значить, що в нас кампанія йде – народний кандидат проти владного кандидата і тому і сам засіб і, безумовно, оцінки змінилися. Може гострота оцінок змінилася, але це означає..."

Дмитрий КИСЕЛЕВ. Ну, на первом плане, как вы сказали, это вопрос дня.

АЛЕКСАНДР ЗИНЧЕНКО: "Я думаю, що він висунувся не із-за того. Ви знаєте, що журналісти природно реагують на такі речі і коли реагують на такі речі. І коли йдеться про стрічки бюджету, або показники соціальних питань, культурні питання, вони відсуваються на другий план, коли є такі речі, про які ми з вами тут говоримо".

Дмитрий КИСЕЛЕВ. Ну так давайте, так сказать, уделим внимание и чему-то другому. На чем строится ваша кампания? В чем технологии?

СЕРГЕЙ ТИГИПКО: "На мій погляд на тому, на чому і повинна будуватися кампанія діючого прем`єр-міністра. Він повинен не словом, а ділом доказувати, що може сам зробити, що може зробити його уряд, ну, він побудований..."

Дмитрий КИСЕЛЕВ. Вы сказали, не словом, а делом, то есть это вы уже используете лозунг Виктора Андреевича в парламентской борьбе?

СЕРГЕЙ ТИГИПКО: "Я не знаю, мені здається, що сьогодні Янукович це демонструє – не говорить про це, а це демонструє і те, що за дуже короткий час значно зросли заробітна плата вчителів, лікарів, вдвічі зросли стипендія і зараз останній крок надзвичайно важливий по адресній допомозі пенсіонерам, інвалідам, теж робить, я вважаю, цілу революцію сьогодні в соціальному забезпеченні громадян, саме бідних громадян України.

Оце наша тактика. Мені здається, дійсно треба допомогти і вирішити самі складні питання може за цей короткий час, максимально..."

Дмитрий КИСЕЛЕВ. Тактика или стратегия? Я опять все-таки путаюсь…

СЕРГЕЙ ТИГИПКО: "А це і тактика, і стратегія".

Дмитрий КИСЕЛЕВ. Но тем не менее, оппозиция критикует повышение пенсий и вот эту так называемую социальную революцию. В чем ваши аргументы?

АЛЕКСАНДР ЗИНЧЕНКО: "Ми вважаємо, що даний засіб, скажімо так, задоволення інтересів одного з кандидатів за декілька днів до фінішу кампанії, не є природнім. Більш того, він не ґрунтується на документах, які мають прийматися так, як мають прийматися, є прихованим засобом скупки голосів напередодні виборів, не є, знаєте, таким марафоном, який проходить прем`єр-міністр свою ходу.

Ну, скажімо, в грудні місяці минулого року, роли приймався діючий бюджет на цей рік, чинний бюджет, ми дізналися, що уряд заперечив мінімальну заробітну платню на рівні 237 гривень. І чомусь звернувся до парламенту з проханням зменшити цей показник до 205-ти гривнів.

Наполягаючи на цьому, через свої фракції провів це рішення і таким чином протягом 10-ох місяців кожен громадянин нашої країни з розрахунку 205 недораховувався як мінімум 32-ох гривнів. 32 гривні помножте на 10 місяців – ви отримаєте 320 гривнів. Тобто це не ті 180, які пожертвував уряд напередодні виборів, значить, своїм громадянам. Він в кожного забрав на цей час набагато більше, він приховав і видав на гора, як це вже прийнято перед виборами, в якості..."

СЕРГЕЙ ТИГИПКО: "Знаєте, про це можна говорити будь-як. Пенсії будуть сплачені три місяці, три місяці – у вересні люди отримають гроші. І в наступні 2 місяці отримають. Причому в третьому місяці в першій половині це буде зроблено як завжди платяться пенсії на Україні. Це раз.

Друге – пенсії за цей час піднімалися три рази вже, заробітна платня зросла теж в декілька разів, зростала в декілька разів. І чому говорячи про бюджет треба ж тоді не спекулювати якимись моментами – треба розбиратися тому, що бюджет був запланований на 6% зростання, а сьогодні отримано 13,6% зростання ВВП і безумовно це абсолютно міняє бюджет.

Як тільки уряд отримав додаткові надходження, то зразу же абсолютно чесно пішов на зміни бюджету і віддав ці гроші, які зароблені бюджетом, віддав саме бідним – пенсіонерам і вчителям, лікарям і інвалідам. Я вважаю, що це абсолютна коректність..."

Дмитрий КИСЕЛЕВ. Ну почему этого не было сделано раньше, вот…?

СЕРГЕЙ ТИГИПКО: "А тому, що їх не було в бюджеті, вони не прийшли як додаткові надходження..."

АЛЕКСАНДР ЗИНЧЕНКО: "Спочатку було прийнято документ про бюджет, прийнято до кінця. І передбачено доходною і витратною частиною бюджету. Скажем всім – зверніть увагу, зараз йде... йдеться витрати щодо пенсій, адже бюджет передбачав витрати по повній базі, тобто заробітній платні і ще й так званими міжтарифними цими угодами.

І от коли це був нанесений удар спочатку по всій системі, а потім кажуть – ми в одній із систем покращуємо ситуацію. Я дуже позитивно реагую на покращення становлення будь-якого соціального прошарку нашого населення і навіть такого величезного, як пенсіонери.

Але я ще раз хотів зазначити, що це по-перше – це жест, який робиться напередодні виборів. По-друге, це жест в частині населення, а не в загальній базі. Це жест, який не вмотивований. Він вмотивований політично, а не вмотивований економічно. Адже сьогодні ми знаємо, що на наступний рік Пенсійний фонд не зростає на 10 мільярдів, як повинен... як було оголошено вчора на прес-конференції керівником Пенсійного фонду на 52 мільярди.

А він сьогоднішнім бюджетом передбачено 42 мільярди коштів, тобто на наступний рік вже не передбачені ті речі, які мають позначитись згідно з такими розрахунками, про які говорив мій колега".

СЕРГЕЙ ТИГИПКО: "Та ні, так не вийде. Чому? Тому, що коли ми говоримо тільки про пенсіонерів, то давайте подивимось, а що робиться з іншими категоріями. А ми подивимось, що освіта... 345 середня заробітна плата у 2003-му, 460 – у 2004-у.

За останні півроку зростання на 58%. Охорона здоров`я – 278, 351. Культура – 277, 348. Тобто йде зростання по всім, якщо бути об’єктивним, то по всім практично категоріям, які підтримуються бюджетом, які отримують гроші з бюджету, іде значне зростання. І не виділяють ніхто ніяких пенсіонерів..."

АЛЕКСАНДР ЗИНЧЕНКО: "Якщо ми говоримо про економіку..."

СЕРГЕЙ ТИГИПКО: "Хоча я би виділяв тому, що вони самі незахищені, вони не можуть своєю роботою сьогодні отримати додатково... заробити додатково. Вони чекають тільки допомоги держави. І в першу чергу потрібно допомагати їм – їм і інвалідам".

АЛЕКСАНДР ЗИНЧЕНКО: "Якщо допомога держави, я абсолютно погоджуюсь, що пенсіонерам в першу чергу це треба робити, але треба зважити. Сергій Леонідович, давайте сьогодні після цієї зустрічі поїдемо на будь-який базар, в будь-який магазин, ми дізнаємось, що інфляція з`їла... Ви ще не виплатили всю пенсію, а інфляція ще до повідомлення з`їла величезну частину цього збільшення.

Ви говорите про 100-120 гривнів. Ану давайте порахуємо. Сьогодні один кілограм м`яса, ну скажімо так, вже на кількох базарах показав дивну ціну – 40 гривнів за один кілограм. Цього ніколи не було в історії України. Якщо ви подивитесь на заправку, то побачите, що обіцяного..."

Дмитрий КИСЕЛЕВ. На каком рынке?

АЛЕКСАНДР ЗИНЧЕНКО: "Та на будь-яких… Подивіться, і на Бессарабці, і на Володимирському ринку, і так далі, я ще раз кажу, що 40 гривнів ціна. Її ніколи не було. А це означає, що інфляційні очікування включилися раніше, ніж прийшла заробітня платня і пенсія.

І це і є несистемне втручання в економіку, це є речі, які загрожують кризовими явищами і нормальна економічна машина, вона має по перше проводити публічно цю політику, планову політику, так, щоби інфляція не випереджала виплачення пенсії".

Дмитрий КИСЕЛЕВ. Ну, Бессарабка, честно говоря я не думаю, что это самая, да, потому, что…

СЕРГЕЙ ТИГИПКО: "Я б сказав такий певний момент. Коли ми говоримо про зростання цін, це абсолютно є сьогодні і ми говоримо, що 4,3 десятка... відсотка зросли ціни, в тому числі на продукти харчування.

За 2 місяці не впали ціни, але коли ми про це говоримо, треба тоді згадати уряд Ющенка – більше 25% зростання цін, на комунальні послуги 31%. Ось, що демонстрував уряд Ющенка. Тоді які тут аргументи були?"

АЛЕКСАНДР ЗИНЧЕНКО: "Абсолютні аргументи. Уряд Ющенка був перший, який вийшов з боргової ями. Уряд Ющенка вперше не позичив, на відміну від цього уряду, жодної копійки зовнішніх запозичень. Уряд Ющенка зупинив бартер. Уряд Ющенка підняв товарообіг з Росією на 27%. Уряд Ющенка менетизував всі... тобто ми стали нарешті розраховуватись фінансами, грошима, а не гречкою, цукром і так далі, і так далі".

СЕРГЕЙ ТИГИПКО: "І зробив це за рахунок цін..."

АЛЕКСАНДР ЗИНЧЕНКО: "Зробили нормальним засобом...

СЕРГЕЙ ТИГИПКО: "... за рахунок інженера, вчителя і лікаря".

АЛЕКСАНДР ЗИНЧЕНКО: "... запитайте будь-кого. От якщо говорити про валовий внутрішній продукт, як сьогодні нам говорять, 13,5% - це вільна річ. Давайте сьогодні здзвонимось з будь-якою крупною компанією. Дізнаєтесь у бухгалтера, генерального директора цієї компанії чи не викликались вони в податкову інспекцію і чи не давали їм завдання знизити показники повернення ПДВ по експорту наскільки? Майже вдвічі. І приписки сягнули вже одиниць, які можна уявляти".

СЕРГЕЙ ТИГИПКО: "Знаєте, мені здається тут треба бути об’єктивним..."

Дмитрий КИСЕЛЕВ. Давайте вы скажете…

СЕРГЕЙ ТИГИПКО: "... чесно поводити себе. Ви знаєте, коли ми отак маніпулюємо одними і тими ж цифрами, одними і тими ж показниками по роботі двох урядів, я вважаю це абсолютно нечесним".

АЛЕКСАНДР ЗИНЧЕНКО: "Я... я абсолютно наполягаю, що це не..."

СЕРГЕЙ ТИГИПКО: "...це чиста спекуляція, політична спекуляція".

Дмитрий КИСЕЛЕВ. Давайте мы сейчас как бы, чтобы мы не теряли мысли, потому что мы сейчас загрузимся в оценку уряду Ющенко и у нас ещё есть много других тем. Итак, Сергей Леонидович, вот вам вопрос. Парламентская Ассамблея Рады Европы уже высказала серьезные претензии в отношении Украины. Суть их сводилась к тому, что весь ресурс государства работает на одного провластного, понятно, кандидата. Вас это беспокоит? Это ведь тоже подрывает репутацию Украины.

СЕРГЕЙ ТИГИПКО: "Однозначно беспокоит потому, что это действительно репутация моей страны и это скажется и все-таки сказывается плохо на репутации. Однако, вы знаете, мы сразу должны говорить о причинах, как от этого уйти…"

Дмитрий КИСЕЛЕВ. … вы признаете, что…

СТУДІЯ: СЕРГЕЙ ТИГИПКО: "Вы знаете, как признавать – есть реакция ПАРЕ и сегодня как бы оправдываться нет смысла. Сегодня сказать, что весь ресурс и вся машина давит, конечно, невозможно. Сегодня этого нету практически. Те факты, о которых говорится, ну практически что – то сбор подписей, который завершен, это говорится о работе средств массовой информации, но мы сегодня находимся здесь и, скажем, не по моей вине мы не смогли встретиться намного раньше, и могли бы уже 2-3 встречи провести, может и на других каналах.

И я настаиваю – это нормально совершенно. Но я говорю о причинах, почему мы должны разобраться в причинах – потому, что сегодня как раз идут выборы. И я настаиваю на том, что причина здесь как раз в одном – у нас нет достойной политической конкуренции, к которой мы должны придти через политическую реформу.

И вот здесь, как раз, кроется вся проблема. Мы сегодня приостанавливаем одной рукой политическую реформу – другой хотим улучшения демократии в стране, которая наверняка идеальной не будет сегодня на Украине и нет".

АЛЕКСАНДР ЗИНЧЕНКО: "Якщо говорити про то, на чому наполягає, дивним чином ми намагаємося підмінити дві кампанії – значить, кампанію, яку веде Віктор Ющенко і кампанію, яку веде Віктор Янукович.

І замінити протистояння людей, які очолюють ці кампанії, керівниками їх штабів. Я абсолютно заперечую такий перебіг. Я не хотів би сказати, що ми могли би зустрічатись і 10 разів, але от на чому ми наполягаємо – на тому, щоб у відкритому телевізійному просторі, прямому ефірі зійшлись 2 кандидати, вони порозмовляли так, як ми, але вони абсолютно позбуті таких оцінок.

Ви, Сергій Леонідович, не можете не знати, що провладний кандидат сьогодні на телевізійному ефірі знаходиться в 10 разів більше, ніж всі разом взяті кандидати. Якщо згадують Ющенка, то це 100%-во майже за виключеннями деяких каналів, слава богу, що "ICTV", на якому м находимся, це не стосується, але навіть коли показуються, тобто фіксуються кілька секунд, коли він може бути на цих каналах, то це фіксується просто в абсолютно негативному плані.

Тобто не бачити неприродність компанії, цинічне знущання з закону, який надає право всім кандидатам мати вільний і, скажімо, рівний доступ до засобів масової інформації – цього просто-на-просто немає".

СЕРГЕЙ ТИГИПКО: "Мені здається, що тут ми повинні зробити одне відступлення таке, яке постійно... на якому ми наполягаємо. Тому, що прем`єр-міністр і кандидат Янукович – він діючий прем`єр-міністр. Хочемо чи не хочемо – він займається тими справами, про які хотять чути люди і які цікаві людям. І якщо він дає не якихось політичних оцінок, то я вважаю це абсолютно нормальним. У любої країни, яку ви не візьміть сьогодні, той, хто сьогодні при владі, більше демонструється через засоби масової інформації. Це абсолютно природно..."

АЛЕКСАНДР ЗИНЧЕНКО: "Ну, я думаю, що це природно технологічний крок, коли заміняються оцінки першою особою оцінками людей, які можуть впливати там на оточення..."

Дмитрий КИСЕЛЕВ. Ну, в общем, справедливости ради нужно сказать, что Виктор Андреевич не пользуется даже теми возможностями, которые у него есть. Мы приглашали неоднократно его у эфир ещё в течении прошлого года. Потом он отшутился, когда я его встретил, сказал, что у него пиджака не было. Понимаете. А мы пытались этой осенью взять у него интервью, но это много раз срывалось. Мы сейчас приглашаем его на третье число, на следующее воскресенье в прямой эфир, пока это подтверждается, ну, надеюсь, ничего не сорвется.

АЛЕКСАНДР ЗИНЧЕНКО: "Я хотів би сказати, що ту зустріч, яку було призначено на... на серпень місяць, вона відпала за відомих вам обставин, просто..."

Дмитрий КИСЕЛЕВ. Извините, мы приезжали 3-го числа. Приехали в 8 утра в офис к Виктору Андреевичу, а заболел он 6-го числа. Перед этим несколько раз отменялось, поэтому здесь конечно я, ну, мне даже неловко об этом говорить, но надеюсь, что в будущем будет все нормально.

Вот вы затронули тему дебатов. Готовы ли ваши подопечные, ваши боссы, не знаю как их назвать, ваши кандидаты вот так вот сойтись лицом к лицу, вот так, как сейчас вы сидите в этой студии?

АЛЕКСАНДР ЗИНЧЕНКО: "Абсолютно готови і Віктор Андрійович це готовий зробити давно. Пропозицію ми висловили 4-го липня. Вона в силі".

СЕРГЕЙ ТИГИПКО: "Безумовно готовий Віктор Янукович бути на прямих дебатах, вони і по закону повинні будуть бути на них у другому турі. Я переконаний, що вони вдвох і вийдуть у другий тур і ми з цікавістю слідкуватимемо за цим..."

Дмитрий КИСЕЛЕВ. То есть это будет между турами до 21-го ноября. Тогда это будет логичным и все будет понятно. Ну, как-то уже сложилось такое мнение, что Виктора Януковича поддерживает Россия, а Виктора Ющенка поддерживает Америка. Может быть это расхожее такое представление, но так или иначе приходится с ним иметь дело. В любом случае это можно трактовать как некое влияние извне. Ну, как вы это комментируете, вас это не беспокоит? Кто из вас первый, пожалуйста…

АЛЕКСАНДР ЗИНЧЕНКО: "Я абсолютно готовій це прокоментувати. Ну по перше, це абсолютно штучна, системна річ, яка запропонована відповідними людьми, які дуже бажають так розділити, бо поставити чи на Росію, чи на Америку – це просто ділити цю країну.

Сьогодні будь-який кандидат, будь-який кандидат, якщо він серйозно взагалі ставиться до кампанії, не може це ділити за означеннями. Це стосується і прем’єрів, це стосується і президентів, будь-яких політичних кампанії. Тому ця штучність – це розрахунок на те, що от люди.. ви подивіться, будь-ласка, чому виникає кожного разу у нас питання там щодо російської мови, щодо Росії – саме тільки тому, що у нас існує асиметрія інформаційного простору, тому, що про Януковича згадують, і досить часто згадують, російські канали, вони додають додаткових інформаційних послуг.

Януковича обслуговує сьогодні цікава газета, яка виходить в Росії, за Януковича ратують sms-опитування, за Януковича протягом 3-4-х днів зібрали 560, чи там 600 (тисяч) підписів серед остарбайтерів, які змушені були поїхати з України на роботу в Росію.

Тобто, це відпрацьовується технологія, яка визначає одне – втримати... втримати ситуацію в тому самому вимірі, який був у 94-у році. Це намагання вивести протистояння двух найвпливовіших кандидатів на цю посаду в режим "захід-схід". Не вдасться, цього вже сьогодні не відбувається".

Дмитрий КИСЕЛЕВ. Пожалуйста, Сергей Леонидович.

СЕРГЕЙ ТИГИПКО: "Безумовно, коли ми говоримо про вплив любої держави – Америки, Росії – на вибори в Україні, я вважаю, цього не повинно бути ні в якому вигляді, хоча безумовно ми важлива країна і для Європи, і для світу. І з кожним роком це доказуємо. Мені здається, що тут є деякі речі і природні. І хочемо ми, не хочемо цього, хоча той же Янукович заявив про те, що він не бажає ділити країну на схід на захід.

Все одно виборці самі визначаються в своїх симпатіях і трошки це є тому, що захід буде підтримувати більше, і зараз ми бачимо по рейтингам, більше підтримує об’єктивно Віктора Ющенко. На сході і півдні переважає Віктор Янукович. Хоча я наполягаю на одному, і це ж демонструє Янукович. В любої ситуації ми повинні знайти свій український інтерес – і в стосунках з Сполученими Штатами Америки, які впливові і важливі в світі, і з Росією, з якою у нас надзвичайно важливі економічні стосунки і там треба шукати інтерес завжди..."

АЛЕКСАНДР ЗИНЧЕНКО: "Я вважаю, що це поділення абсолютно штучне і отаке жонглювання термінами – схід і південь підтримує одного... Ну по перше, підтримують..."

Дмитрий КИСЕЛЕВ. Вы уже ответили на этот вопрос, вы перетягиваете сейчас на себя время. Ну… согласитесь, каждый высловил свою позицию и мы продолжим дальше.

Ну, я бы предложил вернуться к экономике, но не к прошлой, а будущей. Сейчас в Украине, конечно, яркий экономический рост, страна лидер по экономическому росту в Европе и в СНГ. И как вы планируете этим распорядиться? Кстати, когда говорят об экономическом росте, всегда оппозиция, или вот коммунисты, я слышал в парламенте вот такие дебаты, почему люди этого не чувствуют? Действительно ли люди не чувствуют экономического роста и как вы с этим будете в будущем? Тогда… Сергей Леонидович.

СЕРГЕЙ ТИГИПКО: "Мені здається, що тут нема про що даже говорити тому, що Янукович сьогодні, і уряд, і сам Янукович сьогодні вже демонструє – а що буде з економічним зростанням і де його наслідки. Як тільки зароблена копійка попадає у бюджет – вона зразу повинна попасти, на стіл, що називається, в кишені до самих бідних людей і до тих, хто отримують заробітну платню, скажімо, з бюджету.

Підвищення стипендій, підвищення заробіт... Ви знаєте, безумовно люди відчувають це, але той темп, яким ми сьогодні покращили життя людей, він надзвичайно нікого не може задовільнити – не задовольняє він нас, не задовольняє він людей. Але те, що і далі буде такий прогрес, те, що, скажімо, той же Янукович сказав – за 2-3 роки зарплата вчителя і лікаря безумовно підніметься в 2-3 рази. От сьогодні це йде демонстрація цього".

Дмитрий КИСЕЛЕВ. В таком же сжатом ключе.

АЛЕКСАНДР ЗИНЧЕНКО: "Ну, якщо дозволите, буквально три позиції. Перша – те, про що говорилось зараз, що як тільки гривня з`являється у валовому внутрішньому продукті, вона надходить до кишені вчителя, чи лікаря – це від лукавого. Ніколи вона не доходила і нажаль не доходить.

Вона доходить в кишені трьох олігархічних кланів, які поділили цю Україну, які використовують цю ситуацію, яка, скажімо, вибудувалась на зовнішніх ринках і сприяє деяким чинникам, скажімо, експортній продукції і так далі, то з цього приводу і з цього мають зиск 3-4 клани".

Дмитрий КИСЕЛЕВ. Что они являют собой?

АЛЕКСАНДР ЗИНЧЕНКО: "А? Вони системно перерозподіляють цей продукт. Тому взагалі говорити про те, що наші люди щось мають зиск... от давайте так, 13,5% зростання ВВП і 1,8 зростання реальних доходів населення. 1,8! Ну це ж просто взагалі дивно..."

Дмитрий КИСЕЛЕВ. Осталось буквально меньше минуты, поэтому…

СЕРГЕЙ ТИГИПКО: "Реальні доходи населення зросли з початку року на 25"%.

Дмитрий КИСЕЛЕВ. У меня последний вопрос. Буквально в одной фразе, потому, что остались буквально секунды. Ну понятно, что победа будет одержана во втором туре, на чьи голоса вы рассчитываете в качестве резервов во втором туре? Вот одним предложением.

АЛЕКСАНДР ЗИНЧЕНКО: "На голоси тих людей, які абсолютно говорять, що їм потрібна... і думають, що їм потрібна розумна країна, країна, яка має майбутнє, які хотять чесно подивитися в очі своїм дітям не бандитської влади, систему, яка хоче бачити лідером національного лідера, людину, яка не з багатьма помилками пише і говорить так, щоб це надихало населення... лідера, який би став лідером держави".

Дмитрий КИСЕЛЕВ. Да, пожалуйста, Сергей Леонидович… у нас заканчивается время.

СЕРГЕЙ ТИГИПКО: "Ви знаєте, я переконаний, що ми розраховуємо на голоси тих, хто хоче побачити чоловіка слова і діла, той, хто пообіцяє і зробить, той, хто буде працювати на самого бідного українця і безумовно це буде Янукович. І його підтримають в першу чергу самі бідні, і безумовно..."

Дмитрий КИСЕЛЕВ. У нас заканчивается время. Я напомню нашим зрителям, что в этой программе принимали участие Александр Зинченко, глава штаба Виктора Ющенка, и Сергей Тигипко, глава штаба Виктора Януковича. Надеюсь, что мы ещё увидимся и с вашими кандидатами. На этом счастливо и до следующей недели. На 3-е октября мы приглашаем самого Виктора Андреевича Ющенка.



(За матеріалами "Огляду телеефіру")


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування