МЕДВЕДЧУК ВИЛЕТІВ ЗІ СПИСКУ СХІДНОЄВРОПЕЙСЬКИХ БАГАТІЇВ

Вівторок, 28 вересня 2004, 10:56
Донецький підприємець Ринат Ахметов залишається найбагатшою людиною України

Про це свідчить черговий щорічний рейтинг 50 найбагатших людей Центральної та Східної Європи, оприлюднений польським щотижневиком "Впрост", повідомляє радіо "Свобода".

Він є шостим серед найбагатших людей нашого регіону.

Експерти "Впрост" пишуть, що останній рік був для Ахметова особливо вдалим, оскільки дозволив йому вдвічі збільшити свої капітали, загальну вартість яких польський тижневик оцінює в 3 із половиною мільярди доларів.

Наступним на 10 місці у цьому рейтингу йде дніпропетровський бізнесмен, більш знаний як зять Президента Кучми – Віктор Пінчук. "Впрост" пише, що його капітал за останній рік зріс до суми у 2,5 мільярди доларів.

На 12-му місці – головний акціонер капіталової групи "Приват" Ігор Коломойський.

Польські експерти пишуть, що конкурентні війни, які група "Приват" вела останнім часом із "Індустріальним Союзом Донбасу", не завадили Коломойському збільшити його капітал до 2,2 мільярда доларів.

З невеликим відривом від Коломийського - на 15-му місці - розташувався співвласник згаданого вище "Індустріального Союзу Донбасу" Сергій Тарута.

За даними "Впрост" упродовж останнього року контрольована Тарутою група збільшила вартість своїх активів на 1,2 мільярда доларів, а сам Тарута володіє нині капіталом в 1,9 мільярда доларів.

Останній з п’яти українців, котрі потрапили до рейтингу найбагатших людей Центрально-Східної Європи, це Олександр Ярославський, котрий зайняв 27 місце із сумою в 850 мільйонів доларів.

"Впрост" пише, що багатства Ярославського спираються на дві основи : фракцію у Верховній Раді та добрі стосунки з дружиною президента Кучми – Людмилою.

Головною відмінністю цьогорічного рейтингу журналу "Впрост" стосовно представників України є те, що в ньому немає голови адміністрації президента Кучми Віктора Медведчука.

Медведчук не потрапив у цей рейтинг не тому, що став біднішим, а тому, що його конкуренти упродовж останнього року стали значно багатшими. Цим теж пояснюється, що п’ятеро представників України займають далеко не останні місця у цьому рейтингу.

Оцінюючи ж загальні тенденції в житті українських капіталістів, "Впрост" зокрема, зазначає, що "українські олігархи бояться відходу від влади президента Кучми, котрий досі оберігав їхні інтереси.

Деякі з них, на думку польських експертів, намагаються втекти зі своїми капіталами до Європейського Союзу, зокрема й через Польщу. Як приклад, приводиться невдала спроба Сергія Тарути придбати металургійний завод у місті Ченстохова, а також не названі конкретно інвестиції Ігоря Коломойського в польську економіку.

Найчисленнішою у списку є група росіян – їх 29, по п’ять осіб представляють Україну та Румунію, четверо поляків, ще троє – це серби і по два представники від Чехії та Болгарії. Загальна вартість капіталів, якими володіє ця група багатіїв, становить за підрахунками "Впрост", суму приблизно в 86,5 мільярдів доларів. Це на понад 13 мільярдів більше, ніж відповідна цифра з минулого року.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...