Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Комісія перевірить, чи отруїли Ющенка рицином

Вівторок, 28 вересня 2004, 16:52
Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з розслідування отруєння лідера блоку "Наша Україна" Віктора Ющенка має намір звернутися в Генпрокуратуру з пропозицією провести спільну незалежну судово-медичну експертизу з вивчення стану здоров'я Ющенка.

Про це в інтерв'ю журналістам у вівторок після засідання комісії повідомив голова комісії Володимир Сівкович.

За словами Сівковича, у засіданні комісії взяла участь лікар четвертого управління клініки "Феофанія". Він підкреслив, що це один із найдосвідченіших лікарів, яка лікувала вищих посадових осіб України. Лікар відмовилася давати будь-які коментарі журналістам.

"Я не знаю, хто отруїв Ющенка і чим", - підкреслив Сівкович, повідомивши про те, що комісія ухвалила рішення провести разом з Генеральною прокуратурою незалежну судово-медичну експертизу і має намір щодо цього питання звернутися до Генпрокуратури.

Крім того, було вирішено відправити членів комісії в Австрію для вивчення ситуації на місці для того, щоб поспілкуватися з лікарями, які обстежували і лікували Ющенка.

Крім того, комісія сподівається одержати якнайбільше документів з австрійської клініки, де проходив лікування Ющенко.

"Я думаю, що усе з'ясується, як тільки буде проведена судово-медична експертиза, опитані усі свідки", - підкреслив Сівкович. Він додав, що комісія має намір опитати усіх без винятку людей, які спілкувалися з Ющенком.

Сівкович також підкреслив, що проведення експертизи вкрай необхідне, оскільки в аналізах Ющенка, які проводилися в Україні, немає інформації про те, що в нього був панкреатит. У той же час віденський діагноз - гострий панкреатит.

Крім того, за словами Сівковича, у комісії є різні дані про стан Ющенка. Мова йде про те, що Ющенко був у життєздатному стані, а після того, як прибув у Відень, його стан погіршився.

Відповідаючи на питання журналістів про те, чи підтвердилася інформація про те, що Ющенко був отруєний речовиною за назвою рицин, Сівкович підкреслив, що поки жоден слідчий і жоден медик не може цього стверджувати.

У той же час, за його словами, ця заява розширює поле діяльності комісії, оскільки ця речовина діє протягом п'яти днів, і у зв'язку з цим необхідно вивчити всі контакти Ющенка до 5 вересня.

Крім того, за словами Сівковича, дуже багато чого буде залежати від людей, які прийдуть на засідання комісії, щоб дати свідчення.

Він також висловив думку, що буде створена спільна судова медична комісія, у котру будуть запрошені, як українські, так і іноземні експерти.

"Комісія буде працювати доти, поки не буде встановлена істина", - підкреслив Сівкович, не уточнивши при цьому, скільки часу буде потрібно для того, щоб з'ясувати всі обставини цієї справи.

Відповідаючи на питання журналістів про те, яка версія все-таки домінує в членів комісії, Сівкович сказав: "Домінуюча версія це та, котру озвучив сам потерпілий (Ющенко) - потерпілий сказав - мене отруїла влада". Він підкреслив, що комісія повинна або підтвердити, або виключити цю версію.

Коментуючи на прохання журналістів свідчення, які давала лікар, яка була присутня на засіданні, Сівкович відзначив, що вона повідомила, що спілкувалася з Ющенком до його від'їзду у Відень і після цього його не бачила. Відповідаючи на питання про те, чому Ющенку призначені нові лікарі, Сівкович підкреслив, що йому це невідомо додавши, що, можливо, це було зроблено з метою безпеки.

Він відзначив, що з усіх запрошених на засідання комісії не з'явилися шість чоловік. Він не уточнив прізвища цих людей. Глава комісії також повідомив, що на засідання комісії в середу мав прийти перший заступник глави СБУ Володимир Сацюк.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Смєшко підтвердив зустріч з Ющенком і кличе його на експертизу

усе про отруєння Ющенка

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування