ДЛЯ БОРОТЬБИ З ЮЩЕНКОМ ІЗ ЯНУКОВИЧА ЗЛІПЛЯТЬ "НАЦІОНАЛІСТА СХІДНОГО ОБРЯДУ"

Вівторок, 28 вересня 2004, 18:30
Щоб протистояти на виборах Віктору Ющенку, який уособлює українську ідентичність, Віктор Янукович має створити образ "східноукраїнського націоналіста".

Такий план розміщений на одному з російських інтернет-сайтів APN.ru, повідомляє агентство "United Press International".

На думку авторів статті, "Ющенко завдяки підтримці на Заході, схоже, упевнено йде до перемоги на майбутніх президентських виборах".

Вони відзначають, що перемога Ющенка "становить загрозу російським інтересам, оскільки вона приведе до влади прозахідного лідера, який, як і грузинський президент Михайло Саакашвілі, однак із більшим ефектом, буде протистояти зусиллям Москви по організації колишнього радянського простору".

За словами авторів, Ющенку вдалося захопити монополію на українську ідентичність, яку сьогодні "контролюють западенці".

Це позбавило, на їх думку, його опонента, прем'єр-міністра Віктора Януковича, можливості "мобілізувати населення й одержати його підтримку завдяки тому економічному підйому, за який Янукович несе пряму відповідальність, і за який йому належить заслуга".

Щоб виправити становище, російські націоналісти пропонують "створити на Україні свою версію націоналізму, дружню Москві".

Автори пропонують назвати цю течію "младоукраїнцями", або "націоналістами східного обряду".

Вони припускають, що Москва має можливість для створення такої течії, якщо вона
буде грати на ворожому ставленні східних українців до "западенців", які панували в українському національному русі протягом усіх останніх років.

"Якщо девіз западенців - "Україна - не Росія", то девіз младоукраїнців – "Україна – не Галичина!", - вважають автори статті.

Таке гасло дасть Януковичу шанс зобразити Ющенка іноземним агентом, який працює на іноземні держави, зазначають автори.

У статті пропонується набір гасел, якими, як думають автори, повинна скористатися Москва і її союзник Янукович.

Серед них наступні: "Україна - самостійна держава, не контрольована ззовні"; "Україна - не Галичина"; "справжні українці - це українці Сходу"; "Западенці" занадто піддані впливові Польщі, вони ополячилися"; "На Україні існують дві політичні нації - українці і "западенці".

Однак, як вважає автор UPI Пол Гобл, навіть якщо спробувати здійснити даний план на практиці, він навряд чи приведе до успіху перед виборами.

Однаково він неприйнятний для російського уряду. Втім, ідеї, які містяться в плані можуть вказувати на важливі зміни в тому, як деякі сили в Москві розглядають Україну й проживаючих там етнічних росіян, говориться в статті.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування