Хто ж насправді "підставляє" Януковича?

Вівторок, 28 вересня 2004, 18:58
На зустрічі з представниками російських ЗМІ (зліва від прем’єра, за повідомленнями інформагентств, сидів горезвісний Гліб Павловський), Віктор Янукович виступив за подвійне громадянство з Росією, запровадження російської як другої державної мови в Україні, за "нову структуру європейської безпеки", у якій Україна буде брати участь разом з Росією.

Вірогідно, що це – жест відчаю, адже це суперечить попереднім заявам Януковича у ході нинішньої кампанії, у тому числі озвученим ним самим на Першому загальнонаціональному каналі в рамках представленої власної кандидатської програми.

Раніше він намагався позиціонуватися як державник, як людина, що намагається представляти всю Україну, а не тільки її окремий регіон. Тепер все змінилося.

Виглядає, що його команда піддалася на чиюсь ідею, що треба йти "ва-банк", і він вирішив повторити популістські тези Кучми зразка 1994 року. Очевидно, що, як і Кучма, він не збирається виконувати свої обіцянки. Це лише карта у передвиборчій боротьбі.

Багато років бився наш МЗС проти концепції подвійного громадянства, і здавалося, що відбився. Але зараз це виникає знову.

Виглядає, що Янукович іде навіть далі, ніж Кучма, який все-таки не пропонував подвійного громадянства і не наважувався в 1994 говорити про надання російській мові статусу другої державної (тільки офіційної), а у своїй книзі "Украина – не Россия" блискуче (це наша щира оцінка – О.Г.) пояснював російському керівництву, чому російській мові все ж не можна надавати навіть офіційний статус.

Зрозуміло, що питання подвійного громадянства, мови - складні, і вони, безумовно, можуть бути темою окремої розмови. У той же час, за даними соціологічних опитувань, вони не належать до пріоритетних, що турбують людей.

На першому місці ідуть питання зростання цін, безробіття, корупції. І той факт, що команда Януковича зараз іде від цих, справді болючих питань в інший бік, свідчить про те, що не так вже багато успіхів у нинішнього уряду для того, щоб наздогнати Ющенка.

От і вдаються до штучного нагнітання проблем, які дестабілізують ситуацію у суспільстві і протиставляють одні регіони іншим.

Власне, очевидно, що Януковича провокують на дестабілізацію ситуації в країні. Адже Банковій не вигідна ані перемога Ющенка, ані перемога Януковича. Їй потрібна дискредитація обох.

Тому, з одного боку, бруд, який виливався на Ющенка після його отруєння, а з іншого - телевізована трагікомедія у зв’язку з "яєчним" нападом на прем’єра, яка якраз і свідчить, що Януковича "підставляють".

Для дискредитації обох кандидатів провокується конфлікт між заходом і сходом України. Це спроба повернення до протистояння 1994. Епоха Кучми з цього почалася – епоха Кучми цим і закінчується.

Історія повторюється у вигляді фарсу. Хочеться звернутися до прем’єра: "Невже, Ви не бачите, що Вами намагаються маніпулювати, що Вас просто підставляють, і не оточення Ющенка (як Ви заявили з телеекрану), а зовсім інші люди, які хочуть зриву виборів?"

Автор: Олексій Гарань, доктор історичних наук, професор Національного університету "Києво-Могилянська академія"


Читайте також:

Янукович повторив піар-хід Кучми і закрив собі дорогу на Захід

ЛИТВИН ПРОСИТЬ КУЧМУ ЗУПИНИТИ ЗРИВ ВИБОРІВ

ЯНУКОВИЧ НЕ ВІЗЬМЕ У ПРЕМ`ЄРИ "БЕЗПОМІЧНОГО" ЮЩЕНКА


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...